Скорочення УПП підвищить технологічну нейтральність медіаринку – ІТК

Скорочення УПП підвищить технологічну нейтральність медіаринку – ІТК

11 Серпня 2016
2529
11 Серпня 2016
11:00

Скорочення УПП підвищить технологічну нейтральність медіаринку – ІТК

2529
Індустріальний телевізійний комітет (ІТК) вважає, що закладене в законопроекті №3504 скорочення універсальної програмної послуги (УПП) сприяє впровадженню принципу «технологічної нейтральності» і наближає Україну до європейських регуляцій в аудіовізуальній сфері
Скорочення УПП підвищить технологічну нейтральність медіаринку – ІТК
Скорочення УПП підвищить технологічну нейтральність медіаринку – ІТК

Про це повідомляє ІТК в своєму прес-релізі.

Комітет посилається на базове визначення принципу технологічної нейтральності, яке подано в статті 18 Європейської Рамкової Директиви 2002/212. В ній, загалом, ідеться про вимогу до національних законодавчих і регулюючих органів країн-членів ЄС забезпечити максимальну нейтральність державних регуляцій по відношенню до різних технологій, з урахуванням природи кожної технології та її соціального контексту.

Зокрема, в Директиві ЄС про аудіовізуальні медіапослуги  технологічна нейтральність описується як державне регулювання послуг незалежно від технології поширення аудіовізуальної інформації, покликане забезпечити розвиток конкуренції, поліпшення пропозиції споживачам і рівність прав та обов'язків тих суб'єктів господарської діяльності аудіовізуальної сфери, які не використовують обмежений радіочастотний ресурс.

«Якщо комерційні ефірні телеканали знаходяться в договірних, ринкових відносинах з платними супутниковими ТБ-платформами і ОТТ-провайдерами телебачення, то усунення державного регулювання у вигляді УПП і перехід на ринкові рейки відносин з іншими суб'єктами господарської діяльності підвищить технологічну нейтральність ринку», – говорить директор ІТК Сергій Сьомкін.

В ІТК вважають, що собливо важливо дотримуватися цього принципу по відношенню до нових технологій, розвитком яких повинен керувати виключно ринковий механізм.

«Принцип технологічної нейтральності обмежує регуляції, підкреслюючи, що ринок, а не держава, повинен визначати успіх чи провал технологій», – цитує ІТК Ульріха Камеко і Торстена Кебера, які пишуть про принцип технологічної нейтральності в регуляціях ЄС.

ІТК уточнює, що це означає не однакові умови для всіх технологічних платформ, а однаковий рівень державного регулювання для всіх технологічних платформ.

Як зазначає ІТК, умови, коли наявність і обсяг оплати визначаються комерційними гравцями ринку в процесі переговорів, також відповідають одному з важливих напрямів державної політики України – дерегуляції.

Пан Сьомін вважає, що така дерегуляція позитивно позначиться на конкурентоспроможності українського комерційного телебачення в цілому.

«З огляду на обставини інформаційної війни, в яких знаходиться наша країна, певна ступінь державної регуляції необхідна. Зокрема, в обов'язковому пакеті програм користувачів кабельного телебачення повинні залишитися національне суспільне телебачення України, місцеві та регіональні телеканали, програми мовлення громад, парламентський телеканал "Рада"», – зазначив він.

Нагадаємо, 12 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект № 3504 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)».

Зачитана в парламенті під стенограму й ухвалена депутатами редакція законопроекту передбачає залишити в складі універсальної програмної послуги (УПП) суспільне ТБ і радіо, телеканал «Рада», а також ефірні аналогові й цифрові місцеві й регіональні телеканали. При цьому загальнонаціональних ефірних комерційних мовників буде вилучено зі складу УПП, й вони, відповідно, перейдуть до договірних відносин із провайдерами.

Законопроект № 3504 сподобався Індустріальному телевізійному комітету, який сподівається, що документ буде прийнятий в тому вигляді, в якому він був проголосований Верховною Радою в першому читанні 12 липня.

Натомість індустріальні об'єднання провайдерів (Інтернет-асоціація України, Асоціація правовласників і постачальників контенту, Спілка операторів телекомунікацій міста Одеси та Одеської області, асоціація «Укртелемережа» та Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж) закликали депутатів удосконалити законопроект і відкласти дію оновленої УПП до вимкнення аналогового ефірного телебачення.

Телекомунікаційна палата України, що об’єднує найбільшого кабельного провайдера «Воля», OTT-сервіс Megogo і кілька телекомунікаційних компаній, запропонувала законом заборонити стягнення плати за ретрансляцію ефірних телеканалів як телекомпаніями з провайдерів, так і провайдерів з телекомпаній. Асоціація звернулася до народних депутатів з проханням не підтримувати законопроект № 3504 як такий, що несе загрозу для інформаційної безпеки України.

25 липня супутникова платформа Viasat (ТОВ «Віжн ТБ»), що віднедавна перебуває під контролем медіагрупи «1+1 медіа», заявила про свій вихід зі складу Телекомунікаційної палати України через розбіжності в оцінці законопроекту про УПП.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2529
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду