Українські канали у 2014 році купили менше російських серіалів через їх високу ціну - «ЛІГАБізнесІнформ»

Українські канали у 2014 році купили менше російських серіалів через їх високу ціну - «ЛІГАБізнесІнформ»

3 Лютого 2015
4717
3 Лютого 2015
13:23

Українські канали у 2014 році купили менше російських серіалів через їх високу ціну - «ЛІГАБізнесІнформ»

4717
Українські канали у 2014 році купили менше російських серіалів через їх високу ціну - «ЛІГАБізнесІнформ»
Українські канали у 2014 році купили менше російських серіалів через їх високу ціну - «ЛІГАБізнесІнформ»

У другому півріччі найбільші українські телеканали вдвічі зменшили закупівлі нових російських серіалів, проте - не через патріотизм, а через падіння ринку і занадто високу ціну. Про це йдеться у матеріалі «Как украинское телевидение слазит с российской сериальной иглы» видання «ЛІГАБізнесІнформ».

 

За результатами закритого дослідження Nielsen, яке є в розпорядженні видання, шість найбільших українських каналів в 2014 році на третину скоротили кількість куплених нових серіалів. Якщо в 2013-му СТБ, «Інтер», «1+1», «Україна», ICTV і Новий канал закупили 212 серіалів, то минулого року - всього 140, з яких у другому півріччі - тільки 56.

 

Основне скорочення відбулося за рахунок часткової відмови телегруп від російських серіалів.

 

Як пише видання, у другій половині 2014-го найбільші телеканали показали сумарно 701 годину прем'єрних серіалів. З них російського походження - 75,9%, хоча останні роки продукція РФ займала 85-90% серіального ринку (дані Комунікаційного альянсу).

 

В 2014 році лідером за кількістю показу прем'єрних серіалів став «Інтер». За минулий рік канал скоротив їх кількість з 101 до 54. Натомість «Україна» закупила стільки ж нових серіалів, скільки і в минулому - 45. «1+1» купив 23 нових серіали (на сім менше, ніж за рік до того).  СТБ зменшив кількість прем'єрного «мила» з 12 до 9, ICTV - з 16 до 7, Новий канал - з 10 до одного.

 

За словами менеджера із закупівель контенту однією з телегруп, в 2013 році серія російського серіалу коштувала  $60-80 тис. «Зараз такі гроші ніхто не платить. Російські продюсери стали більш поступливими: сьогодні одна серія обходиться в $25-30 тис., але можна "вибити"  знижку до $15-20 тис.» , - розповів він.

 

Однак навіть така ціна сьогодні є часто занадто високою для українського телевізійного ринку.

 

«За серію ми платимо $20-30 тисяч. А на рекламі можемо відбити $15-20 тисяч. І тільки тоді, коли серіал йде ще й у повторі», - зазначив генеральний директор StarLightMedia Володимир Бородянський на засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення 15 січня.

 

Директор консалтингової компанії Cortex Андрій Колесник також констатував, що російські серіали економічно невигідні українським телеканалам. За його словами, при середньому рейтингу прайм-тайму шести великих мовників 2,5% телеканал сьогодні може заробити приблизно 150-180 тис. грн. ($7,5-9 тис.). А щоб окупатися, серіал повинен брати мінімум 5%. Але ці кошти ($15-18 тис.) канал може заробити при повній заповнюваності рекламних блоків - 12 хвилин на годину, тоді як минулого року заповнюваність складала близько 80-85%.

 

Телеканали можуть купувати американські серіали, більшість з яких є недорогими ($3-10 тис. за серію, а старі - ще дешевші). Проте у українського глядача більшою популярністю користується російське «мило», тож керівництво каналів уникає ризику та не ставить їх у прайм-тайм.

«В Україні популярний практично кожен другий російський серіал, незважаючи на їх якість. У 2014-му, за даними Nielsen, хоча і спостерігалося деяке зниження рейтингів російських серіалів, але на загальну картину це майже не вплинуло. А шалено дорогі у виробництві та якісні американські серіали на кшталт "Ігор престолів" і "Пуститися берега" у нас взагалі не йдуть. Російські серіали ментально ближче масовому глядачеві», - розповів менеджер із закупівель контенту однією з телегрупи.

 

За словами Володимира Бородянського виробляти свій контент українським каналам також невигідно. Він повідомив, що вартість виробництва якісного драматичного серіалу в Україні становить у середньому $50 тис. Окупити ці кошти на рекламі в Україні навіть при дуже високому рейтингу неможливо. Тому українські продакшени і телеканали прагнуть знімати серіали на два ринки - український та російський.

 

«Загострення відносин між країнами не додало популярності українському контенту. Наприклад, телеканал СТБ так і не зумів продати в Росії свій серіал "Швидка допомога", а телеканал «1+1» - серіал "Давай поцілуємося"», - пише «ЛІГАБізнесІнформ».

 

За словами кінопродюсера Ігоря Савиченка («Директорія кіно»), ризикувати варто. «Світовий досвід показує, що потрібно не боятися знімати серіали для власного ринку. У 38-мільйонній Польщі власні серіали комерційно успішні. У Канаді, де по сусідству найбільший виробник серіалів США, телеканали також не бояться знімати свої не менше якісні серіали», - зазначив він.

 

Нагадаємо, зменшення закупівель українськими каналами російських серіалів звалило ціни на телеконтент у Росії.

 

За інформацією сайту Media Sapiens, станом на 23 січня «лідером» за кількістю показу російських серіалів в ефірі є телеканал «Україна».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4717
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду