Кількість радіоточок в Україні скоротилася до 1,5 млн – звіт Нацради

Кількість радіоточок в Україні скоротилася до 1,5 млн – звіт Нацради

4 Березня 2015
4808
4 Березня 2015
16:57

Кількість радіоточок в Україні скоротилася до 1,5 млн – звіт Нацради

4808
Кількість радіоточок в Україні скоротилася до 1,5 млн – звіт Нацради
Кількість радіоточок в Україні скоротилася до 1,5 млн – звіт Нацради

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення констатувала продовження негативної тенденції до зменшення кількості ліцензіатів у мережах проводового мовлення. Про це йдеться у звіті Нацради за 2014 рік, оприлюдненому на сайті регуляторного органу, який сьогодні, 4 березня, схвалив Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

У звіті наведено неофіційні дані, за якими загальна кількість радіоточок на кінець 2014 року становила близько1,5 млн одиниць, тоді як на кінець 2013 року вона становила близько 1,6 млн одиниць.

 

Як відомо, у 1991 році в Україні було 19 млн радіоточок.

 

«Основною причиною зменшення кількості домогосподарств, що користуються проводовим мовленням, є небажання оператора телекомунікацій і власника мереж - ПАТ "Укртелеком" - проводити ремонт і відновлення ліній зв'язку. Підприємство не зацікавлене у сталому функціонуванні мереж проводового мовлення, і тому найдоступніше джерело інформації та надійний засіб сповіщення населення у надзвичайних ситуаціях перебуває у вкрай занедбаному стані», - йдеться у звіті.

 

Серед інших причин скорочення проводового мовлення Нацрада називає такі:

- масове звільнення працівників ПАТ «Укртелеком», які обслуговували радіолінії, радіовузли, радіоточки працівники ПАТ «Київобленерго» під час ремонту опор електроліній знімають радіолінії, які в подальшому не відновлюються;

- не прокладаються лінії радіофікації у новобудовах;

- зменшуються домогосподарства (радіоточки), які підключені до проводового мовлення.

 

За даними Держстату України, доходи від надання послуг проводового мовлення за 2014 рік (після втрати Криму) становили 202,1 млн гривень (у тому числі 169,5 млн - за надання послуг населенню), що на 4,5% менше, ніж у 2013-му (218,8 млн).

 

Нагадаємо, за даними Нацради, станом на кінець 2014 року для потреб аналогового ефірного телевізійного мовлення в Україні задіяно 2560 присвоєнь радіочастот, для цифрового ефірного телевізійного мовлення - 664 (по 4 присвоєння у 166 населених пунктах), для ефірного радіомовлення - 1200. Також станом на кінець 2014 року супутникове телевізійне мовлення здійснювали 101 телевізійна і 3 радіокомпанії. Припинили мовлення 4 телерадіокомпанії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4808
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Татьяна
3287 дн. тому
А проводове радіо може змінити ефір? Осучаснитись? Суцільна реклама довічного догляду, проблеми спини тощо. Не дивно, що зменшення кількості радіоточок прямопропорційно кількости померлих від старості людей. Не рятує і виділення для нацрадіо ФМ-частот, бо 90% населення слухає тюремне радіо "шансон" або "руське радіо".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду