Кримськотатарська газета Qirim призупинила свою діяльність через брак фінансування

Кримськотатарська газета Qirim призупинила свою діяльність через брак фінансування

10 Червня 2015
4403
10 Червня 2015
15:07

Кримськотатарська газета Qirim призупинила свою діяльність через брак фінансування

4403
Кримськотатарська газета Qirim призупинила свою діяльність через брак фінансування
Кримськотатарська газета Qirim призупинила свою діяльність через брак фінансування

Другий тиждень в анексованому Росією Криму не виходить кримськотатарська газета Qirim («Къырым»), яка призупинила свою діяльність через відсутність фінансування від окупаційної влади Криму. Про це  повідомило інтернет-видання «15 минут» з посиланням на головного редактора видання Бекіра Мамутова.

 

За його словами, фінансувати видання повинен медіа-центр імені Ісмаїла Гаспринського (створений окупаційною владою Криму. - ТК).

 

«Нас повинні фінансувати через цей медіа-центр. Однак він повною мірою поки не запущений... У нас борг зараз близько 130 тисяч рублів... », - розповів пан Мамутов.

 

Він також додав, що у зв'язку з заборгованістю друкарня відмовилася видавати наклад газети.

 

За словами головреда, у так званому «Державному комітеті у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Республіки Крим» обіцяють дати редакції гроші, коли структура медіа-центру буде остаточно затверджена. Це нібито має відбутися до кінця 2015 року.

 

Бекір Мамутов вважає, що фінансуванню видання заважає те, що воно не є державним.

 

Наразі колектив газети Qirim працює в звичайному режимі. «Ніхто не відпочиває, не гуляє. Ми верстаємо, пишемо - збираємо на майбутнє. Як тільки отримаємо дозвіл, ми будемо друкувати по 16 шпальт (зазвичай виходило 8 - Ред.). І, звичайно, читачам все додамо », - запевнив головний головред.

 

Видання «15 минут» нагадує, що газета Qirim видається з липня 1989 року. Її тираж наразі складає близько 4 тисяч примірників.

 

Як повідомило видання «15 минут», 10 червня так званий «Державний комітет у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Республіки Крим» відреагував на новину щодо призупинення виходу газети.

 

Директор створюваного в Криму медіа-центру імені Гаспринського Айдер Емірів заявив, що його структура не має повністю фінансувати кримськотатарську газету Qirim.

 

За його словами, Держкомнац Криму, ґрунтуючись на російському законодавстві, може повністю утримувати тільки державні видання (газету «Ян'и дюнья» і журнал «Йилдиз»), а незалежну газету Qirim є можливість фінансувати лише за статтею «поліграфічні послуги».

 

Також він розповів, що зараз відбувається залучення редакцій видань «Ян'и дюнья», «Йилдиз» та іншої преси мовами національних меншин Криму до структури медіа-центру ім. Ісмаїла Гаспринського. За словами директора центру, за сприяння так званого «глави Криму» Сергія Аксьонова газеті Qirim була надана фінансова допомога в розмірі 150 тисяч рублів, а Держкомнац звернувся з гарантійним листом до друкарні з проханням оперативно відновити випуск газети.

 

Айдер Емірів заявив, що керівництву газети Qirim також пропонували увійти до складу медіа-центру. «Однак остаточне рішення про це має прийняти сам колектив редакції», - сказав він.

 

Нагадаємо, у Меджлісі кримськотатарського народу заявляли, що на території анексованого Криму у кримських татар практично не залишилося національних засобів масової інформації. До 31 березня поточного року на території Криму здійснювали свою діяльність наступні кримськотатарські ЗМІ: газети - «Янъы Дунья», «Къырым», «Голос Крыма», «Авдет», журнали - «Арманчыкъ», «Къасевет», «Йылдыз», інформаційні агентства - «Крымские новости QHA» та інтернет-портал «15 минут», телеканали - АТR і Lale, радіо «Мейдан». Лише незначна кількість з них змогли перереєструватися за російським законодавством.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4403
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду