YouTube певною мірою зайняв позицію «ВКонтакте» та «Одноклассников» в Україні, — Марина Костроміна, Kantar TNS

YouTube певною мірою зайняв позицію «ВКонтакте» та «Одноклассников» в Україні, — Марина Костроміна, Kantar TNS

8 Листопада 2018
4004
8 Листопада 2018
15:00

YouTube певною мірою зайняв позицію «ВКонтакте» та «Одноклассников» в Україні, — Марина Костроміна, Kantar TNS

4004
Директорка у роботі з клієнтами Kantar TNS Марина Костроміна під час Десятого конгресу інформаційних сайтів та міських порталів розповіла про найсвіжіші тенденції медіаспоживання українців. Як виявилося, за останні роки вони стали більше дивитися відео в інтернеті й менше приділяти часу дому та спілкуванню із сім’єю.
YouTube певною мірою зайняв позицію «ВКонтакте» та «Одноклассников» в Україні, — Марина Костроміна, Kantar TNS
YouTube певною мірою зайняв позицію «ВКонтакте» та «Одноклассников» в Україні, — Марина Костроміна, Kantar TNS

Інтернет і нові ґаджети все більше проникають в Україну, що не може не вплинути на звички людей. Наприклад, зіставивши дані за цей рік і дані трирічної давнини, побачимо, що українці стали менше часу проводити за телепереглядом, більше дивитися відео в мережі та більше готувати. При цьому вони стали менше прибирати, слухати музику і проводити час із дітьми.

«Для середнього українця work and life balance виглядає як digital and work balance», — коментує Марина Костроміна. Нині інтернетом користується 70 % населення України віком від 17 до 70 років. У 2017 році ця цифра складала 63 %. І цей показник поступово зростає в усіх вікових групах, найінтенсивніше — у старших. Серед людей віком до 35 років проникнення інтернету перевищує 90 %.

Для виходу в мережу українці здебільшого використовують десктоп та мобільні пристрої: на них припадає 82 % та 74 % відповідно. Із планшетів в інтернет заходить 21 % користувачів. Цікаво, що серед аудиторії старше 46 років за рік користування смартфонами зросло вдвічі. А найактивнішими користувачами смартфонів у 2018 році стали люди 16–25 років — серед них проникнення цих пристроїв зросло із 78 % до 89 %.

Що стосується географії, то інтернет і ґаджети проникають по території всієї країни рівномірно. Для порівняння, в Києві проникнення смартфонів становить 82 % (67 % у 2017 році), в містах із населенням понад 500 тисяч — 81 % (59 % у 2017 році), в селах — 72 % (57 % у 2017 році).

59 % користувачів володіють смарфтонами з екраном 5 дюймів і більше. При цьому домінують пристрої з операційною системою Android — таких 82 %. 80 % часу за смартфонами користувачі проводять у додатках. За даними на вересень 2018 року, топ-трійка додатків серед українців — це Viber, YouTube та Google Chrome.

Мобільні додатки від ЗМІ до топ-тридцятки найпопулярніших в Україні не входять. «Це не пов’язано з тим, що з цими додатками щось не так. Просто їх багато і якщо брати їх разом — вони сила. Але окремо вони не займають великої частки на ринку на сьогодні. З одного боку, це мінус, що вони не потрапили в топ рейтингу, з іншого боку — це плюс, тому що немає одного монополіста, який зібрав би всю аудиторію. Ринок ще відкритий для входу», — пояснює експертка Kantar TNS.

Якщо дивитися на рейтинг популярних додатків у розрізі вікових груп, то тут проявляються цікаві відмінності. Наприклад, у групі 16–25 лідирують месенджери, додатки соціальних мереж, ігри. У групі старше 26 років з’являються банківські додатки, e-commerce. Для ще старшої групи — додатки для читання новин, додатки новинних видань.

«Україна не зовсім типово споживає контент у digital. Соціальні платформи як заняття в нас знаходяться в топі. Але варто відзначити й читання статей та споживання безкоштовного відео. Це відрізняє український тип медіаспоживання від західного — саме споживання безкоштовного контенту. Це робить нас у деяких аспектах ближчими до азійського типу медіаспоживання, — розповіла пані Костроміна. — Цим же й пояснюється божевільний успіх YouTube, який певною мірою на сьогодні зайняв позицію “ВКонтакте” й “Одноклассников”, які пішли з нашого ринку. YouTube став свого роду соцмережею й вийшов на топові позиції за споживанням як з десктопів, так і з мобайлу».

Загалом українці проводять по 8,5 годин онлайн щодня. Понад 75 % інтернет-юзерів використовують месенджери та соцмережі. За спостереженнями директорки, на сьогодні користувачі дуже чітко розрізняють, із якою метою вони заходять у ту чи іншу програму й для чого використовують додатки на своєму смартфоні. Viber, Instagram, Telegram більше використовуються для щоденного спілкування. Сюди ж можна віднести й Facebook. Проте в цієї платформи є ще одне призначення — вона виступає і як джерело для споживання новин. Водночас YouTube виступає майданчиком для перегляду відео та прослуховування музики, хоча може використовуватися й для спілкування.

«У нас є певні зміни у способі життя українців, є певна медіаміграція. Населення певною мірою із традиційних медіа переходять в онлайн. Тим не менш, не можна сказати, що традиційні медіа помирають чи що їхня аудиторія стрімко скорочується», — зазначає пані Костроміна. Те ж стосується й онлайн-відео: аналізуючи останні дані, не можна сказати, що аудиторія ТБ стрімко скорочується й повністю переходить в онлайн. «Є певні перетікання цільових аудиторій, однак якісний телевізійний контент залишається цінним і затребуваним серед українців», — вказує експертка.

У відеоспоживанні українців також помітний тренд на зростання популярності smart-TV. У 2017 році його проникнення в Україні було 6 %. У 2018 році воно зросло до 10 %. Після відключення аналогового ефірного телебачення проникнення нових технологій прогнозовано зростатиме ще більшими темпами.

Дослідження медіаспоживання українців показали також, що вони цілком свідомо одночасно переглядають контент із кількох пристроїв: телевізора, комп’ютера та смартфона. 39 % аудиторії віком 12–24 роки одночасно дивляться телебачення та серфлять у мережі. Серед людей віком 25–35 років таких 34 %. 37 % респондентів можуть використовувати всі три пристрої одночасно. «Ми розуміємо, як знижується увага до контенту на кожному з пристроїв, як складно достукатися до користувача стає в цих умовах», — додає експертка. Вона також зазначила, що серед інтернет-користувачів стають усе популярнішими блокувальники реклами.

«Якщо порівнювати з іншими країнами, очевидно, що українці втомились від реклами в digital. Зростання AdBlock досить суттєве — не буду показувати його в цифрах, аби зберегти ваш душевний спокій», — пожартувала вона.

Українці також певною мірою залишаються вірними традиційним медіа. Загалом частка активних користувачів інтернету складає 75 %. Ці користувачі вказують, що близько 34 % часу в них іде на споживання контенту із традиційних медіа й близько 66 % — на digital. Тут треба враховувати й потужну звичку дивитися в мережі безкоштовні відео.

«В Україні на чільному місці залишається споживання безкоштовного контенту. Ми звикли в будь-який момент дня чи ночі взяти з полички все безкоштовно. Це стосується і youtube-каналів, на яких можна подивитись будь-який контент без необхідності за нього платити. Чесно кажучи, з цієї точки зору наші споживачі розпещені. З медіа така ж ситуація. Люди декларують готовність платити за медіаконтент “за ціною чашки кави”. Але є різниця між декларацією цієї готовності й безпосередньо дією, — підсумовує Марина Костроміна. — Я думаю, що платити за контент — це одна з європейських цінностей, які поступово приходять в Україну й це питання часу. Але, на жаль, на поточний момент говорити про це рано».

Фото надані організаторами заходу

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4004
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду