Нацрада заборонила ще три російські тематичні канали, натомість дозволила один російський еротичний

Нацрада заборонила ще три російські тематичні канали, натомість дозволила один російський еротичний

12 Травня 2016
2479
12 Травня 2016
14:26

Нацрада заборонила ще три російські тематичні канали, натомість дозволила один російський еротичний

2479
12 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла чергові зміни до Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення – так званого «списку адаптованих каналів».
Нацрада заборонила ще три російські тематичні канали, натомість дозволила один російський еротичний
Нацрада заборонила ще три російські тематичні канали, натомість дозволила один російський еротичний

Нацрада вилучила з переліку три російські тематичні канали телекомпанії «Стрим»: «Вопросы и ответы», «Усадьба – ТВ» та «Домашние животные» через трансляцію на них реклами (українське законодавство забороняє трансляцію в Україні реклами на російських телеканалах).

Зокрема, на телеканалі «Вопросы и ответы» зафіксовано розміщення комерційної реклами телеканалу «Здоровое ТВ», який раніше вже був вилучений Нацрадою зі «списку адаптованих каналів».

На телеканалі «Усадьба – ТВ» під час моніторингу 1, 3 та 7 квітня зафіксовано систематичне розміщення комерційної реклами.

На телеканали «Домашние животные» під час моніторингу 5,6 та 13 квітня зафіксовано розміщення комерційної реклами інших тематичних російських телеканалів, ретрансляція яких на території України обмежена.

Нацрада планувала вилучити з переліку ще один російський канал – «Охотник и рыболов HD», оскільки з 3 по 11 квітня зафіксувала на ньому показ програм за участю російського актора Аристарха Ліванова, який входить до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці – так званого «чорного списку» Міністерства культури. Але голова Нацради Юрій Артеменко запропонував відкласти розгляд питання щодо цього каналу і повернутися до нього після зустрічі з новим міністром культури щодо «чорного списку». Тож поки що телеканал «Охотник и рыболов HD» залишився у списку адаптованих каналів.

До речі, на телеканалі «Вопросы и ответы», який рішенням від 12 травня Нацрада вилучила з переліку, було зафіксовано програму за участю ще одного фігуранта Переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці – російського артиста Юрія Гальцева. Але цей факт не став підставою для заборони каналу – такою підставою Нацрада визначила тільки трансляцію забороненої реклами.

Представниця «Нової телевізійної групи» - дистрибутора російських каналів, які потрапили під нову заборону – попросила в Нацради місячну відстрочку в набутті чинності рішення, щоб провести роботу з правовласником і мати можливість вилучити рекламу. Більшість членів Нацради категорично відмовили. «За останні два роки було обмежено вже діяльність 56 російських телеканалів в Україні. Ця робота розпочалася не вчора, а два роки тому. А ви кажете, що вам потрібен ще місяць, щоб привести діяльність російських каналів до вимог українського законодавства!», - обурився член Нацради Сергій Костинський.

Член Нацради Олег Черниш запропонував усе-таки передбачити, що рішення Нацради про зміни до переліку набуває чинності через місяць, аби провайдери мали змогу змінити свої пакети програм і попередити про це абонентів. Колеги на це погодилися, але зауважили, що протягом цього місяця канали не матимуть можливості приводити свою діяльність у відповідність до законодавства, щоб залишитися в переліку, і Нацрада не проводитиме більше додаткових моніторингів.

На заміну трьом вилученим з переліку каналам Нацрада додала до списку адаптованих еротичний телеканал NuArt TV. За даними Нацради, канал має латвійську ліцензію (ліцензіат – латвійська компанія ArtLab), а зі зверненням про його включення до переліку звернулося латвійська компанія Sport Media Group. Водночас, за словами Сергія Костинського, є інформація, що країна походження цього мовника – Росія. Його слова підтверджує Європейська база даних аудіовізуальних сервісів і компаній, де Nu Art TV фігурує як російський еротичний канал, який з 2013 року має ліцензію Роскомнагляду. Інформації про латвійську ліцензію в базі даних немає.

Юрій Артеменко на це зауважив, що подано латвійські документи, тож підстав відмовити в Нацради немає. «Але якщо з’ясується, що канал російський, то буде карна справа і все інше», - заявив голова Нацради.

Таким чином, NuArt TV додано до списку адаптованих каналів, але із застереженням, як і для інших еротичних каналів, що час ретрансляції допускається з 24:00 до 4:00.

Також Нацрада за зверненням дистрибутора ТОВ «К’ю інкорпорейтед» змінила в Переліку іноземних програм назви двох французьких телеканалів: Escales – на Тrek (також змінилася його тематика: замість туристичного він став каналом активного відпочинку), а Encyclopedia – на Science et Vie TV (тематика залишилася без змін). Ці зміни підтверджено регуляторним органом Франції СSA.

Нагадаємо, 28 квітня Нацрада додала до Переліку іноземних програм два польських канали: музичний Kino Polska Muzyka International та фільмовий Kino Polska International.

Після ухвалених 12 травня змін Перелік іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення, міститиме 165 телеканалів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2479
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду