Нацрада перевірить ICTV через показ фільмів «Син батька народів» і «Диверсант-2»

Нацрада перевірить ICTV через показ фільмів «Син батька народів» і «Диверсант-2»

25 Лютого 2016
3473
25 Лютого 2016
13:20

Нацрада перевірить ICTV через показ фільмів «Син батька народів» і «Диверсант-2»

3473
25 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу ICTV за на підставі скарг на показ у його ефірі заборонених фільмів.
Нацрада перевірить ICTV через показ фільмів «Син батька народів» і «Диверсант-2»
Нацрада перевірить ICTV через показ фільмів «Син батька народів» і «Диверсант-2»

На контент каналу ICTV надійшло дві скарги – від громадянина Ковбика М.М. (він же скаржився і на «1+1», і на Новий канал) і Миколи Типусяка (комерційного директора телеканалу «Еспресо»).

Пан Типусяк поскаржився на показ 15-19 лютого серіалу «Син батька народів», у якому розповідається про сина Йосипа Сталіна Василя і який, на думку скаржника, прославляє тоталітарний режим. Моніторинг Нацради виявив у цьому серіали ознаки порушень частини 2 статті 9 закону «Про телебачення і радіомовлення» (так звана декомунізаційна норма закону) і частину 1 статті 15-1 закону «Про кінематографію» (заборона показу пропагандистських фільмів). Крім того, в титрах фільму згадується українську студія Film.ua, тоді як у державному реєстрі фільмів Міністерства культури Російської Федерації виробником цього серіалу вказано ЗАО «Кинокомпания ФаворитФильм», рік випуску – 2013.

Пан Ковбик поскаржився на показ 21 січня фільму «Диверсант-2. Кінець війни», у якому, за його словами, присутні образи представників російського військового командування, що є ознакою порушення частини 1 статті 15-1 закону «Про кінематографію».

Представниця каналу ICTV Ольга Хмарук зауважила, що серіал «Син батька народів» за характером і змістом трагічний. «Основна сюжетна лінія розгортається навколо сина Сталіна – Василя. Мета фільму – показати, коли життя людини, яка не має стосунку до тоталітарного режиму, стикається з системою і закінчується трагічно. Пропаганди тоталітарного режиму там немає», - зауважила вона.

Вона додала, що «Диверсант 2. Кінець війни» - фільм про другу світову війну, відповідно, у ньому не може бути ніякого російського військового командування.

Голова Нацради Юрій Артеменко відповів, що сам цих фільмів не дивився. «Ми для того й призначаємо перевірку – щоб перевірити. У нас немає готового рішення. Було б рішення – було б попередження», - сказав він.

Юрій Артеменко повідомив, що Нацрада звернеться по експертну допомогу до Незалежної медійної ради, оскільки один з фільмів був знятий за участі української студії Film.ua.

Нагадаємо, 18 лютого Нацрада призначила позапланові перевірки телеканалів «1+1» та «Україна» на підставі скарг на трансляцію в їх ефірі заборонених фільмів і серіалів.

Фото - кадр з фільму «Син батька народів», джерело - «Інтер»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3473
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду