У Криму фактично не залишилося національних ЗМІ – Меджліс

У Криму фактично не залишилося національних ЗМІ – Меджліс

6 Квітня 2015
2860
6 Квітня 2015
09:44

У Криму фактично не залишилося національних ЗМІ – Меджліс

2860
У Криму фактично не залишилося національних ЗМІ – Меджліс
У Криму фактично не залишилося національних ЗМІ – Меджліс

На території анексованого Криму у кримських татар практично не залишилося національних засобів масової інформації, заявляють у Меджлісі кримськотатарського народу. Заяву цитує видання «Крим. Реалії».

 

У прес-службі представницького органу наводять дані Міжнародного комітету із захисту незалежних кримськотатарських ЗМІ, згідно з якими станом на 1 квітня 2015 з низки національних кримськотатарських засобів масової інформації процедуру реєстрації пройшло лише одне видання - газета «Голос Крыма», що називається зараз «Голос Крыма New» і видається російською мовою.

 

Серед газет, що видаються кримськотатарською мовою, реєстрацію пройшло єдине регіональне видання «Сувдагъ сеси», як додаток до газети «Судакские вести», повідомляють у прес-службі.

 

«Таким чином, на сьогоднішній день на території Криму фактично відсутні національні засоби масової інформації, які надають можливість отримання інформації кримськотатарською мовою. Отже, кримські татари позбавлені звичних джерел отримання інформації», - заявляють у Меджлісі.

 

До 31 березня 2015 на території Криму здійснювали свою діяльність наступні кримськотатарські ЗМІ, а саме: газети - «Янъы Дунья», «Къырым», «Голос Крыма», «Авдет», журнали - «Арманчыкъ», «Къасевет», «Йылдыз», інформаційні агентства - «Крымские новости QHA» та інтернет-портал «15 минут», телеканали - АТR і Lale, радіо «Мейдан».

 

З 1 квітня припинили своє мовлення телеканал АТR та інші ЗМІ однойменного медіа холдингу (телеканал Lale, радіостанції «Мейдан» і «Лідер»), які не пройшли перереєстрацію відповідно до російського законодавства через відмову в ліцензіях від Роскомнагляду.

 

Інформаційне агентство «Крымские новости QHA» також отримало відмову в реєстрації та було змушене припинити свою діяльність на території Криму і переїхати до Києва.

 

Нагадаємо, 31 березня міжнародна правозахисна організація Amnesty International констатувала, що опівночі 1 квітня, по закінченні терміну перереєстрації згідно з російським законодавством, всі, за винятком одного, незалежні кримськотатарські ЗМІ будуть закриті. За даними організації, досі успішно перереєстровано тільки один кримськотатарський ЗМІ - газету «Янъы дюнья». Крім ЗМІ медіахолдингу ATR, відмови в перереєстрації отримали кримськотатарське інформаційне агентство QHA (двічі), газета «Авдет», журнал «Йылдыз», журнал «Арманчыкъ».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2860
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду