«Укрпошта» заявляє, що нові підвищені тарифи узгоджені з редакціями

«Укрпошта» заявляє, що нові підвищені тарифи узгоджені з редакціями

29 Вересня 2015
3318
29 Вересня 2015
13:30

«Укрпошта» заявляє, що нові підвищені тарифи узгоджені з редакціями

3318
«Укрпошта» заявляє, що нові підвищені тарифи узгоджені з редакціями
«Укрпошта» заявляє, що нові підвищені тарифи узгоджені з редакціями

УДППЗ «Укрпошта» висловило офіційну позицію щодо підвищення тарифів на доставку преси, заявивши, що «в мінімальні терміни підприємством було вжито всіх заходів щодо узгодження з редакціями (видавництвами) передплатної вартості видань за новими тарифами». Про це повідомляє прес-служба державного підприємства-монополіста.

 

Нагадаємо, 20 серпня Міністерство інфраструктури України затвердило нові підвищені тарифи на передплату та доставку друкованих видань, які наберуть чинності з 1 січня 2016 року. 28 вересня стартувала передплатна кампанія «Укрпошти» на 2016 рік.

 

«Що робити, коли витрати на доставку періодичних видань зростають не щоднини, а щогодини? Саме такої ситуації намагається уникнути Укрпошта в найближчому майбутньому - адже від її безперебійної роботи у сфері доставки преси, кореспонденції й соціальних виплат значною мірою залежать настрої соціально вразливих верств суспільства», - зазначили в «Укрпошті».

 

В компанії також повідомили, що «Укрпошта» наразі доставляє друковані видання по всій території України, навіть якщо собівартість доставки вища, ніж тариф й в такі місця, куди відмовляються «йти» банки та приватні передплатні агенції й перевізники, яким це економічно невигідно.

 

Як повідомляє «Укрпошта», для доставки періодичних друкованих видань задіяно 33 тис. листонош та майже 3 тис. одиниць автомобільного транспорту підприємства. Для перевезення пошти та друкованих видань діють понад 2,6 тис. магістральних і внутрішньообласних маршрутів загальною протяжністю понад 300 тис. км. Для доставки періодичних видань автомобілі долають у середньому за місяць відстань у 4,8 млн км. «Укрпошта» нагадує, що за період 2014 - 2015 рр. вартість дизельного пального зросла вдвічі, вартість видань - у середньому на 50%.

 

При цьому підприємство не уточнює, чи ці співробітники і транспорт задіяні виключно для доставки преси чи одночасно здійснюють доставку поштових відправлень.

 

«Незважаючи на це, вартість доставки періодичних видань залишалася незмінною протягом тривалого часу. УДППЗ "Укрпошта" як державне підприємство і найбільший платник податків має дбати про прибуткову діяльність та забезпечувати доставку періодичних видань й надалі. Увесь цей час підприємство здійснювало перевезення та доставку преси відповідно до їхніх графіків виходу, нормативних строків з урахуванням технічних можливостей підприємства», - зазначили в «Укрпошті».

 

Підприємство також стверджує, що з весни цього року прискорило перевезення періодичних друкованих видань між деякими регіонами, тому тепер споживачі отримують передплачені газети й журнали на добу раніше.

 

В «Укрпошті» заявляють, що послуги зв'язку становлять 20-30% передплатної вартості видання (суми, яку сплачує споживач, оформлюючи передплату). Решта - видавнича вартість, яку формує видавець. Як неодноразово заявляло підприємство, за останні півтора року деякі видавці значно збільшили вартість своїх газет і журналів для читачів, і тому особливо помітне це підвищення саме при оформленні передплати.

 

«Бізнес реагує на зростання витратної частини однозначно: підвищують ціни на свої товари й послуги відповідно до актуальної ситуації на ринку. Натомість, держава до формування тарифів на соціально значущі послуги завжди підходить надзвичайно обережно, з помітним «відставанням» від ринкових тенденцій. Це стосується й питання тарифоутворення на послуги "Укрпошти" з приймання передплати та доставки періодичних друкованих видань», - зазчає прес-служба підприємства.

 

«Укрпошта» також заявляє, що «в мінімальні терміни підприємством було вжито всіх заходів щодо узгодження з редакціями (видавництвами) передплатної вартості видань за новими тарифами».

 

 

 Підприємство-монополіст продовжує наполягати на підвищенні тарифів

 

Нагадаємо, проти нових тарифів протестують Національна спілка журналістів України, Українська асоціація видавців періодичної преси, Асоціація незалежних регіональних видавців України, вимагаючи їх перегляду.

 

Тарифи на доставку газет розраховано для газет формату А3 обсягом 4 шпальти. Тариф на доставку одного примірника такої газети підвищено на 56,1% до 26,28 копійок для регіональних і загальнодержавних видань, на 67,9% - до 21,39 копійок для обласних та на 72,4% до 19,26 копійок для місцевих і районних видань.

 

Для видань іншого формату й обсягу застосовуються коефіцієнти, унаслідок чого подорожчання ще суттєвіше - різницю тарифів детально проаналізував у матеріалі на «Детектор медіа» член ради директорів Української асоціації видавців періодичної преси Сергій Чернявський. За його розрахунками, для більшості видання подорожчання становитиме від 72,4% до 121,2%.

 

Тарифи на доставку журналів розраховано за кожні повні або неповні 50 г ваги. Тариф на доставку кожних повних або неповних 50 г ваги збільшився на 55% до 105,12 копійок для регіональних і загальнодержавних видань, на 67,9% до 85,56 копійок для обласних та на 72,4% до 77,04 копійок для місцевих і районних видань. У разі збільшення ваги журналів застосовуються коефіцієнти, через що подорожчання стає більш суттєвим.

 

Водночас ДП «Укрпошта» раніше обґрунтувало необхідність підвищення цін на послуги зростанням цін на товари, послуги, енергоносії, освітлення та опалення за останній рік. Перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер обґрунтував зростання тарифів тим, що «видання газет і журналів давно втратило свою соціальну функцію і є видом підприємницької діяльності, а їх власники зацікавлені в отриманні максимального прибутку».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3318
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду