Капіталізація Facebook впала на $58 млрд за тиждень через скандал із витоком даних

Капіталізація Facebook впала на $58 млрд за тиждень через скандал із витоком даних

25 Березня 2018
1323
25 Березня 2018
12:00

Капіталізація Facebook впала на $58 млрд за тиждень через скандал із витоком даних

1323
Інвестори побоюються відтоку користувачів, а рекламодавці не хочуть асоціюватися з компанією, яка фігурує в скандалі з витоком даних. Експерти не виключають подальшого зниження вартості акцій.
Капіталізація Facebook впала на $58 млрд за тиждень через скандал із витоком даних
Капіталізація Facebook впала на $58 млрд за тиждень через скандал із витоком даних

Капіталізація Facebook за тиждень впала на 58 млрд доларів. Про це стало відомо в ніч на суботу, 24 березня, після закінчення торгів на фондовій біржі Нью-Йорка, повідомляє DW.

Вартість однієї акції компанії на американському фондовому ринку впала з 177 доларів 1 цента в понеділок до 159 доларів 39 центів на момент п'ятничного закриття. Інвестори остерігаються посилення уваги наглядових органів і відтоку користувачів, вважає провідний аналітик Pivotal Research Брайан Уізер.

При первинному розміщенні акцій у 2012 році ринок оцінив соціальну мережу в 104 млрд доларів. Завдяки постійному припливу користувачів і домінування на цифровому ринку реклами вартість однієї акції зросла з початкових 38 доларів до 190 доларів в лютому 2018 року. Однак в найближчі місяці ціна акції може впасти до 152 доларів, вважає Уізер. Такий прогноз аналітик підготував ще до скандалу з витоком даних.

З точки зору рекламодавців, соціальна мережа є «дивним інструментом» завдяки «точності визначення цільової аудиторії» за допомогою даних користувачів, вважає засновник рекламного агентства M & C Saatchi Девід Кершоу. Однак корпорації «не хочуть асоціюватися з компанією, поміченою в зборі даних користувачів» без їхнього відома, вважає експерт.

Генеральний директор компанії Марк Цукерберг прокоментував ситуацію і спробував переконати користувачів, що Facebook зробив найбільш важливі кроки для захисту від повторення подібних ситуацій «кілька років тому». Однак засновник соцмережі виступив із заявою через кілька днів після оприлюднення інформації про витік даних, що зіграло проти компанії, вважають експерти.

У середу, 21 березня, розміщення реклами в Facebook призупинили Mozilla і Commerzbank. Пізніше офіційні акаунти своїх компаній SpaceX і Tesla видалив також бізнесмен Ілон Маск.

На думку Кершоу, зміни в політиці захисту даних Facebook з більшою ймовірністю вийдуть із-за «загрози втрати коштів від реклами», ніж в результаті соціальних кампаній #DeleteFacebook і #BoycottFacebook, запущених користувачами.

Нагадаємо, британське видання The Guardian опублікувало розслідування, згідно з яким компанія Cambridge Analytica зібрала для виборчого штабу Дональда Трампа дані про мільйони профілів користувачів Facebook в США. Аналітична компанія використовувала отримані дані для створення системи, яка б могла спрямовувати окремих американських виборців на персоналізовану політичну рекламу.

Згодом Facebook заблокувала сторінку компанії Cambridge Analytica, а також ще кілька пов’язаних сторінок. У Facebook підкреслюють, що компанія порушила політику платформи, збираючи дані користувачів без відома соцмережі.

Детально про роботу компанії Cambridge Analytica та як був організований збір даних користувачів можна почитати в огляді на MediaSapiens.

Також Марка Цукерберга викликали свідчити перед Сенатом США про збір та продаж персональних даних користувачів Facebook.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1323
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду