detector.media
03.02.2015 13:23
Українські канали у 2014 році купили менше російських серіалів через їх високу ціну - «ЛІГАБізнесІнформ»
Українські канали у 2014 році купили менше російських серіалів через їх високу ціну - «ЛІГАБізнесІнформ»

У другому півріччі найбільші українські телеканали вдвічі зменшили закупівлі нових російських серіалів, проте - не через патріотизм, а через падіння ринку і занадто високу ціну. Про це йдеться у матеріалі «Как украинское телевидение слазит с российской сериальной иглы» видання «ЛІГАБізнесІнформ».

 

За результатами закритого дослідження Nielsen, яке є в розпорядженні видання, шість найбільших українських каналів в 2014 році на третину скоротили кількість куплених нових серіалів. Якщо в 2013-му СТБ, «Інтер», «1+1», «Україна», ICTV і Новий канал закупили 212 серіалів, то минулого року - всього 140, з яких у другому півріччі - тільки 56.

 

Основне скорочення відбулося за рахунок часткової відмови телегруп від російських серіалів.

 

Як пише видання, у другій половині 2014-го найбільші телеканали показали сумарно 701 годину прем'єрних серіалів. З них російського походження - 75,9%, хоча останні роки продукція РФ займала 85-90% серіального ринку (дані Комунікаційного альянсу).

 

В 2014 році лідером за кількістю показу прем'єрних серіалів став «Інтер». За минулий рік канал скоротив їх кількість з 101 до 54. Натомість «Україна» закупила стільки ж нових серіалів, скільки і в минулому - 45. «1+1» купив 23 нових серіали (на сім менше, ніж за рік до того).  СТБ зменшив кількість прем'єрного «мила» з 12 до 9, ICTV - з 16 до 7, Новий канал - з 10 до одного.

 

За словами менеджера із закупівель контенту однією з телегруп, в 2013 році серія російського серіалу коштувала  $60-80 тис. «Зараз такі гроші ніхто не платить. Російські продюсери стали більш поступливими: сьогодні одна серія обходиться в $25-30 тис., але можна "вибити"  знижку до $15-20 тис.» , - розповів він.

 

Однак навіть така ціна сьогодні є часто занадто високою для українського телевізійного ринку.

 

«За серію ми платимо $20-30 тисяч. А на рекламі можемо відбити $15-20 тисяч. І тільки тоді, коли серіал йде ще й у повторі», - зазначив генеральний директор StarLightMedia Володимир Бородянський на засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення 15 січня.

 

Директор консалтингової компанії Cortex Андрій Колесник також констатував, що російські серіали економічно невигідні українським телеканалам. За його словами, при середньому рейтингу прайм-тайму шести великих мовників 2,5% телеканал сьогодні може заробити приблизно 150-180 тис. грн. ($7,5-9 тис.). А щоб окупатися, серіал повинен брати мінімум 5%. Але ці кошти ($15-18 тис.) канал може заробити при повній заповнюваності рекламних блоків - 12 хвилин на годину, тоді як минулого року заповнюваність складала близько 80-85%.

 

Телеканали можуть купувати американські серіали, більшість з яких є недорогими ($3-10 тис. за серію, а старі - ще дешевші). Проте у українського глядача більшою популярністю користується російське «мило», тож керівництво каналів уникає ризику та не ставить їх у прайм-тайм.

«В Україні популярний практично кожен другий російський серіал, незважаючи на їх якість. У 2014-му, за даними Nielsen, хоча і спостерігалося деяке зниження рейтингів російських серіалів, але на загальну картину це майже не вплинуло. А шалено дорогі у виробництві та якісні американські серіали на кшталт "Ігор престолів" і "Пуститися берега" у нас взагалі не йдуть. Російські серіали ментально ближче масовому глядачеві», - розповів менеджер із закупівель контенту однією з телегрупи.

 

За словами Володимира Бородянського виробляти свій контент українським каналам також невигідно. Він повідомив, що вартість виробництва якісного драматичного серіалу в Україні становить у середньому $50 тис. Окупити ці кошти на рекламі в Україні навіть при дуже високому рейтингу неможливо. Тому українські продакшени і телеканали прагнуть знімати серіали на два ринки - український та російський.

 

«Загострення відносин між країнами не додало популярності українському контенту. Наприклад, телеканал СТБ так і не зумів продати в Росії свій серіал "Швидка допомога", а телеканал «1+1» - серіал "Давай поцілуємося"», - пише «ЛІГАБізнесІнформ».

 

За словами кінопродюсера Ігоря Савиченка («Директорія кіно»), ризикувати варто. «Світовий досвід показує, що потрібно не боятися знімати серіали для власного ринку. У 38-мільйонній Польщі власні серіали комерційно успішні. У Канаді, де по сусідству найбільший виробник серіалів США, телеканали також не бояться знімати свої не менше якісні серіали», - зазначив він.

 

Нагадаємо, зменшення закупівель українськими каналами російських серіалів звалило ціни на телеконтент у Росії.

 

За інформацією сайту Media Sapiens, станом на 23 січня «лідером» за кількістю показу російських серіалів в ефірі є телеканал «Україна».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY