У Нацраді проліцензувався новий телеканал ТВІ – Дмитро Носиков звинуватив його в рейдерському захопленні

У Нацраді проліцензувався новий телеканал ТВІ – Дмитро Носиков звинуватив його в рейдерському захопленні

8 Листопада 2018
4581
8 Листопада 2018
14:48

У Нацраді проліцензувався новий телеканал ТВІ – Дмитро Носиков звинуватив його в рейдерському захопленні

4581
ТОВ «Канжут» отримало ліцензію на кабельне мовлення у Фастові під логотипом ТВІ. Таке рішення прийняла 8 листопада Національна рада з питань телебачення та радіомовлення.
У Нацраді проліцензувався новий телеканал ТВІ – Дмитро Носиков звинуватив його в рейдерському захопленні
У Нацраді проліцензувався новий телеканал ТВІ – Дмитро Носиков звинуватив його в рейдерському захопленні

За даними єдиного державного реєстру, засновником та кінцевим бенефіціарним власником компанії є Тетяна Горбаченко, керівницею - Юлія Івахненко. Статутний фонд складає 500 000 грн. Інтереси компанії «Канжут» у Нацраді представляв юрист Юрій Крайняк, який також є помічником-консультантом народного депутата Миколи Княжицького.

Назва каналу та логотип викликали дискусію під час засідання регулятора, а також занепокоєння телепродюсера Дмитра Носикова, який наразі перезапускає супутниковий канал ТВі (ліцензію на канал з таким логотипом має ТОВ «Інфо24», яке нещодавно змінило назву на ТОВ «Тві.сат», а його власником стала польська компанія Millstone and Co, а кінцевим бенефіціаром - поляк Роберт Квятковський).

«Мовлення з такою ж назвою ведемо ми. Вони - власники торгової марки ТВ1 (те-ве-один), і це спроба рейдерського захоплення та впливу на наш телеканал», - сказав пан Носиков і пообіцяв звернутися до правоохоронних органів щодо цієї ситуації.

Водночас член Нацради Уляна Фещук зазначила, що підстав відмовити у видачі ліцензії регулятор не має і нагадала про два позови Нацради до «Інфо24» щодо анулювання ліцензії через відсутність супутникового мовлення.

«Компанія подала зареєстрований знак для товарів та послуг, який графічно виглядає не так, як ваш знак. Розумію, якби питання стосувалось радіо, тоді мова йшла би про однаковий позивний, а оскільки здійснюватиметься телемовлення, графічне зображення сприймається інакше. І воно не вимовляється», - відповіла вона Дмитру Носикову.

Логотип ТВі Дмитра Носикова

Логотип ТВІ Юрія Крайняка

«Детектор медіа» звернувся до сторін по коментарі. Представники і ТОВ «Канжут», і ТОВ «Тві.сат» стверджують, що зараз є фактично два мовника, які мають логотипи, що можуть вимовлятись однаково.

Дмитро Носиков вважає, що представники ТОВ «Канжут» обманули державний орган, оскільки подали логотип, де ТВ написано кирилицею, а одиниця римською позначкою І. За його словами, також  компанія «Канжут» подала до суду на ТОВ «Тві.юа» (компанія Дмитра Носикова та польської Millstone and Co, володіє торговою маркою ТВі) з  вимогою скасувати реєстрацію її торгових марок. «Це послідовне рейдерське захоплення. І сьогодні Нацрада свідомо проголосувала за створення конфлікту», - заявив пан Носиков.

Перше засідання у цій справі вже відбулося, однак її розгляд перенесли. «На наступне засідання вони вже прийдуть із ліцензією і скажуть, що мають право мовити під цим лого. Вони створили прецедент для суду», - додав пан Носиков.

Позов ТОВ «Канжут» подав ще весною. Господарський суд Києва призначив справу  до розгляду по суті на жовтень. Окрім ТОВ «Тві.юа» співвідповідачем по справі є Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. ТОВ «Канжут» просить суд припинити дію свідоцтв на знаки для товарів і послуг, якими володіє «Тві.юа», та зобов’язати міністерство внести відповідні зміни до Державного реєстру свідоцтв України.

У коментарі «Детектору медіа» Юрій Крайняк зазначив, що народний депутат Микола Княжицький не має стосунку до ТОВ «Канжут», а також нового ліцензіата каналу ТВІ. Сам Микола Княжицький також заперечив «Детектору медіа» свою причетність до цієї компанії.

Юрій Крайняк стверджує, що торгова марка ТОВ «Канжут» називається ТВІ, а не ТВ1. На запитання «Детектора медіа», як звучатиме назва каналу в ефірі, він зазначив: «Документи були подані на ТВІ (те-ве-і). Як фонетично звучатиме назва каналу, залежатиме від концепції. Можливо буде ТВі (ті-ві-ай), можливо інакше. Це маленьке локальне мовлення, далі побачимо, як далі все розвиватиметься».

Уляна Фещук у коментарі «Детектору медіа» наголосила, що не бачить у ситуації проблеми, оскільки логотипи обох компаній графічно різні. До того ж, за її словами, значення має й те, що це позаконкурсне отримання ліцензії, заява була подана до Нацради ще уквітні 2018 року і немає жодних підстав для відмови.

На запитання «Детектора медіа», чи Нацрада видаватиме ліцензію будь-якій компанії, яка захоче мовити в маленькому місті та зареєструє торгову марку, подібну до інших телевізійних брендів, пані Фещук відповіла: «Відверто кажучи, за законом, так. Але, звісно, для нас важливо, як виглядають марки. У глядача має бути можливість розрізняти ці компанії». 

Тепер ТОВ «Канжут» має рік для того, щоб почати мовлення.

Нагадаємо, телеканал TVi перезапускається під керівництвом Дмитра Носикова. Канал має ліцензію на супутникове мовлення, власник ліцензії - ТОВ «Інфо24», яке нещодавно змінило назву на ТОВ «Тві.сат», а його власником стала польська компанія Millstone and Co, а кінцевим бенефіціаром - поляк Роберт Квятковський. Також нові інвестори придбали ТОВ «ТРК "Погода ТБ"», яке володіло ліцензією телеканалу Business на цифрове ефірне мовлення в мережі «Зеонбуду». Ця компанія теж уже змінила назву на ТОВ «Тві.Т2», її власником теж стала Millstone and Co, а кінцевим бенефіціаром - Роберт Квятковський.

ТОВ «Тві.юа» (раніше називалось ТОВ «Телекомпанія "Прайм ТВ"», компанія стала належати Дмитру Носикову та Millstone and Co) має право на торгову марку TVi до 2028, а на торгову марку «ТВі» - до 2024 року. ТОВ «Канжут» має право на торгову марку «ТВІ» до 2026 року.

Фото: скріншот із засідання Нацради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4581
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду