Нацрада оштрафувала радіостанцію «Європа плюс» за недотримання пісенної квоти

Нацрада оштрафувала радіостанцію «Європа плюс» за недотримання пісенної квоти

12 Квітня 2018
2225
12 Квітня 2018
12:23

Нацрада оштрафувала радіостанцію «Європа плюс» за недотримання пісенної квоти

2225
12 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала київську радіостанцію «Європа плюс» (ТОВ «ТРК “Європа плюс Київ”») на 38,7 тис. грн. за недотримання квоти пісень українською мовою.
Нацрада оштрафувала радіостанцію «Європа плюс» за недотримання пісенної квоти
Нацрада оштрафувала радіостанцію «Європа плюс» за недотримання пісенної квоти

Під час моніторингу київської радіостанції «Європа плюс» Нацрада зафіксувала, що 5 грудня із 7:00 до 14:00 частка пісень українською мовою становила 29,4% замість передбачених законом 30%. Нацрада призначила позапланову перевірку радіостанції, під час якої спершу врахувала пояснення компанії, що пісня «Маша» у виконанні гурту Yuko пролунала на одному з діалектів української мови. Проте в результаті подальшого аналізу тексту пісні Нацрада вирішила, що цю пісню не можна зараховувати до виконаних українською мовою, оскільки це діалект російської мови.

«Ми зафіксували, що для виконання квоти радіостанції не вистачило однієї пісні. Виникла дискусія, чи належить пісня “Маша” до тих, що виконані українською мовою. Якщо належить – то квота виконана, якщо не належить – не виконана. На нашу думку, ця пісня належить до скарбу української культури, але вона не виконана українською мовою», – зазначив член Нацради Сергій Костинський.

Він розповів, що «Маша» – це народна пісня, яку професор КНУКіМ Ігор Синельников записав у селі Пилипівка Чуднівського району Житомирської області. Зі слів пана Костинського, історично село Пилипівка ділиться на дві громади: Українські Пилипи та Російські Пилипи. Пісня «Маша» була записана в громаді Російські Пилипи, яка заснована росіянами-старообрядцями, які кілька століть тому переїхали в цей регіон. «Пісня є українською, але вона не є виконаною українською мовою», – резюмував пан Костинський.

Він також дорікнув радіостанції «Європа плюс», що вона намагалася втиснутися у квоту «тютілька в тютільку». «Інші радіостанції, щоб виконати квоту, дають більше пісень українською мовою. Тож коли ми вважаємо, що якась пісня не є виконаною українською, це для них не проблема, бо в них достатньо пісень і вони перевиконують квоту», – додав він.

Представники радіостанції не погодилися з Нацрадою та наполягали на тому, що зазначена пісня є українськомовною. Просто пісні 200 років, і її мова відрізняється від сучасної.

Голова Нацради Юрій Артеменко порадив радіостанції, якщо вона не згодна з рішенням Нацради, звертатися до суду.

Члени Нацради більшістю голосів визнали порушення та призначили радіостанції штраф у розмірі 5% ліцензійного збору (для «Європи плюс» сума штафу становить 38,7 тис. грн.). Єдиним, хто утримався, був член Нацради Олег Черниш, який вважає питання колізійним і дискусійним.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2225
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду