Замість замороженого «Дирижабля» Лєра Лауда запускає локальні видання в 10 містах

Замість замороженого «Дирижабля» Лєра Лауда запускає локальні видання в 10 містах

21 Липня 2017
3143
21 Липня 2017
15:51

Замість замороженого «Дирижабля» Лєра Лауда запускає локальні видання в 10 містах

3143
Керівниця районної газети «Дирижабль» (Ямпіль, Вінницька область) Лєра Лауда розповіла про причини, через які заморожено проект, а також анонсувала запуск локальних видань у Кременці Тернопільської області та ще 9 невеликих містах.
Замість замороженого «Дирижабля» Лєра Лауда запускає локальні видання в 10 містах
Замість замороженого «Дирижабля» Лєра Лауда запускає локальні видання в 10 містах

На своїй сторінці у Facebook Лєра Лауда написала, що хоч проект «Дирижабль» офіційно закрили ще наприкінці березня, проте ще кілька місяців потому вона сприймала це як особистий провал. Тепер же впевнена, що це був хороший і повчальний досвід.

Окрім фінансових причин (нестача коштів на утримання редакції та випуск газети), про які йшлося одразу після замороження видання, у коментарі «Детектору медіа» Лєра Лауда розповіла й про інші фактори.

«Я хотіла вже відходити від проекту, повертатися до київського життя, робити нові проекти. Але мене не було ким замінити. Команда мала бути з місцевих людей, тому що стало очевидно – потрібний редактор, який буде в Ямполі, і не просто редактор, а менеджер. Цієї людини ми не знайшли», – каже Лєра Лауда.

Нестача коштів на фінансування «Дирижаблю» спричинена не лише тим, що грантова програма MyMedia, яка на старті надала грант на цей проект, ще взимку припинила свою діяльність в Україні. За словами очільниці «Дирижабля», вони пізно почали займатися передплатою і рекламою, щоб заробляти власні кошти.

«Наприкінці нас почали підтримувати місцеві підприємці, ми з ними домовилися про партнерство, в обмін на правильну нативну рекламу. Але цього було замало. Фінанси вичерпалися» – розповіла керівниця газети.

За словами Лєри Лауди, проект заморозили тимчасово. Команда готова перезапустити його в Ямполі, але наразі для цього немає передумов, перш за все кадрового потенціалу.

Натомість Лєра Лауда із командою запускає новий проект у Кременці (Тернопільська область) і ще дев’яти невеликих містах України. Перший стартує вже на початку серпня. Деталі про нові локальні видання Лєра Лауда обіцяє повідомити згодом.

Нагадаємо, що в травні громадська організація «Дирижабль» шукала 10 мотивованих редакцій з невеликих міст України (50-250 тисяч населення), які безкоштовно отримають сучасні сайти, річну менторську підтримку та кошти на рекламну кампанію своїх інтернет-видань. Подавати заявки могли комунальні та приватні медіа, які досі не мали власних сайтів або хотіли осучаснити існуючі. Проект впроваджується за підтримки американського фонду NED.

Нагадаємо, проект «Дирижабль» було створено у Ямполі Вінницької області 2014 року за ініціативи місцевих активних підлітків, які писали про рідне місто в блозі. У 2015 році до них приєдналися журналісти з Києва, Львова та Вінниці й створили сайт і безкоштовну газету «Дирижабль» із метою розвитку й популяризації українських регіональних ЗМІ. Тоді ж команда проекту отримала кошти на його розвиток від організацій MyMedia і MDF (Media Development Foundation). Редакція нараховувала 14 співробітників.

Влітку 2016 року газета «Дирижабль» запровадила передплату, а у вересні 2016 року повністю перейшла на розповсюдження за передплатою.

Узимку 2017 року програма MyMedia, яка надавала грантову підтримку проекту «Дирижабль», припинила свою роботу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Вікторія Ейсмунт, для «Детектора медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3143
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду