Нацрада дала згоду на запуск каналу Савіка Шустера з новою концепцією не для «русского міра»

Нацрада дала згоду на запуск каналу Савіка Шустера з новою концепцією не для «русского міра»

18 Червня 2015
5637
18 Червня 2015
18:46

Нацрада дала згоду на запуск каналу Савіка Шустера з новою концепцією не для «русского міра»

5637
Канал 3s.tv «буде націлений на боротьбу з клановістю в українській політичній системі і свавіллям чиновників», обіцяють його представники
Нацрада дала згоду на запуск каналу Савіка Шустера з новою концепцією не для «русского міра»
Нацрада дала згоду на запуск каналу Савіка Шустера з новою концепцією не для «русского міра»

18 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення прийняла рішення про переоформлення ліцензії ТОВ «ТРК "Всесвітня інформаційна служба"» на супутникове мовлення у зв'язку зі зміною власників, логотипа і програмної концепції.

 

Власником 50% телекомпанії, яка в грудні 2014 року отримала свою супутникову ліцензію, крім голови «Савік Шустер студії» Павла Єлізарова (його частка зменшилася до 50%) став телеведучий і обличчя Савік Шустер, громадянин Канади.

 

Замість Pravda Russian World Channel телеканал буде називатися 3s.tv - це логотип «Савік Шустер студії», яка випускає політичне ток-шоу «Шустер live».

 

За програмною концепцією телеканал став інформаційно-аналітичним з фільмопоказом замість інформаційно-просвітницького:

 

 

Було:

Стало:

Частка програм власного виробництва

12 годин 44 хвилини на добу, 53%

17 годин 24 хвилини на добу, 72%

Мінімальна частка національного аудіовізуального продукту

17 годин на добу, 71%

20 годин на добу, 83%

Максимальна частка аудіовізуальної продукції іноземного виробництва

7 годин на добу, 29%

4 години на добу, 17%

Максимальні обсяги ретрансляції

---

---

Формат

інформаційно-просвітницький.Фільмопоказ

інформаційно-аналітичний.Фільмопоказ

Жанровий розподіл програмного наповнення (загальний обсяг):

Інформаційно-аналітичні та публіцистичні передачі

10 годин 30 хвилин на добу

16 годин 30 хвилин на добу

Культурно-мистецькі передачі

---

---

Науково-просвітницькі передачі

2 години на добу

---

Розважальні

та музичні передачі

---

---

Підбірка музичних творів (для радіомовлення) та музичних кліпів (для телебачення)

---

---

Дитячі передачі та аудіовізуальні твори, розраховані на дитячу аудиторію (час трансляції 06:00 - 22:00, крім спеціалізованих каналів дитячого мовлення)

---

---

Фільмопоказ (для ТБ)

8 годин на добу

4 години на добу

Передачі іншого тематичного спрямування

---

---

Інше:

 

Реклама

 

 

2 години 36 хвилин на добу

 

 

2 години 36 хвилин на добу

елементи оформлення ефіру

10 хвилин на добу

10 хвилин на добу

анонси, спонсорство, соціальна реклама

44 хвилини на добу

44 хвилини на добу

телеторгівля

---

---

       

 

Представник телекомпанії Денис Грицяк пояснив, що засновники вирішили відмовитися від ідеї запуску каналу для «русского міра» - російськомовної аудиторії в Україні й закордоном, а натомість вирішили орієнтуватися на внутрішню українську аудиторію.

 

«Цей канал за нашою першопочатковою ідеєю повинен був стати певним засобом контрпропаганд масовому російському телепродукту. Саме таку концепцію ми подавали. У процесі активної підготовки до запуску каналу відбулися певні події, які змусили засновників каналу сумніватися в можливості реалізації концепції в первісному вигляді», - розповів він.

 

«Ми переконані, що реалізація каналу для так званого "русского міра" передбачає подачу плюралізму поглядів. Щоб вплинути на "русскій мір", на людей, які вважаються його представниками, необхідно показувати позицію української влади, української громадськості, але водночас потрібно показувати й ту альтернативу, з якою ми боремося. Ми переконані, що даний телеканал повинен був боротися з російською пропагандою шляхом інтелектуальної якісної дискусії, а не намагатися одну брехню перекривати іншою», - додав він.

 

«Ви дійсно вважаєте, що програма Савіка Шустера "Шустер live" є глибокою змістовною дискусією? - згодом відреагував на промову представника телекомпанії заступник голови Нацради Григорій Шверк. - Це риторичне питання».

 

До зміни концепції каналу засновників спонукав, зі слів пана Грицяка, інцидент з випуском «Шустер live» 13 лютого, в якому було включення прокремлівського російського журналіста Максима Шевченка, за що Нацрада оголосила попередження телеканалу «112 Україна», який транслював це ток-шоу.

 

«Саме тому ми вирішили тимчасово відмовитися від побудови каналу для "русского міра" і зосередитися на внутрішньому глядачеві. Ми бачимо, що в Україні так само гостро, як і питання боротьби із загарбником, стоїть питання корупції. Тобто канал буде переформатовано - він буде націлений на боротьбу з клановістю в українській політичній системі і свавіллям чиновників. Це буде досягнуто за рахунок того, що фінансуватися канал буде виключно незалежними бізнесменами, які не входять до жодних груп впливу і не є у великій політиці», - розповів Денис Грицяк.

 

Проект рішення Нацради передбачав відмовити в переоформленні програмної концепції на підставі рішення Нацради від 21.07.2009 № 1479, яким регулятор рекомендував мовникам не змінювати програмних концепцій протягом року з моменту отримання ліцензії, а ТРК «Всесвітня інформаційна служба» проліцензувалася тільки в грудні 2014 року.

 

Коментуючи такий проект рішення, Денис Грицяк попросив Нацраду не діяти як бюрократичний інститут і не користуватися застарілою нормою, а поважати свободу підприємницької діяльності.

 

Голова Нацради Юрій Артеменко одразу попередив, що буде голосувати за зміну програмної концепції: «По-перше, ви ще не почали роботу, у вас могло щось помінятися. По-друге, є загальний наш підхід. Чому ми зі "112" жорстко вперлися? Бо це обмежений ресурс під конкретне завдання - регіональні частоти. А до супутникового і кабельного мовлення можна простіше ставитися».

 

Голову Нацради підтримав його заступник: «З моєї точки зору, коли мова йде про необмежений частотний ресурс, яким є супутникове мовлення, наше ставлення до зміни концепції має бути більш спокійним, - сказав Григорій Шверк. - Тим паче, що наше рішення від 2009 року носить рекомендаційний характер, там немає жорсткої заборони, тому я підтримую рішення про зміну концепції та інші зміни в ліцензії».

 

А от член Нацради Олег Черниш звернув увагу, що під час ліцензування каналу власником був один Павло Єлізаров, а нині до нього додався Савік Шустер, який не є громадянином України. «Спочатку ви спеціально подали пана Єлізарова, щоб обійти статтю 12 закону про телебачення і радіомовлення? (яка забороняє заснування телерадіоорганізацій нерезидентами України. - ТК)» - запитав пан Черниш.

 

«Я не можу сказати, що це був стовідсотковий намір. Розглядалася при створенні каналу можливість продажу Савіку Шустеру частини. Його рішення - чи він купив би чи не купив - не було», - відповів пан Грицяк.

 

Зрештою, всі зміни до ліцензії підтримали п'ятеро членів Нацради із шести присутніх, утримався один Олег Черниш.

 

Нагадаємо, що телеканал 3s.tv, що одразу створювався під Савіка Шустера, планує мовити цілодобово із супутника Astra 4A. Контент вироблятиме «Савік Шустер студія». В ефірі плануються ток-шоу «Шустер live», новини, ранкова студія, огляди преси, проект «Прес-клуб», у який запрошуватимуть авторів резонансних сюжетів та обговорюватимуть їх у журналістському колі.

 

Павло Єлізаров у грудні 2014 року оголосив заплановані інвестиції в телеканал у розмірі 14,6 млн грн. Джерела фінансування - результати власної господарської діяльності та внески власників. Запланований рівень рентабельності - 19,1%, строк окупності проекту - 6 років.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5637
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Sparrov
3206 дн. тому
Нафіга нам ще один російський канал?! Нам потрібно створювати Україну, а не боротися з "Русскім міром", бо на берегах Дніпра постане Росія-2 (Новоросія), тільки культурніша, демократичніша аніж навколо Волги чи Сіверського Дінця). Для рос.мовних є величезна к-сть контенту (в т.ч. ТБ), якщо росіянин хоче розібратися він має для цього всі умови. А вату черговий 50-й канал рос.мовою ні в чому не переконає.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду