Роскомнагляд видав ліцензії шістьом кримським мовникам (ОНОВЛЕНО)

Роскомнагляд видав ліцензії шістьом кримським мовникам (ОНОВЛЕНО)

21 Лютого 2015
4198
21 Лютого 2015
14:26

Роскомнагляд видав ліцензії шістьом кримським мовникам (ОНОВЛЕНО)

4198
Ці компанії подали заявки до участі у конкурсі на радіочастоти ФМ-діапазону
Роскомнагляд видав ліцензії шістьом кримським мовникам (ОНОВЛЕНО)
Роскомнагляд видав ліцензії шістьом кримським мовникам (ОНОВЛЕНО)
Федеральна служба із нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій та масових комунікацій (Роскомнагляд) видала ліцензії шести кримським мовникам, повідомляє РБК.

 

Ліцензії отримали ТОВ «Телерадіокомпанія "Медіапрофіль Крим "», ТОВ «Річ Медіа», ТОВ «Профмедіа», АНО «Телерадіокомпанія «Крим», ТОВ «Роскриммедіа Продакшн» та ТОВ «Півострів Крим».

 

Ці компанії подали заявки до участі у конкурсі на радіочастоти FM-діапазону, хоча за його умовами прийом заявок завершився 29 січня.
 
Ліцензії було видано після того, як криські мовники заявили,  що опинилися в нерівному  з іншими російськими компаніями становищі, оскільки за умовами конкурсів його учасники повинні мати або ліцензію на мовлення на конкретній радіочастоті, або так звану універсальну ліцензію, яка дозволяє транслювати програми в будь-яких технічних середовищах, але не закріплює за мовником якоїсь конкретної радіочастоти. Радійники наголосили: серед виставлених на конкурс частот виявилися і ті, що вже давно експлуатуються. У зв'язку з цим вони вимагали скасувати проведення конкурсу.
 

Про це кримські радійники зазначили у відправленому в кінці грудня листі президенту Володимиру Путіну і керівникові Роскомнагляду Олександру Жарову. Представники телерадіокомпаній вказали на те, що, наприклад, на частотах 103,5 МГц у Євпаторії та 106,6 МГц у Сімферополі (фігурують у конкурсах №16 і №22 відповідно) вже мовить станція «Лідер», що належить місцевому ТОВ ТРК «Центр», а на частоті 102,3 МГц у Сімферополі (конкурс №7) - «Транс-М-Радіо», чиїм власником є ​​ТОВ «Студія Артекс».

 

«Кримські радійники, ряд яких брав безпосередню участь у подіях"кримської весни", в тому числі у висвітленні та роз'ясненні правильності приєднання Криму і Севастополя до Росії, запобіганні провокацій і мобілізації населення, вважають несправедливим і помилковим проведення конкурсу, який, по суті, позбавить нас і наші сім'ї роботи і джерела існування», - заявили автори листа, керівники п'яти місцевих компаній.


У «Роскомнагляді», як стало відомо РБК, цього листа взяли до відома й видали ліцензії на радіомовлення кримським компаніям.

 

Так, ТОВ «Телерадіокомпанія "Медіапрофіль Крим"» отримала 11 лютого три універсальні ліцензії - на «Улюблене радіо Крим», «Ера FM Севастополь» і «Ера FM Крим». Того ж дня ТОВ «Річ Медіа» отримало дві універсальні ліцензії на «Дорожнє радіо Таврида» і «Радіо 7 Таврида», ТОВ «Профмедіа» - на «Європа Плюс Крим» і «Ретро FM Крим», АНО «Телерадіокомпанія "Крим"» - на радіо «Море» і «Радіо Крим», а ТОВ «Роскриммедіа Продакшн» - на радіо «Смарагдова хвиля». 12 лютого універсальні ліцензії на «Радіо Дача Крим» і «Радіо Кохання Крим» отримало і ТОВ «Півострів Крим».

 

У Роскомнагляді звернули увагу  ЗМІ на розбіжності українського та російського законодавства щодо ліцензування.

 

За українським законодавством, щоби отримати ліцензію на мовлення, реєструвати ЗМІ не потрібно. Наявність у юрособи, яка не є ЗМІ, ліцензії на мовлення лише закріплює за нею право використовувати позивний певної радіостанції, тому абсолютна більшість власників кримських радіомовних ліцензій не виробляли власний контент, а займалися ретрансляцією українських або російських радіостанцій.

 

За російськими законами такі ретранслятори не є мовниками, це лише постачальники послуг зв'язку. Аналогу російської мовної ліцензії в українському законодавстві не існує, наполягають в Роскомнагляді.

 

Нагадаємо, конкурс має відбутися 25 лютого. Загалом на нього виставлено 26 пулів частот (лотів), при цьому конкурс на лоти №4 і №20 скасовано (завантажити документ з переліком пулів частот і претендентами на них можна тут).

 

Серед учасників конкурсу є відомі російські радіокомпанії, є ті, які давно мають ліцензії, але не мають частот, також є й новостворені компанії, які щойно, 11 лютого 2015 року, отримали від Роскомнагляду ліцензії на діяльність із телерадіомовлення строком на 10 років. Перелік учасників конкурсу опубліковано тут.

 

У середині січня Адміністрація Держспецзв'язку надіслала листа до Міністерства зв'язку та масових комунікацій Російської Федерації щодо неправомірних дій РФ стосовно перерозподілу частот в Автономній Республіці Крим і порушення Регламенту радіозв'язку Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ). Копію листа було надіслано також Генеральному секретарю МСЕ. Запит було надіслано у відповідь на звернення до Держспецзв'язку Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

 

У зверненні до російської сторони Україна вимагає вжити необхідних заходів для усунення порушень і забезпечення виконання положень Статуту і Регламенту радіозв'язку МСЕ.

 

Адміністрація Держспецзв'язку у своєму листі вказує на порушення російською стороною конкретних пунктів Регламенту радіозв'язку і Статуту МСЕ,  дотримуватися яких вона зобов'язана як держава-член МСЕ. Мова йде про право на використання і зміну частотних присвоєнь України. Відповідно до Регламенту радіозв'язку МСЕ встановлення та експлуатація радіомовних станцій в АРК без ліцензії Нацради України не дозволяється.

 

Крім того, дії Російської Федерації порушують вимоги Резолюції 68/262 (2014 року) Генеральної Асамблеї ООН щодо невизнання будь-якої зміни статусу АРК і Севастополя. Положення цієї Резолюції були підтверджені заявою Генерального секретаря МСЕ на Повноважній конференції МСЕ 2014 року. В ній наголошується, що всі держави-члени МСЕ повинні дотримуватися основоположних принципів, визначених в основних документах Союзу, зокрема суверенного права кожної держави-члена, до яких належить і Україна, регулювати свій електрозв'язок у межах міжнародно-визнаних кордонів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4198
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду