detector.media
06.04.2015 09:44
У Криму фактично не залишилося національних ЗМІ – Меджліс
У Криму фактично не залишилося національних ЗМІ – Меджліс

На території анексованого Криму у кримських татар практично не залишилося національних засобів масової інформації, заявляють у Меджлісі кримськотатарського народу. Заяву цитує видання «Крим. Реалії».

 

У прес-службі представницького органу наводять дані Міжнародного комітету із захисту незалежних кримськотатарських ЗМІ, згідно з якими станом на 1 квітня 2015 з низки національних кримськотатарських засобів масової інформації процедуру реєстрації пройшло лише одне видання - газета «Голос Крыма», що називається зараз «Голос Крыма New» і видається російською мовою.

 

Серед газет, що видаються кримськотатарською мовою, реєстрацію пройшло єдине регіональне видання «Сувдагъ сеси», як додаток до газети «Судакские вести», повідомляють у прес-службі.

 

«Таким чином, на сьогоднішній день на території Криму фактично відсутні національні засоби масової інформації, які надають можливість отримання інформації кримськотатарською мовою. Отже, кримські татари позбавлені звичних джерел отримання інформації», - заявляють у Меджлісі.

 

До 31 березня 2015 на території Криму здійснювали свою діяльність наступні кримськотатарські ЗМІ, а саме: газети - «Янъы Дунья», «Къырым», «Голос Крыма», «Авдет», журнали - «Арманчыкъ», «Къасевет», «Йылдыз», інформаційні агентства - «Крымские новости QHA» та інтернет-портал «15 минут», телеканали - АТR і Lale, радіо «Мейдан».

 

З 1 квітня припинили своє мовлення телеканал АТR та інші ЗМІ однойменного медіа холдингу (телеканал Lale, радіостанції «Мейдан» і «Лідер»), які не пройшли перереєстрацію відповідно до російського законодавства через відмову в ліцензіях від Роскомнагляду.

 

Інформаційне агентство «Крымские новости QHA» також отримало відмову в реєстрації та було змушене припинити свою діяльність на території Криму і переїхати до Києва.

 

Нагадаємо, 31 березня міжнародна правозахисна організація Amnesty International констатувала, що опівночі 1 квітня, по закінченні терміну перереєстрації згідно з російським законодавством, всі, за винятком одного, незалежні кримськотатарські ЗМІ будуть закриті. За даними організації, досі успішно перереєстровано тільки один кримськотатарський ЗМІ - газету «Янъы дюнья». Крім ЗМІ медіахолдингу ATR, відмови в перереєстрації отримали кримськотатарське інформаційне агентство QHA (двічі), газета «Авдет», журнал «Йылдыз», журнал «Арманчыкъ».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY