«Слуги народу» пропонують скасувати дозволи на експлуатацію передавачів

«Слуги народу» пропонують скасувати дозволи на експлуатацію передавачів

2 Вересня 2019
2762
2 Вересня 2019
11:21

«Слуги народу» пропонують скасувати дозволи на експлуатацію передавачів

2762
Народні депутати від партії «Слуга народу» зареєстрували законопроект із новою редакцією закону «Про радіочастотний ресурс України».
«Слуги народу» пропонують скасувати дозволи на експлуатацію передавачів
«Слуги народу» пропонують скасувати дозволи на експлуатацію передавачів

Законопроект № 1086 зареєстрували 29 серпня народні депутати Михайло Федоров (нині він уже став віцепрем’єром), Олександр Федієнко, Михайло Крячко, Єгор Чернєв, Роман Соха, Сергій Штепа, Вікторія Подгорна.

Законопроект передбачає ухвалити закон «Про радіочастотний ресурс України» в новій редакції. Попередня версія закону була ухвалена у 2000 році.

Автори законопроекту пропонують такі новації:

  • скасувати такі види дозвільних документів, як висновок щодо електромагнітної сумісності та дозвіл на експлуатацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв загальних користувачів радіочастотного ресурсу.
  • спростити для користувачів радіочастотного ресурсу України умови для розгортання (модернізації) своїх мереж та мереж нових технологій, шляхом запровадження взаємодії з користувачами радіочастотного ресурсу в електронній формі.
  • вдосконалити порядок здійснення радіочастотного моніторингу, розрахунків електромагнітної сумісності, присвоєння радіочастот.

Законопроект передбачає, що органом державного регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом у смугах радіочастот загального користування є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), а у смугах радіочастот спеціального користування – Генеральний штаб Збройних Сил України. Водночас Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має регуляторні повноваження у сфері користування радіочастотним ресурсом у смугах радіочастот виділених для потреб телерадіомовлення.

Відповідно до законопроекту, Нацрада з питань телерадіомовлення здійснюватиме такі повноваження у сфері користування радіочастотним ресурсом:

Законопроект визначає такий порядок користування радіочастотним ресурсом для потреб телебачення і радіомовлення:

  • Нацрада з питань телерадіомовлення визначає користувачів радіочастотного ресурсу у смугах радіочастот, виділених для телерадіомовлення, шляхом ліцензування. Строк дії ліцензії (продовження строку її дії), виданої Нацрадою, не може перевищувати строк закінчення застосування відповідної радіотехнології, визначеної Планом використання радіочастотного ресурсу України.
  • Нацрада замовляє в «Українського державного центру радіочастот» розроблення розрахунків електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів мовлення, багатоканальної телемережі.
  • Присвоєння радіочастоти радіоелектронним засобам у смугах радіочастот, виділених для телерадіомовлення, здійснюється з урахуванням ліцензії на мовлення (провайдера програмної послуги) та особливостей, визначених Планом використання радіочастотного ресурсу України. Порядок введення в експлуатацію радіоелектронних засобів мовлення та здійснення для них присвоєнь радіочастоти визначається законом «Про радіочастотний ресурс України».
  • Припинення використання радіоелектронних засобів мовлення здійснюється виключно на підставі анулювання відповідної ліцензії на мовлення або анулювання присвоєння радіочастоти. Анулювання присвоєння радіочастоти для радіоелектронних засобів мовлення здійснюється у випадках та в порядку визначених законом«Про радіочастотний ресурс України».

На думку авторів законопроекту, нова редакція закону гармонізує українське законодавство з європейським і приведе його у відповідність із вимогами Міжнародного союзу електрозв’язку, а також дозволить запобігати правопорушенням при користуванні радіочастотним ресурсом, спонукатиме користувачів приводити свою діяльність у відповідність до вимог закону, що знизить рівень загроз від радіозавад і збільшить надходження до державного бюджету.

«Законопроект із зазначеними питаннями правового регулювання подавався до розгляду Верховною Радою України VІІІ скликання, але не був прийнятий. Разом з тим, до кінця 2020 року в Європі буде впроваджено норми Кодексу електронних комунікацій, які, з урахуванням досвіду впровадження новацій в Європі, у подальшому потребуватимуть імплементації в Україні», – зазначають автори законопроекту.

У разі ухвалення закон має набрати чинності з 1 липня 2020 року, але не раніше набрання чинності законом «Про електронні комунікації».

Нагадаємо, у Верховній Раді 9-го скликання створено Комітет з питань цифрової трансформації. Його очолив Михайло Крячко («Слуга народу»), перша заступниця голови – Кіра Рудик («Голос»), заступники голови – Олександр Федієнко («Слуга народу»), Єгор Чернєв («Слуга народу»), секретар – представник «Опозиційна платформа – За життя». Члени комітету: Володимир Ар’єв («Європейська солідарність»), Ігор Васильєв («Слуга народу»), Вікторія Подгорна («Слуга народу»), Роман Соха («Слуга народу»).

Фото: сайт ДФС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2762
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду