Держкомтелерадіо отримав повноваження вилучати з обігу іноземну антиукраїнську друковану продукцію

Держкомтелерадіо отримав повноваження вилучати з обігу іноземну антиукраїнську друковану продукцію

20 Грудня 2017
1867
20 Грудня 2017
14:00

Держкомтелерадіо отримав повноваження вилучати з обігу іноземну антиукраїнську друковану продукцію

1867
15 грудня 2017 року набув чинності наказ Держкомтелерадіо від 17.10.2017 №384 «Про затвердження Порядку накладення Державним комітетом телебачення і радіомовлення України адміністративно-господарських штрафів». Йдеться зокрема про штрафи за порушення закону щодо обмеження доступу іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту
Держкомтелерадіо отримав повноваження вилучати з обігу іноземну антиукраїнську друковану продукцію
Держкомтелерадіо отримав повноваження вилучати з обігу іноземну антиукраїнську друковану продукцію

Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

Таким чином завершено створення правового механізму реалізації повноважень Держкомтелерадіо, визначених Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту», йдеться в повідомленні.

Відтепер видавнича продукція, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, без наявності відповідного дозволу, виданого згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 №262, вилучатиметься з обігу уповноваженими особами Держкомтелерадіо. Вилучення відбуватиметься  на підставі звернень правоохоронних органів, юридичних та фізичних осіб відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 №235. На суб’єктів господарювання, що порушують закон, накладатиметься адміністративно-господарський штраф в розмірі 10 мінімальних заробітних плат за кожен випадок такого розповсюдження, вчиненого вперше, та у розмірі 50 мінімальних заробітних плат за кожен наступний випадок такого розповсюдження.

Оскільки Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту» набув чинності 1 січня 2017 року, дія його, а також ухвалених у відповідності з ним підзаконних актів не поширюється на продукцію, ввезену на митну територію України до цієї дати.

Водночас вся видавнича продукція, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, ввезена на митну територію України в період з 01.01.2017 року (часу набуття чинності Законом) по 22.05.2017 року (часу набуття чинності постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 № 262), крім ввезеної громадянами в ручній поклажі або супроводжуваному багажі загальною кількістю не більше 10 примірників, є незаконною.

Держкомтелерадіо закликає книгорозповсюджувачів до безумовного дотримання закону та наголошує, що після 22 травня 2017 року легально ввезеною  в Україну може вважатися лише продукція, про видачу дозволу на ввезення якої є відповідний запис в інформаційно-телекомунікаційній системі органів доходів і зборів та Реєстрі видавничої продукції держави-агресора, дозволеної до ввезення та розповсюдження на території України, за умови документального підтвердження факту її придбання у суб’єкта господарювання, який ввіз продукцію відповідно до отриманого дозволу.

Раніше, Держкомтелерадіо повідомив, що, починаючи з травня, комітет надав суб’єктам господарювання 7622 дозволи на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, на митну територію України.

Нагадаємо, 5 квітня уряд України ухвалив постанову, якою затверджено Порядок видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, та внесено зміни до урядової постанови «Про затвердження переліків товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України».

Внесений Кабінетом Міністрів законопроект №5114 «Про внесення змін у деякі закони України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту» було ухвалено Верховною Радою 8 грудня, його підтримали 237 депутатів.

Закон було підписано Президентом України 30 грудня 2016 року. 1 січня 2017 року він набув чинності.

Відповідно до закону, не може бути ввезена на митну територію України видавнича продукція, яка за своїм змістом: спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади; пропагує війну, вчинення терористичних актів; пропагує комуністичний та/або націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими та їхню символіку; розпалює міжетнічну, расову, релігійну ворожнечу; посягає на права і свободи людини; пропагує державу-агресора, зокрема її органи влади, представників органів влади, працівників культури та інших сфер держави-агресора, які публічно підтримують окупацію території України; використовує шаржування державних символів України (Державного Герба, Державного Прапора, Державного Гімну) у будь-якому вигляді.

Розповсюдження російських книг без відповідного дозволу карається штрафами. Водночас громадяни мають право ввозити російські книги без спеціального дозволу в кількості не більше 10 примірників на людину.

Фото: Zaxid.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1867
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду