detector.media
25.02.2016 13:20
Нацрада перевірить ICTV через показ фільмів «Син батька народів» і «Диверсант-2»
Нацрада перевірить ICTV через показ фільмів «Син батька народів» і «Диверсант-2»
25 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу ICTV за на підставі скарг на показ у його ефірі заборонених фільмів.

На контент каналу ICTV надійшло дві скарги – від громадянина Ковбика М.М. (він же скаржився і на «1+1», і на Новий канал) і Миколи Типусяка (комерційного директора телеканалу «Еспресо»).

Пан Типусяк поскаржився на показ 15-19 лютого серіалу «Син батька народів», у якому розповідається про сина Йосипа Сталіна Василя і який, на думку скаржника, прославляє тоталітарний режим. Моніторинг Нацради виявив у цьому серіали ознаки порушень частини 2 статті 9 закону «Про телебачення і радіомовлення» (так звана декомунізаційна норма закону) і частину 1 статті 15-1 закону «Про кінематографію» (заборона показу пропагандистських фільмів). Крім того, в титрах фільму згадується українську студія Film.ua, тоді як у державному реєстрі фільмів Міністерства культури Російської Федерації виробником цього серіалу вказано ЗАО «Кинокомпания ФаворитФильм», рік випуску – 2013.

Пан Ковбик поскаржився на показ 21 січня фільму «Диверсант-2. Кінець війни», у якому, за його словами, присутні образи представників російського військового командування, що є ознакою порушення частини 1 статті 15-1 закону «Про кінематографію».

Представниця каналу ICTV Ольга Хмарук зауважила, що серіал «Син батька народів» за характером і змістом трагічний. «Основна сюжетна лінія розгортається навколо сина Сталіна – Василя. Мета фільму – показати, коли життя людини, яка не має стосунку до тоталітарного режиму, стикається з системою і закінчується трагічно. Пропаганди тоталітарного режиму там немає», - зауважила вона.

Вона додала, що «Диверсант 2. Кінець війни» - фільм про другу світову війну, відповідно, у ньому не може бути ніякого російського військового командування.

Голова Нацради Юрій Артеменко відповів, що сам цих фільмів не дивився. «Ми для того й призначаємо перевірку – щоб перевірити. У нас немає готового рішення. Було б рішення – було б попередження», - сказав він.

Юрій Артеменко повідомив, що Нацрада звернеться по експертну допомогу до Незалежної медійної ради, оскільки один з фільмів був знятий за участі української студії Film.ua.

Нагадаємо, 18 лютого Нацрада призначила позапланові перевірки телеканалів «1+1» та «Україна» на підставі скарг на трансляцію в їх ефірі заборонених фільмів і серіалів.

Фото - кадр з фільму «Син батька народів», джерело - «Інтер»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY