Канал під Савіка

Канал під Савіка

18 Грудня 2014
11424
18 Грудня 2014
18:57

Канал під Савіка

11424
Голова «Савік Шустер студії» Павло Єлізаров проліцензував у Нацраді телеканал Pravda Russian World Channel, яким хоче зруйнувати монополію російських пропагандистських телеканалів у світі
Канал під Савіка
Канал під Савіка

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 18 грудня ухвалила рішення про видачу ліцензії на супутникове мовлення ТОВ «ТРК "Всесвітня інформаційна служба"», яке планує запустити супутниковий телеканал Pravda Russian World Channel.

 

Як писала «Детектор медіа», власником і керівником ТОВ «ТРК "Всесвітня інформаційна служба"» є Павло Єлізаров - голова координаційної ради «Савік Шустер студії» та її колишній співзасновник. До редакційної ради входять Ольга Гіржева та Марія Заміховська.

 

Контент

 

Pravda Russian World Channel позиціонує себе як російськомовний міжнародний новинний телеканал. Його цільова аудиторія - російськомовна аудиторія в Україні та закордоном. Телеканал планує «зруйнувати монополію російських пропагандистських телеканалів Russia Today, "Первый канал", "РТР-Планета" у світі», йшлося під час презентації мовника.

 

У телеканалу є домовленості із «Савік Шустер студією» про виробництво контенту та особисто із Савіком Шустером, який буде або членом редакційної ради, або ведучим каналу. У січні телеканал планує почати створення власної новинної студії.

 

Програмне наповнення Pravda Russian World Channel становитимуть випуски ток-шоу «Шустер live», яке з 1 січня 2015 року припиняє свій вихід на Першому національнму, випуски новин кожні дві години, ранкова студія (із 7:00 до 9:20), огляди преси, проект «Прес-клуб», у який запрошуватимуть авторів резонансних сюжетів та обговорюватимуть їх у журналістському колі. «У нас на каналі буде багато аналітичних студій. У Савіка є великий досвід створення таких речей на "Радіо Свобода"», - розповів Павло Єлізаров.

 

Окрему увагу Pravda Russian World Channel планує приділяти оглядам іноземної преси. «Іноземна преса багато пише про нас, про наші події, про Росію. І все це потрібно перекладати, готувати аналітику міжнародної преси. Ми маємо ці речі доносити до аудиторії, яка не володіє іноземними мовами та не може передплатити зарубіжні видання», - пояснив керівник і власник каналу.

 

Також Pravda Russian World Channel показуватиме художні фільми з обговоренням у студії. Подібний проект під назвою «Про що кіно?» «Савік Шустер студія» виробляла у 2011 році для Першого національного. В ефірі планується і документальне кіно. Загалом програмна концепція Pravda Russian World Channel передбачає 8 годин фільмопоказу на добу, з них 1 година 40 хвилин - вітчизняних фільмів, решта - іноземного виробництва.

 

Павло Єлізаров не зміг відповісти на запитання першого заступника голови Нацради Ольги Герасим'юк, які саме фільми буде показувати його канал. З його слів стало зрозуміло, що це буде немасове кіно: «У нас був проект "Про що кіно?". Він мав соціальний характер. Ми брали цікаві міжнародні фільми та обговорювали. Цей проект мав нішевий характер, бо там ніхто нікого не вбивав і не різав. Зате такі проекти залучають на канал аудиторію, яка мислить».

 

На запитання членів Нацради, чи буде, наприклад, канал транслювати фільми з російським актором Іваном Охлобистіним (нагадаємо, що їхнє розповсюдження в Україні заборонено), пан Єлізаров відповів: «Ну, як же без нього».

 

Поширення та інвестиції

 

Pravda Russian World Channel планує мовити цілодобово із супутника Astra 4A, а також заходити в кабельні та IPTV-мережі в Україні і світі. У Росії планується мовлення тільки в інтернеті та через супутник.

 

Фактично Pravda Russian World Channel не буде чистим іномовленням, адже канал працюватиме і для українського глядача.

 

На запитання члена Нацради Владислава Севрюкова, чи планується входження в українські кабельні мережі, представник каналу відповів: «Із часом - так. Спочатку супутник, паралельно - кабельні мережі».

 

«Запуск в Україні - це перший етап, - розповів комерційний директор «Савік Шустер студії», який представляв канал. - Ми плануємо заходити на IPTV-платформи у світі, нові платформи в Канаді та США, розраховані на діаспору - будемо насамперед із ними співпрацювати. Будемо промотувати себе як через українську, так і російську діаспору».

 

Інвестиції в телеканал Pravda Russian World Channel плануються в розмірі 14,6 млн грн. Джерела фінансування - результати власної господарської діяльності та внески власників. Запланований рівень рентабельності - 19,1%, строк окупності проекту - 6 років.

 

Назва та концепція

 

На запитання членів Нацради, чому обрано назву Pravda Russian World Channel, а не Pravda Ukrainian World Channel, представники каналу відповіли, що не хотіли відрізати частину потенційної російської аудиторії, закладаючи в назву каналу слово «український».

 

«Ми знаємо, що джерелом влади є народ, і в Росії теж. Народ вибирає Путіна, і він помиляється, тому що дивиться те, що дивиться. Наше завдання - щоб народ, який вірить, що ми тут усі бандерівці, увімкнув нашу кнопку і побачив правду», - пояснив свій задум Павло Єлізаров.

 

«Безумовно, у нас немає стільки грошей (570 млн доларів), як у Russia Today, - додав він. - Але ми ведемо переговори з різними платформами й операторами закордоном. Там теж є патріоти, яких турбує те, що відбувається. Краще витратити гроші на роботу з умами людей, які голосують за Путіна, ніж витрачати гроші на війну».

 

Павло Єлізаров зауважив, що Україна поки що не мовить російською мовою на світ, і наголосив: головне - говорити правду. «Ми маємо показати якомога більше, щоб люди в Росії нам повірили і почали нас дивитися. Це канал не ідеологічний, тут не потрібна якась ідеологія проти Путіна - просто треба говорити правду», - сказав він.

 

Членів Нацради також цікавила позиція власника Pravda Ukrainian World Channel щодо прямої трансляції виступів Володимира Путіна, за яку телеканал «Еспресо TV» отримав попередження. «Я не вважаю, що таке потрібно давати в прямій трансляції, - відповів Павло Єлізаров. - Потрібно брати нарізку виступу і давати аналіз, коментарі експертів».

 

Павлові Єлізарову вдалося переконати більшість у Нацраді: п'ятеро членів регуляторного органу проголосували за видачу супутникової ліцензії Pravda Russian World Channel. Утрималися лише Ольга Герасим'юк та Олег Черниш. Пані Герасим'юк мала сумніви щодо контенту майбутнього мовника. Пан Черниш - щодо назви, яку він перекладає як «Канал русского мира». Хоча Юрій Артеменко вважає, що вона перекладається як «Російський всесвітній канал».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11424
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду