detector.media
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
16.10.2020 12:23
Магічне Other TV, або Інший телеперегляд
Магічне Other TV, або Інший телеперегляд
Що таке Other TV, яке згадується в дослідженнях телеперегляду, та що входить до цього показника?

Найпростіше пояснення: Other TV – це залишок від загального телеперегляду, який не змогли виміряти. Для прикладу: якщо глядач п’ять годин на день дивився телевізор і ми ідентифікували, що він дивився протягом чотирьох годин, а одну годину він дивився якийсь контент, якого немає в базі шаблонного мовлення, то ця одна години, коли був увімкнений телевізор, але ми не знаємо точно, що саме глядач у цей час дивився, – це й буде Other TV. У відсотках це буде 20% – тобто 20% часу людина дивилася на телевізорі щось, що ми не змогли ідентифікувати.

Звідки це щось береться? Щоб канал можна було ідентифікувати, він має віддати вимірювачу свій сигнал з прямого ефіру, з якого робиться шаблонний сигнал. Далі, якщо цей канал вмикається в сім’ї учасників дослідження телевізійної аудиторії, то піплметр шаблонно його впізнає та індентифікує. Якщо ж глядач вмикає канал, який не захотів вимірюватися, то в системі не буде шаблону – як наслідок, ми не будемо знати, що дивився глядач.

Чи можна виміряти всі канали? Теоретично можливо. І загалом є процедура, яка перевіряє, чи є якісь канали з реальними показниками, які не вимірюються. Загалом таких немає – в Other TV потрапляють різні канали, обсяг перегляду яких незначний, сюди також потрапляють місцеві канали, супутникові канали і навіть перегляд на великому телевізорі YouTube, піратських сайтів з відеоконтентом чи навіть легального VOD (відео на замовлення).

Нижче покажу вам головне, з чого ж складається сьогодні цей Other TV. А далі розповім про те, як він зростав чи не зростав і звідки береться його зростання.

Внесок у частки Other TV

Місцеві канали

24%

Російські канали

22,5%

Малі українські канали

12,4%

Відкладений перегляд

8,5%

Інтернет-перегляд на великому телеекрані

2,7%

Все інше, що неможливо визначити

30%

Один з найбільших внесків у показник Other TV роблять місцеві канали. Це канал (канали), які мовлять в обласних центрах, у районних центрах і представлені в цифровій ефірній мережі Т2 та в кабельних локальних мережах. За допомогою даних з піплметричних досліджень, часток у Т2 і часток декількох місцевих каналів, що вимірюються на регіональному рівні, ми можемо для аудиторії «4+, вся Україна» визначити, що сумарна частка таких каналів складає близько 6% від загального телеперегляду. Для зручності розрахунків ми цю частку беремо з частки Other TV для Т2, зараховуємо до місцевих каналів і показники каналу «Україна 24», який мовить у Т2 і зараховується до Other TV, поки не ввійде у відкриту та загальнодоступну частину панельних досліджень.

Далі йдуть російські канали. Загалом, у багатьох є уявлення, що Other TV – це суто перегляд російського ТБ. Але при роботі з даними ми можемо вирахувати, що це лише 23% від усього сукупного Other TV. Як це встановити? В Україні продовжують вимірюватися «Первый канал. Всемирная сеть» і «РТР Планета», їхня сумарна частка за 2020 рік – на рівні 2,9%. Крім них є ще трохи цікавіші канали «НТВ Мир» і «ТНТ Международный» та декілька суттєво менш популярних каналів — таким чином, ми розуміємо, що частка цих інших каналів рівна або й більша за суму часток «нудних» російських каналів. Припустимо, що нудні – це 45% від усіх російських, виходячи з їхніх показників по Росії. Тоді ми можемо підрахувати, що частка російських каналів разом буде сягати близько 6,4% для людей віком від 4 років для всієї України. І при бажанні ІТК може виміряти цю частку дуже точно і здивуватися, що вона дійсно буде такою, як ми встановили без додаткових затрат і вимірювання. Є ще ефект від піратського телеперегляду, але він прямує до нуля – тому що такі домогосподарства не схильні давати згоду на участь у дослідженні і їх дуже мало в панельній вибірці.

Далі йдуть малі українські канали. Вони доволі малі, щоб купувати повноцінне вимірювання, і користуються дешевшою опцією купівлі лише звітів, тому їх перегляд визначається, але в програмному забезпеченні додається до Other TV. Якби їх усіх перевести у відкриту частину вимірювання, то Other TV би зменшився відразу на 12,5%, але для глядачів і для часток інших каналів нічого б не змінилося. Уявімо собі, що у 2021 році на «Інтері» не буде продаватися реклама і цей канал піде в закриту частину вимірювання, щоб зекономити гроші (гіпотетично для прикладу, бо такого статися не може), тоді Other TV автоматично збільшиться на 15-17%, бо цифри «Інтера» туди перейдуть.

Таким чином бачимо, що сам по собі Other TV не сильно впливає або взагалі не впливає на показники самих каналів, якщо він коректно поміряний, а не є результатом збою у вимірюванні – тобто коли перегляд каналу, що вимірюється, може помилково потрапляти не цьому каналу, а в Other TV. Далі ми пройдемося по тому, чи є така ймовірність.

Що таке відкладений перегляд? У вас як у глядача є змога подивитися щось, що було в ефірі раніше, а ви його пропустили. Ви це можете зробити по-різному: у сервісі ОТТ-провайдера або в YouTube. Коли ви дивитеся такий контент, у вас працює телевізор і ви щось дивитеся з каналу, який може вимірюватися, – але ви дивитеся це не в прямому ефірі (лінійно), тому цей перегляд потрапляє до Other TV. Враховуючи, що ОТТ-користувачів стає більше, враховуючи зважування панелі та тип прийому – такий відкладений перегляд становить до 9% в Other TV.

А до інтернет-перегляду на великому телеекрані потрапляє перегляд тих панелістів, які користуються Smart TV або підключають комп’ютер до великого телевізора й дивляться тоді будь-що, що не є телебаченням. Якщо піплметр коректно налаштований, такий перегляд потрапляє в нелінійне споживання. Але якщо все-таки налаштування складне (наприклад, у вас підключений Oll.tv на телевізорі як аплікація, а не через сет-топ-бокс, і ви дивитеся якесь VOD чи щось піратське), то це буде перегляд IPTV. Я вже в попередніх статтях звертав увагу, що некоректно в панелі називати цей тип прийому IPTV, як це є зараз, і треба змінити назву на стримінговий перегляд. Але загалом його внесок в Other TV зараз не дуже великий, лише близько 2,5% – це телевізори зі складним підключенням.

Таким чином, залишається 30% від усього Other TV, що неможливо визначити. Сюди потрапляють і Fox, і різні Viasat, і канали про природу – усі ті 50-120 каналів, які родина може дивитися в кабелі чи в ОТТ. До цих же 30% можуть потрапляти й технічні збої, якщо вони є. Таким чином бачимо, що проблема Other TV є суттєво перебільшеною. Це природний показники того, що люди мають з чого вибирати, а вимірюються хоч і найпопулярніші канали, проте лише частина з усіх, які доступні глядачам.

Отже, ми розібралися, з якого контенту складається Other TV, а далі давайте поглянемо, чи зростає цей Other TV та за рахунок яких платформ. Для порівняння треба взяти помісячні частки Other TV на різних платформах за період 2017-2019 років, визначити максимальну місячну частку за три роки та порівняти її з відповідною часткою 2020 року. Потім отримати середнє – це дозволить усунути випадковий вплив і зафіксувати лише реальні зміни. Ось як змінювався рівень Other TV у різних типах прийому телевізійного сигналу у 2020 році:

Аудиторія «4+» (зміна частки Other TV)

Супутник

+169,5%

Цифровий кабель

+13,9%

IPTV

+10,7%

Т2

-4,2%

Ефір

-9,5%

Аналоговий кабель

-10,2%

Природне зростання Other TV фіксується в супутнику, звідки просто зникли канали, які вимірюються, а глядачі продовжили витрачати свій час на перегляд тих каналів, що залишилися на супутнику, але шаблони яких відсутні у вимірюванні. Далі йде приріст цифрового кабелю на 13% – це теж логічний наслідок покращеного програмування самих пакетів у кабельників. Далі йде IPTV, він же ОТТ, він же YouTube – тут особливих змін не відбулося, просто люди від початку орієнтовані на перегляд більшої кількості контенту, ніж пропонують прості кабельники. А ось Т2 та аналоговий кабель, навпаки, демонструють зменшення перегляду каналів, що не вимірюються. Таким чином бачимо: зони зростання Other TV є природними. Й особливих зон, де можна шукати помилки чи збої системи, не ідентифікувати.

Можемо також поглянути на зміни, що відбулися в комерційній аудиторії, де ситуація дуже схожа, бо типи прийому сигналу – це сімейна характеристика, яка впливає на всіх членів родини:

Аудиторія «18-54, 50 тис. +» (зміна частки Other TV)

Супутник

+156,6%

Цифровий кабель

+6,6%

IPTV

+3,8%

Аналоговий кабель

+0,7%

Т2

-20,0%

Ефір

 -70,1%

Нижче – ще одна таблиця, з чого складається Other TV в різних типах прийому та який його внесок у показники загального телеперегляду:

Аудиторія «4+» (8 місяців 2020 року)

Внесок у проказники телеперегляду

Внесок в Other TV

Частка Other TV

Аналоговий кабель

20,8%

14,8%

19,2%

Ефір

1,1%

0,6%

14,0%

Цифровий кабель

7,1%

7,3%

27,7%

Т2

39,1%

9,8%

6,8%

IPTV

7,2%

16,5%

61,7%

Супутник

24,6%

51,0%

56,1%

Загалом бачимо, що 50% показників Other TV складаються з перегляду Other TV в супутникових домогосподарствах. Найлегший спосіб зменшити частку Other TV, якщо таке завдання стоїть перед ринком, – це змінити форму контролю за типом прийому і зменшити вагу домогосподарств із супутниковим типом прийому, що може відбутися після проведення установчого дослідження. Наприклад, супутниковими вважати лише сім’ї з платним типом прийому. Менш ефективним способом може бути зміна визначення IPTV – тобто не просто поміняти на визначення, що це весь стримінг, а, навпаки, більш жорстко фіксувати, що це має бути перегляд лише визначених ОТТ-платформ, а все решта не буде вважатися телепереглядом. У результаті цього зменшиться рівень загального телеперегляду та виростуть частки топових каналів, але не рейтинги – тобто додаткових грошей на такому рішенні учасники телевізійної панелі не зароблять.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY