Нацрада сумнівається в прозорості власності телеканалу КРТ

Нацрада сумнівається в прозорості власності телеканалу КРТ

2 Вересня 2016
4182
2 Вересня 2016
18:15

Нацрада сумнівається в прозорості власності телеканалу КРТ

4182
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не змогла прийняти рішення щодо продовження ефірної ліцензії телеканалу КРТ (ТОВ «ТРК “Академія”») через сумніви в прозорості власності каналу. 31 серпня регулятор зобов’язав мовника надати документи, що підтверджують зміну кінцевого бенефіціара компанії.
Нацрада сумнівається в прозорості власності телеканалу КРТ
Нацрада сумнівається в прозорості власності телеканалу КРТ

ТОВ «ТРК “Академія”» володіє ліцензією на ефірне мовлення 16 годин на добу на 27 ТВК в Києві з логотипом «КРТ Київ». Цю київську частоту компанія ділить з бучанською ТРК «Сатурн» у формі ТОВ, яка має ліцензію на ефірне мовлення 8 годин на добу з логотипом «КРТ Місто».

Строк дії ліцензії компанії сплив 10 липня. За півроку до цього компанія подала заяву на продовження ліцензії. 9 червня Нацрада вирішила залишити заяву без розгляду, оскільки компанія не надала всіх передбачених законодавством інформації та документів про її структуру власності. Водночас Нацрада залишила за ліцензіатом право повторно подати виправлені документи. Доки регулятор не ухвалив результативного рішення (продовжити ліцензію або відмовити в продовженні – стара ліцензія залишається чинною).

За даними єдиного державного реєстру, власниками ТОВ «ТРК “Академія”» є київське ТОВ «ТЛС-100» (97,5%) і кримчанин Олександр Томко (2,5%). Статутний фонд телерадіокомпанії – 160 тис. грн. ТОВ «ТЛС-100», у свою чергу, належить компанії «Делмарк Менеджмент Лімітед» з Британських Віргінських Островів (99,8%) і киянину Валентину Носову (0,2%). Статутний фонд товариства – 2 млн 456 тис. 357 грн. Кінцевим бенефіціарним власником «ТЛС-100» є громадянка Сейшельських Островів Сандра Джина Еспарон. Зауважимо, що ТОВ «ТЛС-100» є одноосібним власником ТРК «Сатурн», що ділить частоту з ТРК «Академія» та разом утворюють ефірний телеканал КРТ.

21 червня телеканал подав Нацраді документи, у яких кінцевим бенефіціарним власником була вказана громадянка Сейшельських Островів Сандра Джина Еспарон. А через місяць, 19 липня, канал надав інформацію, що його кінцевим бенефіціарним власником став громадянин України Валентин Носов, і також надав його декларацію.

На підтвердження зміни кінцевого бенефіціарного власника 19 серпня телеканал додав до матеріалів справи договір купівлі-продажу від 1.07.2016 100% компанії «Делмарк Менеджмент Лімітед» Валентином Носовим у Сандри Джини Еспарон за 100 фунтів стерлінгів. Втім, станом на 31 серпня в єдиному державному реєстрі кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «ТЛС-100» досі залишалась пані Еспарон. Тож у Нацради виникли сумніви щодо переходу права власності компанії з Британських Віргінських Островів до пана Носова.

Додаткові сумніви в заступниці голови Нацради Уляни Фещук викликало також те, що наданий телеканалом КРТ договір купівлі-продажу компанії з Британських Віргінських Островів складений українською мовою. Крім того пані Фещук, яка захоплюється почеркознавством, має сумніви в тому, що під договором стоять дійсні підписи. Здивувала заступницю голови Нацради і сума угоди – 100 фунтів стерлінгів, при тому, що іноземна компанія володіє українською зі статутним фондом близько 2,5 млн грн.

Юрист телеканалу КРТ почав пояснювати Нацраді, що в країні, де зареєстрований бенефіціар, зміна власника відбувається листом-повідомленням, на підставі якого вносяться зміни в реєстр, але це не є достатнім підтвердженням в Україні. «В Україні таким підтвердженням може бути договір купівлі-продажу. Я підготував цей договір, передав його адвокату в Британію, і там вони поставили підписи і переслали договір нам назад – і ми надали його Національній раді», - сказав юрист КРТ.

Пані Фещук відповіла, що це була підтасовка документів. «Вам не потрібно викручуватися, щоб відповідати вимогам українського законодавства – ви маєте відповідати вимогам законодавства тієї юрисдикції, де зареєстровані бенефіціари», - зауважила вона.

Пані Фещук запропонувала колегам зобов’язати ТРК «Академія» протягом 10 днів надати витяг з реєстраційного органу Британських Віргінськіх Островів з підтвердженням зміни власника «Делмарк Менеджмент Лімітед».

Юрист телеканалу КРТ заявив, що такий витяг готується два тижні та коштує 1200 євро. Уляна Фещук погодилася, що компанії слід надати більше часу (21 день), але заперечила високу вартість витягу: «Він коштує максимум 70-75 доларів. Я пропоную вам змінити корпоративного секретаря, який бере у вас забагато коштів за свої послуги».

Тим часом голова Нацради Юрій Артеменко запитав, чи має стосунок екс-генпрокурор Геннадій Васильєв до телеканалу КРТ. Юрист каналу відповів, що «не має – він відступив від справ». А на запитання, хто такий Валентин Носов, сказав просто: «громадянин України».

Зрештою, члени Нацради підтримали пропозицію пані Фещук. Нацрада зобов’язала ТРК «Академія» протягом 21 дня надати витяг з реєстраційного органу Британських Віргінськіх Островів (Registry of Corporate Affairs) з підтвердженням переходу права власності 100% компанії «Делмарк Менеджмент Лімітед» до громадянина України Валентина Носова, а також інформацію про призначеного директора (директорів) компанії, розмір статутного капіталу, склад учасників (акціонерів), корпоративного секретаря, адресу реєстрації тощо.

Своє рішення Нацрада мотивувала тим, що не може встановити дотримання ліцензіатом вимог щодо прозорості медіавласності. Також Нацрада не може встановити дотримання телеканалом вимог статті 12 закону «Про телебачення і радіомовлення», якою в Україні забороняється компаніям та особам з офшорних зон засновувати та брати участь в телерадіоорганізаціях або провайдерах програмної послуги (а Британські Віргінські Острови та Сейшельські Острови входять до затвердженого Кабміном переліку офшорних зон).

Нагадаємо, що телеканал КРТ має ще низку ліцензій на супутникове мовлення, а також ефірне мовлення в Донецьку, Апостоловому, Жовтих Водах, Тисмениці і Комінтернівському. Ліцензії записані на ТОВ «Телестудія “Астра-ТБ”» з Донецької області. Власниками цієї компанії є ТОВ «Українська промислово-правова група» (99,99%) і кримчанин Сергій Рубль (0,01%). «Українська промислово-правова група», як і «ТЛС-100» належить компанії «Делмарк Менеджмент Лімітед» з Британських Віргінських Островів.

З КРТ пов’язаний також телеканал «100» (ТОВ «Телеканал-100»), який належить ТОВ «Масс медіа інформ», а його кінцевим бенефіціарним власником є Сандра Джина Еспарон.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4182
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду