«Укртелеком» нині має 1,2 млн абонентів проводового радіо, щороку їх меншає на 12% – Нацрада

«Укртелеком» нині має 1,2 млн абонентів проводового радіо, щороку їх меншає на 12% – Нацрада

24 Липня 2015
2748
24 Липня 2015
11:28

«Укртелеком» нині має 1,2 млн абонентів проводового радіо, щороку їх меншає на 12% – Нацрада

2748
«Укртелеком» нині має 1,2 млн абонентів проводового радіо, щороку їх меншає на 12% – Нацрада
«Укртелеком» нині має 1,2 млн абонентів проводового радіо, щороку їх меншає на 12% – Нацрада

ПАТ «Укртелеком», що входить до складу холдингу СКМ Ріната Ахметова, станом на липень 2015 року має 1,2 млн абонентів проводового радіо. Такі дані від компанії «Укртелеком» отримала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, про що на брифінгу 23 липня повідомив член Нацради Владислав Севрюков.

 

При цьому, за даними «Укртелекому», 86% абонентів проводового радіо забезпечені однопрограмними передавачами, які дають їм можливість слухати тільки УР-1, і лише 14% - трипрограмними передавачами, які дають їм можливість слухати УР-1, УР-2, УР-3.

 

З усіх абонентів, за даними оператора проводового радіо, як основний канал слухають УР-2 або УР-3 лише 1,5%, а хоча б інколи слухають УР-2 або УР-3 - 3%. Решта абонентів слухають як основний канал УР-1. «Це дані дослідження "Укртелекому", який опитував своїх абонентів», - підкреслив пан Севрюков.

 

Також «Укртелеком» повідомив, що має від'ємну динаміку зміни кількості абонентів. За даними оператора, щороку мінус 12% абонентів відмовляються від користування проводовим радіо, додав заступник голови Нацради Григорій Шверк.

 

Цю інформацію Нацраді вдалося з'ясувати під час тристоронньої зустрічі між керівництвом Національної радіокомпанії України, ПАТ «Укртелеком» і Нацради щодо вимкнення 20 липня «Укртелекомом» трансляції радіо «Промінь» і «Культура» (УР-2 і УР-3) в проводовій мережі.

 

Як розповів Григорій Шверк, на зустрічі з'ясувалося, що між НРКУ та «Укртелекомом» існує договір, на підставі якого «Укртелеком» має транслювати лише УР-1. Щодо трансляції УР-2 та УР-3 сторони не мають договірних відносин.

 

«Сторони визнали, що угода є неоднозначною. В "Укртелекому" дійсно немає зобов'язань транслювати і перший, і другий, і третій канали Українського радіо, - розповів Владислав Севрюков. - Коли "Укртелеком" перестав бути державною компанією та став приватною, ніхто не подумав про якісь зобов'язання щодо проводового радіо».

 

Сторони домовилися протягом трьох місяців попрацювати над угодою, і на цей час тимчасово відновлено трансляцію УР-2 та УР-3. Але протягом трьох місяців питання має бути вирішено в юридичній площині. До роботи над угодою в якості третьої сторони буде долучено й Нацраду, оскільки Нацрада видала НРКУ ліцензії на мовлення в проводовій мережі трьох каналів Українського радіо.

 

Владислав Севрюков вважає, що Україні наразі недоцільно відмовлятися від проводового радіо, поки не знайдено йому альтернативи - наприклад, не забезпечено всі регіони ФМ-мовленням (так вчинила Білорусь, після чого вимкнула проводове мовлення). За словами пана Севрюкова, у віддалених районах України немає взагалі ніякого радіомовлення, крім проводового - на цьому під час виїзних засідань Нацради в регіони акцентують представники місцевих радіоредакцій.

 

«Я помітив, що "Укртелеком" теж не проти проводового радіо. Єдине, що вони хочуть, - щоб це було бізнесом. Якщо це не є бізнесом, тоді нехай хтось за це платить», - зауважив пан Севрюков. Як відомо, проводове радіо оплачується за рахунок абонплати, яку сплачують його користувачі. При цьому з 1 липня ПАТ «Укртелеком» підвищило абонплату на 25-50% - до 15-27 грн на місяць залежно від статусу абонента.

 

Нагадаємо, 20 липня ПАТ «Укртелеком», що входить до складу холдингу СКМ Ріната Ахметова, вимкнуло трансляцію радіо «Промінь» і «Культура» (другий і третій канали Українського радіо) у своїй проводовій мережі.

 

Після публічного розголосу 21 липня НРКУ та «Укртелеком» домовилися про поновлення трансляції радіо «Промінь» і «Культура» в проводовій мережі. Водночас вони домовилися до 30 жовтня 2015 року врегулювати договірні відносини щодо трансляції УР-2 та УР-3, оскільки погодилися, що умови державного контракту на 2015 рік не передбачають вимоги до «Укртелекому» транслювати «Промінь» і «Культуру», а НРКУ - сплачувати за такі трансляції.

 

Останні роки кількість абонентів проводового радіо постійно скорочувалася. За даними Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, станом на кінець 2014 року загальна кількість радіоточок в Україні становила близько1,5 млн одиниць, тоді як на кінець 2013 року вона становила близько 1,6 млн одиниць. Як відомо, в 1991 році в Україні було 19 млн радіоточок.

 

З такою динамікою мережа радіоточок може зникнути вже у 2016 році. Координатор експертних груп «Реанімаційного пакету реформ» Вадим Міський у статті для «Детектор медіа» наголосив: знищення проводової мережі - це удар по національній безпеці у час війни, а також «підніжка» майбутньому Суспільному мовнику. Вирішувати проблему треба на державному рівні: із залученням представників РНБО, органів виконавчої влади та Національної суспільної телерадіокомпанії України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2748
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду