Провайдери закликали Нацраду, АМКУ та Держінспекцію з питань захисту прав споживачів прибрати «недобросовісну рекламу безкоштовного телебачення»

Провайдери закликали Нацраду, АМКУ та Держінспекцію з питань захисту прав споживачів прибрати «недобросовісну рекламу безкоштовного телебачення»

27 Лютого 2018
4974
27 Лютого 2018
10:04

Провайдери закликали Нацраду, АМКУ та Держінспекцію з питань захисту прав споживачів прибрати «недобросовісну рекламу безкоштовного телебачення»

4974
Асоціація правовласників та постачальників контенту (АППК), Інтернет Асоціація України, Асоціація «Укртелемережа», Спілка операторів телекомунікацій Одеси й Одеської області, Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж, Спілка кабельного телебачення України закликали Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення (Нацраду), Антимонопольний комітет України (АМКУ), Державну інспекцію України з питань захисту прав споживачів припинити в ефірі національних телеканалів трансляцію реклами: «32 цифрових канали безкоштовно»
Провайдери закликали Нацраду, АМКУ та Держінспекцію з питань захисту прав споживачів прибрати «недобросовісну рекламу безкоштовного телебачення»
Провайдери закликали Нацраду, АМКУ та Держінспекцію з питань захисту прав споживачів прибрати «недобросовісну рекламу безкоштовного телебачення»

Про це «Детектору медіа» повідомила віце-президент Асоціації правовласників і постачальників контенту Наталія Клітна.

На думку представників асоціацій така реклама є недобросовісною, «оскільки її зміст вводить або може ввести в оману споживачів, чим завдає шкоди глядачам і провайдерам програмної послуги України внаслідок двозначності, недостовірності, перебільшення, замовчування суттєвих умов переходу споживачів на перегляд пакета цифрових телеканалів компанії – монополіста з надання послуг цифрового ефірного телебачення ТОВ "Зеонбуд"».

Як зазначають провайдери, відеороликів із такою рекламою є кілька варіантів.

 

Провайдери вважають, що кожен із роликів містить слова-перебільшення – «32 цифрових телеканали безкоштовно»

«Щонайменше 2 телеканали з 32-х – Business й "Вінтаж ТВ" не мовлять. Також потребує додаткової перевірки, чи мовлять усі чотири телеканали з місцевих мультиплексів. При цьому в рекламі замовчується необхідність сплати потенційними споживачами за встановлення ефірної антени, придбання ефірного перетворювача Т2, вартість монтажу тощо. На сьогодні перетворювач Т2 можна придбати за ціною від 250 до 450 грн, антену для прийому ефірних телепрограм – від 500 до 1500 грн, вартість монтажу відрізняється залежно від регіону – від 100 до 500 грн.», – зазначається у зверненні.

Крім того, як вважають провайдери, в рекламі немає уточнення, що не всюди є гарний прийом таких телепрограм, а цифрова якість телебачення належного рівня вже давно є в операторів кабельного, супутникового та інтернет-телебачення, – вважають експерти.

Асоціації провайдерів пропонують скасувати статус соціальності такої реклами та накласти на неї  заборону, а при розгляді звернення наполягають врахувати «величезні масштаби можливого порушення: рекламою охоплено близько 15 млн телевізійних домогосподарств України».

У колективному зверненні асоціацій провайдерів зазначається, що «Така реклама, на наше переконання, містить ознаки недобросовісної, вводить в оману споживачів, що прямо суперечить вимогам ст. 10 Закону України "Про рекламу", ст. 15-1 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" (поширення інформації, що вводить в оману), і підлягає забороні. Тому звертаємось до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Антимонопольного комітету України, Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів із проханням вжити заходів у межах своєї компетенції щодо припинення недобросовісної реклами на телебаченні».

Голова АППК Наталія Клітна зауважує, що вираз «телебачення безкоштовно» наразі використовують маркетологи багатьох компаній – постачальників телевізійних сервісів, «для спонукання переходу клієнтів від одного провайдера до іншого, але не завжди послуга дійсно є безоплатною».

За її словами, у рекламі або взагалі не згадують про те, що для отримання послуги треба додатково сплатити за обладнання, пакет інших послуг за завищеною ціною, або ж додаткові умови отримання послуг розміщують в угоді чи на сайті надто дрібними літерами, для незручного прочитання.

«На жаль, сьогодні держава зовсім не реагує на такий різновид обману споживачів, тому асоціації вирішили звернути увагу компетентних органів на цю проблему і почати з перевірки найбільшого провайдера, який існує в Україні», – підкреслила пані Калітна.

Як писав «Детектор медіа»,  телеканал «Україна» запустив інформаційно-соціальний ролик про майбутнє вимкнення аналогового телебачення.

Нагадаємо, відповідно до урядової постанови, кінцевою датою вимкнення аналогового телебачення визначено 30 березня 2018 року. Але Нацрада пропонує в березні 2018 року вимкнути аналогове мовлення тільки в одній пілотній області (Волинська, Одеська, Кіровоградська, Житомирська або Київська), а завершити поетапне вимкнення в червні 2019-го, коли провайдер ефірного цифрового телебачення «Зеонбуд» розширить покриття першого мультиплексу з восьми телеканалів ще на 47 міст.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4974
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду