Уряд затвердив план заходів з вивільнення цифрового дивіденду від телебачення для 4G

Уряд затвердив план заходів з вивільнення цифрового дивіденду від телебачення для 4G

18 Листопада 2020
2286
18 Листопада 2020
17:56

Уряд затвердив план заходів з вивільнення цифрового дивіденду від телебачення для 4G

2286
Значна частина плану має бути виконана вже в листопаді 2020 року.
Уряд затвердив план заходів з вивільнення цифрового дивіденду від телебачення для 4G
Уряд затвердив план заходів з вивільнення цифрового дивіденду від телебачення для 4G

18 листопада Кабінет Міністрів України затвердив план заходів щодо вивільнення радіочастот у діапазонах 790–862 МГц, 694–790 МГц (І і ІІ цифрові дивіденди) від телевізійних передавачів для впровадження мобільного зв’язку 4G.

Результатом має стати вивільнення частот для впровадження радіотехнології LTE та збільшення покриття території України мережами 4G.

Проєкт плану, оприлюднений на урядовому порталі, передбачає:

  • листопад 2020 року – ТОВ «Зеонбуд», ТОВ «ТРК “Етер”» і Національна рада з питань телебачення і радіомовлення замовляють в УДЦР («Українського державного центру радіочастот») частоти для загальнонаціональних мереж цифрового телебачення (мультиплексів) МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5, МХ-6;
  • листопад 2020 року – УДЦР прораховує нові частоти для мультиплексів МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5, МХ-6 у смузі частот 470-694 МГц, надає Нацраді остаточні результати перепланування загальнонаціональних мереж МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5, а також надає Нацраді попередні результати перепланування місцевих і регіональних цифрових каналів.
  • листопад 2020 року – ТОВ «Зеонбуд» і ТОВ «ТРК “Етер”» розраховують і надають Нацраді та НКРЗІ (Національній комісії, що здійснює регулювання зв’язку та інформатизації) інформацію про вартість робіт з вивільнення частот у смугах цифрових дивідендів, які використовувалися їхніми мультиплексами.
  • травень 2021 року – Нацрада, НКРЗІ та Міністерство цифрової трансформації перевіряють надані провайдерами розрахунки вартості робіт з вивільнення частот.
  • липень 2021 року – Нацрада, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації та НКРЗІ готують і подають уряду пропозиції щодо змін до Порядку залучення додаткових позабюджетних коштів для проведення конверсії радіочастотного ресурсу України у смугах радіочастот загального користування, потрібних для проведення конверсії частот у смугах, виділених для телерадіомовлення.

Нагадаємо, що мова про вивільнення так званого «цифрового дивіденду» йде вже не перший рік. Перший цифровий дивіденд – це смуга частот 790-862 МГц, яка за рішенням Міжнародної конференції радіозв'язку 2007 року окрім телевізійного мовлення може використовуватися і для мобільного зв'язку. Другий цифровий дивіденд – це смуга частот 694-790 МГц, яка за рішенням Міжнародної конференції радіозв'язку 2012 року теж може використовуватися для мобільного зв'язку. Для телебачення залишається смуга частот 470-694 МГц.

У грудні 2019 року Нацрада погоджувала попередній варіант плану заходів з вивільнення цифрового дивіденду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2286
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду