Григорій Шверк назвав «план захоплення» каналу «112 Україна» фейком

Григорій Шверк назвав «план захоплення» каналу «112 Україна» фейком

31 Січня 2017
2716
31 Січня 2017
11:35

Григорій Шверк назвав «план захоплення» каналу «112 Україна» фейком

2716
Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» (БПП), а в минулому заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Григорій Шверк назвав фейком оприлюднений народним депутатом від БПП Сергієм Лещенком документ під назвою «План действий по проекту 112».
Григорій Шверк назвав «план захоплення» каналу «112 Україна» фейком
Григорій Шверк назвав «план захоплення» каналу «112 Україна» фейком

Про це пан Шверк сказав у коментарі «Детектору медіа» зранку 31 січня, ознайомившись зі змістом блогу Сергія Лещенка на «Українській правді».

Сергій Лещенко оприлюднив електронний лист, датований червнем 2015 року, тодішнього заступника голови Нацради Григорія Шверка (нині – народного депутата від «Блоку Петра Порошенка») до голови Нацради Юрія Артеменка і тодішнього відповідального секретаря Нацради Катерини Котенко з документом під назвою «План действий по проекту 112». Фото електронного листа містить імена й електронні адреси адресанта й адресатів, але фото «плану» не містить опізнавальних знаків і доказів авторства.

«Стосовно тіла листа – це дійсно текст, який я міг написати. Стовідсоткової гарантії не даю, бо вже два роки пройшло, але це схоже на моє листування. А стосовно тексту плану – це фейк. Там є лише деякі реальні слова, які могли мені належати, – щодо цифрових ліцензій», - сказав пан Шверк.

Напередодні, увечері 30 січня, Григорій Шверк у коментарі «Детектору медіа» зазначив, що особисто оприлюдненого Сергієм Лещенком документа не бачив, а йому зачитували його інші журналісти:

«Мені зачитали текст листа – з тексту відчуття, що я таке міг писати. Це мій стиль, мій підпис звичайний («Целую, Шверк». – ДМ). Я в Нацраді дійсно писав десятки, сотні різних листів різним людям. Ви ж про наш конфлікт зі 112-м знаєте не гірше за нас. І цілком вірогідно, що якийсь із листів з якимось документом я відправляв колегам. Не буду вдаватися в ідеологію нашого конфлікту зі 112-м (використання частотного ресурсу, призначеного для регіонального та місцевого мовлення. – ДМ), але цілком можливо, що міг бути такий документ.

У нас дійсно був складний план роботи з каналом. Тоді ж ми ще не могли штрафувати, можливість штрафувати з’явилася згодом. Ми могли давати попередження, при цьому перевірка мала бути правильно проведена (у нас тоді ще були проблеми з забороною перевірок). Уляна Фещук цим тоді щільно займалася, а я курував цей процес, я дійсно відповідав за юридичний напрям. Вони дуже довго не хотіли отримувати наші листи. Ми в суд подавали. Вони оскаржували наші попередження, потім штрафи, потім перевірки. Здається, там 40 судових процесів чи більше. Це був дійсно складний проект, ми дійсно цим щільно займалися».

Колишня відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко в коментарі «Медіаняні» назвала оприлюднений Сергієм Лещенком документ компіляцією: «Думаю, що це компіляція. Ми дійсно обмінювались листами. Це компіляція певних фактів та домислів. Там є фактаж про регіон та ліцензії певний, все інше дуже дивне. Вже хтось раніше писав, що існує компромат, план і ще там щось, чи це воно, чи ще буде - не до мене питання, не знаю. В нас достатньо в країні інструментів розслідувати».

Нагадаємо, що в оприлюдненому Сергієм Лещенком документі наведено перелік дій у юридичній площині щодо телеканалу «112 Україна» з метою позбавлення його цифрових ліцензій, обмеження присутності в кабельних мережах та позбавлення супутникової ліцензії (за умов доцільності). З усіх цих пунктів найбільш сумнівним з юридичної точки зору видається другий – обмеження присутності в кабелі. У «плані», до речі, зазначено, що цим питанням не може займатися Нацрада.

На фото - Григорій Шверк

Фото: кадр з програми «Українські сенсації» каналу «1+1»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2716
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду