В українські кабельні мережі може повернутися показ телеканалів еротичного змісту

В українські кабельні мережі може повернутися показ телеканалів еротичного змісту

1 Травня 2015
3444
1 Травня 2015
14:01

В українські кабельні мережі може повернутися показ телеканалів еротичного змісту

3444
В українські кабельні мережі може повернутися показ телеканалів еротичного змісту
В українські кабельні мережі може повернутися показ телеканалів еротичного змісту

Чотири телеканали з еротичним контентом подали до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення документи, що підтверджують їх європейську реєстрацію та законність роботи в ЄС. Про це повідомляє «Економічна правда».

 

Видання стверджує, що згадані чотири канали - це Playboy (належить Universal Group), XXL (телеканал французької компанії Pleiades), «Русская ночь» (власник «Ред медіа», що входить до складу «НТВ») і EroxHD (група SPI International).

 

Відповідно до Європейської конвенції про транскордонне мовлення, європейська реєстрація дає їм підстави для роботи в Україні, якщо у Нацрада не висуне інших зауважень.

 

Заступник голови Націоналної ради Григорій Шверк підтвердив «Економічній правді», що Нацрада розглядає заяви від чотирьої еротичних каналів і з великою часткою ймовірності спрогнозував, що це рішення регулятора буде позитивним. «Ми розуміємо, що на ринку платного ТБ зараз стагнація, і в рамках закону готові йти назустріч бізнесу», - сказав він.

 

За даними Держстату, в 2014 році доходи провайдерів кабельного ТБ порівняно з 2013 роком зменшилися на 5%, а супутникового - на 22%.

 

При цьому, за словами Григорія Шверка, контент телеканалів повинна складати еротика, а не порнографія, поширення якої в Україні заборонено. Поширення еротики в України також має  законодавчі обмеження: наприклад, еротична і сексуальна продукція повинна бути недоступна неповнолітнім, її також заборонено нав'язувати споживачам.

 

Кілька років тому еротика була в пакетах багатьох провайдерів. Наприклад, компанія «Воля» пропонувала пакет «Нічний», а «Віжн ТБ» (Viasat) з півночі транслював блок еротичних програм TVX на каналі TV1000 Action. У 2011 році Нацрада побачила у цих програмах ознаки порнографії і заявила, що вони не адаптовані для українського глядача. Їх показ припинили. Водночас у нічній час деякі українські телеканали показують програми, які можна віднести до таких, що мають еротичний зміст.

 

«Як соціально відповідальні компанії ми готові взяти на себе ряд обмежень по показу еротики. У тому числі - зобов'язання не рекламувати такий контент», - розповів президент компанії «Воля» Сергій Бойко.

 

Директор асоціації «Телекомунікаційна палата України» Костянтин Грицак повідомив: ці обмеження будуть прописані в Акті саморегулювання - Меморандумі, який розробляють учасники ринку. За словами Григорія Шверка, Нацрада знає про підготовку Меморандума. Якщо він буде відповідати закону, відомство готове підтримати його.

 

Григорій Шверк нагадав, що в українському законодавстві є певні вимоги до таких каналів: вони повинні транслюватися в закодованому вигляді або з 00.00 до 04.00. «Деякі з цих каналів - нічні і якраз мовлять в цей час. Цілодобові канали, якщо наше рішення буде позитивним, ми зобов'яжемо закодувати сигнал», - пояснив він.

 

Перед трансляцією еротичних програм обов'язково має йти звукове або текстове оповіщення про заборону їх перегляду неповнолітніми.

 

Як повідомила «Детектор медіа» перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк, питання щодо дозволу на мовлення еротичних каналів у кабельних мережах зараз є дискусійним - можливо, до обговорення буде залучено громадськість.

 

Нагадаємо, наприкінці квітня представники українських асоціацій провайдерів заявили, що запрошують усіх зацікавлених осіб до обговорення та приєднання до Меморандуму щодо захисту неповнолітніх під час надання програмних послуг.  Головною метою прийняття документу є забезпечення усіма учасниками ринку програмних послуг дотримання європейських принципів поширення програмних послуг,  які можуть завдати  шкоди фізичному, психічному чи моральному розвиткові дітей та підлітків  відповідно до Директиви  ЄС  щодо аудіовізуальних медіа-послуг.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3444
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду