Нові обличчя у старих ракурсах. Тенденції теленовин березня (інфографіка)

Нові обличчя у старих ракурсах. Тенденції теленовин березня (інфографіка)

19 Квітня 2018
2464

Нові обличчя у старих ракурсах. Тенденції теленовин березня (інфографіка)

2464
Весна принесла на телеканали нові віяння: тепер тут поливають брудом у новинах нових людей. Уперше за півроку змінилися також лідери з порушень стандартів.
Нові обличчя у старих ракурсах. Тенденції теленовин березня (інфографіка)
Нові обличчя у старих ракурсах. Тенденції теленовин березня (інфографіка)

Детальний аналіз порушень березня читайте тут.

Сніг нарешті зійшов, і під ним знайшлися 257 маніпулятивних повідомлень, які, згідно з моніторингом ГО «Детектор медіа», вийшли в новинах у березні. Це більше восьми сумнівних новин на день (ідеться про вечірній прайм). Вражали журналісти не лише кількістю, а і якістю контенту. У перший місяць весни на телебаченні можна було побачити лобіювання мита на добрива, чайні церемонії з Юрієм Бойком та розслідування про взуття. А також дуже багато паркетних матеріалів про перших осіб держави. Гучні ж теми висвітлювали загалом без порушень: ні справу Савченко, ні розмороження антикорупційної війни журналісти майже не використовували в інтересах власників. Електронного декларування для антикорупційних активістів узагалі не помічали.

Зазначимо, що активізація «замовного» контенту призвела на телебаченні до тектонічних зсувів. У рейтингах порушень, піару та критики нарешті змінилися лідери. Також у новинах побільшало абсурду.

Найбільше порушень: уперше з вересня 2017 року в товариському матчі між «Україною» та «Інтером» переміг останній. Колег розділили всього три матеріали з ознаками замовності — 99:96 на користь «Подробностей». Таких успіхів журналісти досягли, наростивши активність на всіх фронтах: у новинах стало більше піару політиків, більше лобіювання добрив Фірташа, більше чорного піару. Здається, телеканал вирішив бігти марафонську дистанцію.

Найбільше піару: в тандемі «опозиціонерів» відбулися зміни. На перший план вийшов «Опозиційний блок» (32 сюжети), а Рінат Ахметов посів почесне друге місце (30 повідомлень). Далі практично на рівних ідуть Петро Порошенко та Володимир Гройсман: 27 та 26 новин відповідно. Із цікавого в березні варто відзначити масу новин про добрива Дмитра Фірташа та новини із життя округу народного депутата Сергія Рудика на «Інтері».

Найбільше чорного піару: «Інтер» нарешті відновився після серйозних стосунків із Арсеном Аваковим і став жити далі. У березні тут шість разів «мочили» Вадима Рабиновича, тричі Уляну Супрун, двічі Володимира Омеляна. Міністра інфраструктури «Інтер» раніше не чіпав. Поповнення відбулося й на «Україні», де цього місяця випустили одразу чотири незбалансованих критичних сюжети про колишніх власників «Приватбанку». «1+1» тричі болюче шарпав Петра Порошенка.

Цитати місяця:

Марина Порошенко, канал «Україна», 13 березня. Перша леді коментує мультфільм «Руслан і Людмила»: «Основані на українській історії, на українській культурі, українських традиціях».

Ведуча Анна Панова, канал «Україна», 14 березня. Журналістка розповідає про медіамайстерню каналу «Україна»: «Мы учим студентов сомневаться в том, что говорят политики и чиновники, проверять факты; мы учим задавать правильные вопросы и добиваться ответов».

Ведуча Наталія Мосейчук, канал «1+1», 22 березня. Журналістка розмірковує про Надію Савченко: «Мені спали на думку аналогії з Нового Заповіту. Пам'ятаєте шлях Христа на Голгофу?»

Світлана Вольнова, канал «1+1», 20 березня. Жінка аналізує черевик: «Стоптанность вот здесь говорит о том, что человек обладает небольшой долей ответственности и иногда может ее переложить на других. Но в то же время он решителен, он быстро принимает решения, он артистичен, он умеет и обладает ораторским искусством, он умеет зажигать толпу».

Марія Тищенко, канал «Україна», 8 березня. Психотерапевт аналізує жінок: «Блондинка больше в сфере любить. Да, это правое полушарие[...] Брюнетка — у нее больше левое полушария работает. Это логика. Это рацио [...] А рыжая — она посередине. Рыжая — значит ведьма».

Вау-момент місяця

Рівень безглуздості, який задали теленовини березня, майже унеможливлює обрання найкращого сюжету. Про матеріали до 8 березня Mediasapiens випустив цілу підбірку: тут вам і чай із Юрієм Бойком, і троянди від Олега Ляшка, й аналіз того, як пращури-відьми вплинули на сучасних українок-науковців. Серйозну заявку на перемогу зробив народний депутат Ігор Мосійчук, який з’їздив на Тернопільщину постояти у хліву. Сергій Каплін розмахував в ефірі грілкою. «1+1» присвятив справі Савченко цілий випуск, у якому діалоги ведучих нагадували стендап-шоу.

Проте всіх, мабуть, випередив сюжет «1+1» про черевики на даху. Перемогу цьому матеріалу забезпечили кілька факторів. По-перше, журналісти вирішили, що знайдене взуття належить Михеїлу Саакашвілі, що й намагалися довести протягом ефіру, незважаючи на пряме заперечення політика. По-друге, «ТСН» надав слово Світлані Вольновій, яка першою знайшла черевики. У сюжеті жінка описала психотип власника взуття за «стоптанностью вот здесь». По-третє, в кінці сюжету кореспондент «1+1», стоячи на «даху Саакашвілі», намагається виправдати «грузинського реформатора»: «... Можливо, хтось і насміхається з Саакашвілі після тієї витівки, але ми скажемо, стоячи тут, на цьому даху, що смілива він людина, цей Міхо. Тому що один невірний крок — і він дійсно міг звалитися ось туди, вниз, на Майдан Незалежності. Тому загубити черевики на цьому даху, аж зовсім не соромно». Але головне — це обіцянка, що коли Саакашвілі повернеться, «“ТСН” просто приміряє туфельку 47-го розміру до його ноги». Журналістика як вона є.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Фото: tvnewscheck.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2464
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду