Магічне Other TV, або Інший телеперегляд

Магічне Other TV, або Інший телеперегляд

16 Жовтня 2020
5194
16 Жовтня 2020
12:23

Магічне Other TV, або Інший телеперегляд

5194
Що таке Other TV, яке згадується в дослідженнях телеперегляду, та що входить до цього показника?
Магічне Other TV, або Інший телеперегляд
Магічне Other TV, або Інший телеперегляд

Найпростіше пояснення: Other TV – це залишок від загального телеперегляду, який не змогли виміряти. Для прикладу: якщо глядач п’ять годин на день дивився телевізор і ми ідентифікували, що він дивився протягом чотирьох годин, а одну годину він дивився якийсь контент, якого немає в базі шаблонного мовлення, то ця одна години, коли був увімкнений телевізор, але ми не знаємо точно, що саме глядач у цей час дивився, – це й буде Other TV. У відсотках це буде 20% – тобто 20% часу людина дивилася на телевізорі щось, що ми не змогли ідентифікувати.

Звідки це щось береться? Щоб канал можна було ідентифікувати, він має віддати вимірювачу свій сигнал з прямого ефіру, з якого робиться шаблонний сигнал. Далі, якщо цей канал вмикається в сім’ї учасників дослідження телевізійної аудиторії, то піплметр шаблонно його впізнає та індентифікує. Якщо ж глядач вмикає канал, який не захотів вимірюватися, то в системі не буде шаблону – як наслідок, ми не будемо знати, що дивився глядач.

Чи можна виміряти всі канали? Теоретично можливо. І загалом є процедура, яка перевіряє, чи є якісь канали з реальними показниками, які не вимірюються. Загалом таких немає – в Other TV потрапляють різні канали, обсяг перегляду яких незначний, сюди також потрапляють місцеві канали, супутникові канали і навіть перегляд на великому телевізорі YouTube, піратських сайтів з відеоконтентом чи навіть легального VOD (відео на замовлення).

Нижче покажу вам головне, з чого ж складається сьогодні цей Other TV. А далі розповім про те, як він зростав чи не зростав і звідки береться його зростання.

Внесок у частки Other TV

Місцеві канали

24%

Російські канали

22,5%

Малі українські канали

12,4%

Відкладений перегляд

8,5%

Інтернет-перегляд на великому телеекрані

2,7%

Все інше, що неможливо визначити

30%

Один з найбільших внесків у показник Other TV роблять місцеві канали. Це канал (канали), які мовлять в обласних центрах, у районних центрах і представлені в цифровій ефірній мережі Т2 та в кабельних локальних мережах. За допомогою даних з піплметричних досліджень, часток у Т2 і часток декількох місцевих каналів, що вимірюються на регіональному рівні, ми можемо для аудиторії «4+, вся Україна» визначити, що сумарна частка таких каналів складає близько 6% від загального телеперегляду. Для зручності розрахунків ми цю частку беремо з частки Other TV для Т2, зараховуємо до місцевих каналів і показники каналу «Україна 24», який мовить у Т2 і зараховується до Other TV, поки не ввійде у відкриту та загальнодоступну частину панельних досліджень.

Далі йдуть російські канали. Загалом, у багатьох є уявлення, що Other TV – це суто перегляд російського ТБ. Але при роботі з даними ми можемо вирахувати, що це лише 23% від усього сукупного Other TV. Як це встановити? В Україні продовжують вимірюватися «Первый канал. Всемирная сеть» і «РТР Планета», їхня сумарна частка за 2020 рік – на рівні 2,9%. Крім них є ще трохи цікавіші канали «НТВ Мир» і «ТНТ Международный» та декілька суттєво менш популярних каналів — таким чином, ми розуміємо, що частка цих інших каналів рівна або й більша за суму часток «нудних» російських каналів. Припустимо, що нудні – це 45% від усіх російських, виходячи з їхніх показників по Росії. Тоді ми можемо підрахувати, що частка російських каналів разом буде сягати близько 6,4% для людей віком від 4 років для всієї України. І при бажанні ІТК може виміряти цю частку дуже точно і здивуватися, що вона дійсно буде такою, як ми встановили без додаткових затрат і вимірювання. Є ще ефект від піратського телеперегляду, але він прямує до нуля – тому що такі домогосподарства не схильні давати згоду на участь у дослідженні і їх дуже мало в панельній вибірці.

Далі йдуть малі українські канали. Вони доволі малі, щоб купувати повноцінне вимірювання, і користуються дешевшою опцією купівлі лише звітів, тому їх перегляд визначається, але в програмному забезпеченні додається до Other TV. Якби їх усіх перевести у відкриту частину вимірювання, то Other TV би зменшився відразу на 12,5%, але для глядачів і для часток інших каналів нічого б не змінилося. Уявімо собі, що у 2021 році на «Інтері» не буде продаватися реклама і цей канал піде в закриту частину вимірювання, щоб зекономити гроші (гіпотетично для прикладу, бо такого статися не може), тоді Other TV автоматично збільшиться на 15-17%, бо цифри «Інтера» туди перейдуть.

Таким чином бачимо, що сам по собі Other TV не сильно впливає або взагалі не впливає на показники самих каналів, якщо він коректно поміряний, а не є результатом збою у вимірюванні – тобто коли перегляд каналу, що вимірюється, може помилково потрапляти не цьому каналу, а в Other TV. Далі ми пройдемося по тому, чи є така ймовірність.

Що таке відкладений перегляд? У вас як у глядача є змога подивитися щось, що було в ефірі раніше, а ви його пропустили. Ви це можете зробити по-різному: у сервісі ОТТ-провайдера або в YouTube. Коли ви дивитеся такий контент, у вас працює телевізор і ви щось дивитеся з каналу, який може вимірюватися, – але ви дивитеся це не в прямому ефірі (лінійно), тому цей перегляд потрапляє до Other TV. Враховуючи, що ОТТ-користувачів стає більше, враховуючи зважування панелі та тип прийому – такий відкладений перегляд становить до 9% в Other TV.

А до інтернет-перегляду на великому телеекрані потрапляє перегляд тих панелістів, які користуються Smart TV або підключають комп’ютер до великого телевізора й дивляться тоді будь-що, що не є телебаченням. Якщо піплметр коректно налаштований, такий перегляд потрапляє в нелінійне споживання. Але якщо все-таки налаштування складне (наприклад, у вас підключений Oll.tv на телевізорі як аплікація, а не через сет-топ-бокс, і ви дивитеся якесь VOD чи щось піратське), то це буде перегляд IPTV. Я вже в попередніх статтях звертав увагу, що некоректно в панелі називати цей тип прийому IPTV, як це є зараз, і треба змінити назву на стримінговий перегляд. Але загалом його внесок в Other TV зараз не дуже великий, лише близько 2,5% – це телевізори зі складним підключенням.

Таким чином, залишається 30% від усього Other TV, що неможливо визначити. Сюди потрапляють і Fox, і різні Viasat, і канали про природу – усі ті 50-120 каналів, які родина може дивитися в кабелі чи в ОТТ. До цих же 30% можуть потрапляти й технічні збої, якщо вони є. Таким чином бачимо, що проблема Other TV є суттєво перебільшеною. Це природний показники того, що люди мають з чого вибирати, а вимірюються хоч і найпопулярніші канали, проте лише частина з усіх, які доступні глядачам.

Отже, ми розібралися, з якого контенту складається Other TV, а далі давайте поглянемо, чи зростає цей Other TV та за рахунок яких платформ. Для порівняння треба взяти помісячні частки Other TV на різних платформах за період 2017-2019 років, визначити максимальну місячну частку за три роки та порівняти її з відповідною часткою 2020 року. Потім отримати середнє – це дозволить усунути випадковий вплив і зафіксувати лише реальні зміни. Ось як змінювався рівень Other TV у різних типах прийому телевізійного сигналу у 2020 році:

Аудиторія «4+» (зміна частки Other TV)

Супутник

+169,5%

Цифровий кабель

+13,9%

IPTV

+10,7%

Т2

-4,2%

Ефір

-9,5%

Аналоговий кабель

-10,2%

Природне зростання Other TV фіксується в супутнику, звідки просто зникли канали, які вимірюються, а глядачі продовжили витрачати свій час на перегляд тих каналів, що залишилися на супутнику, але шаблони яких відсутні у вимірюванні. Далі йде приріст цифрового кабелю на 13% – це теж логічний наслідок покращеного програмування самих пакетів у кабельників. Далі йде IPTV, він же ОТТ, він же YouTube – тут особливих змін не відбулося, просто люди від початку орієнтовані на перегляд більшої кількості контенту, ніж пропонують прості кабельники. А ось Т2 та аналоговий кабель, навпаки, демонструють зменшення перегляду каналів, що не вимірюються. Таким чином бачимо: зони зростання Other TV є природними. Й особливих зон, де можна шукати помилки чи збої системи, не ідентифікувати.

Можемо також поглянути на зміни, що відбулися в комерційній аудиторії, де ситуація дуже схожа, бо типи прийому сигналу – це сімейна характеристика, яка впливає на всіх членів родини:

Аудиторія «18-54, 50 тис. +» (зміна частки Other TV)

Супутник

+156,6%

Цифровий кабель

+6,6%

IPTV

+3,8%

Аналоговий кабель

+0,7%

Т2

-20,0%

Ефір

 -70,1%

Нижче – ще одна таблиця, з чого складається Other TV в різних типах прийому та який його внесок у показники загального телеперегляду:

Аудиторія «4+» (8 місяців 2020 року)

Внесок у проказники телеперегляду

Внесок в Other TV

Частка Other TV

Аналоговий кабель

20,8%

14,8%

19,2%

Ефір

1,1%

0,6%

14,0%

Цифровий кабель

7,1%

7,3%

27,7%

Т2

39,1%

9,8%

6,8%

IPTV

7,2%

16,5%

61,7%

Супутник

24,6%

51,0%

56,1%

Загалом бачимо, що 50% показників Other TV складаються з перегляду Other TV в супутникових домогосподарствах. Найлегший спосіб зменшити частку Other TV, якщо таке завдання стоїть перед ринком, – це змінити форму контролю за типом прийому і зменшити вагу домогосподарств із супутниковим типом прийому, що може відбутися після проведення установчого дослідження. Наприклад, супутниковими вважати лише сім’ї з платним типом прийому. Менш ефективним способом може бути зміна визначення IPTV – тобто не просто поміняти на визначення, що це весь стримінг, а, навпаки, більш жорстко фіксувати, що це має бути перегляд лише визначених ОТТ-платформ, а все решта не буде вважатися телепереглядом. У результаті цього зменшиться рівень загального телеперегляду та виростуть частки топових каналів, але не рейтинги – тобто додаткових грошей на такому рішенні учасники телевізійної панелі не зароблять.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5194
Читайте також
21.08.2020 15:45
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
5 441
23.07.2020 14:00
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
4 554
15.05.2020 15:05
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
4 232
10.04.2020 10:30
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
8 203
15.07.2019 10:30
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
3 586
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду