Краще маркетингове рішення. EFFIE Awards Ukraine-2006. Зв’язані однією метою

24 Січня 2007
11078
24 Січня 2007
13:29

Краще маркетингове рішення. EFFIE Awards Ukraine-2006. Зв’язані однією метою

11078
Вперше в Україні оголошено переможців конкурсу маркетингової ефективності EFFIE Awards Ukraine-2006
Краще маркетингове рішення. EFFIE Awards Ukraine-2006. Зв’язані однією метою

Українських рекламістів нагородили за те, що вони принесли реальну користь своїм клієнтам. На відміну від численних змагань рекламістів і маркетологів журі цього конкурсу оцінює те, що найбільше цікавить замовника рекламної кампанії: зростання продажу, збільшення частки ринку, лояльності споживачів, підвищення впізнаваності торгової марки і вартості бренда.

За перемогу в EFFIE змагалися 15 рекламних агенцій, що подали на розгляд журі 34 заявки. Нагороди завоювали 23 рекламні кампанії десяти агенцій. Усі конкурсні роботи оцінювалися за 100-бальною шкалою (0 — неефективно, 100 — дуже ефективно). Від початку організатори* EFFIE планували присуджувати золоті нагороди роботам, що набрали більш ніж 80 балів, срібні — більш ніж 60 і бронзові — більш ніж 40. Схоже, представлені на конкурс рекламні кампанії не дотягли до належного рівня, і планку знизили: золотом нагороджували роботи, яким журі присудило більш ніж 70 балів.

Учасники EFFIE мали можливість змагатися в одній з двадцяти категорій конкурсу, однак рекламна активність виявилася лише в шести з них: напої, телекомунікації, техніка, здоров’я і краса, продукти харчування, а також ЗМІ та фінанси. Назва останньої категорії повеселила тих, хто зібрався на церемонії нагородження, а представників ЗМІ близькість до фінансів помітно підбадьорила. У категорії «напої» журі оцінювало рекламні кампанії майже всього, що можна налити, — чаю, пива, вина, горілки, мінеральної води. Примітно, що золото завоювали лише рекламні кампанії з категорій «телекомунікації» і «продукти харчування»: учасники конкурсу зуміли досягти вагомих результатів на ринках з твердою конкуренцією. Роботам з решти категорій дісталися срібло і бронза.

Організатори EFFIE планували, що журі обиратиме кращі з сотні робіт. Однак більшість клієнтів рекламних агенцій відмовилися надавати бюджети рекламних кампаній, що входило до переліку необхідних даних для заповнення заявки на участь в EFFIE. Навіть попри можливість не розголошувати конкретну суму, а вказати лише приблизну вартість, наприклад, до $50 тис. або від $50 до $100 тис., від $100 до $300 тис. і т. д. Представники компаній пояснюють свою відмову тим, що ці дані, потрапивши до рук конкурентів, можуть завдати шкоди бізнесу. Втім, є й інші думки. «На мій погляд, одна з основних причин «суворої таємності» — пострадянський страх розповісти про себе зайве. До того ж деякі менеджери компаній, налякані правилами конфіденційності, просто не хочуть світити взагалі будь-які цифри», — прокоментував ситуацію виконавчий директор рекламної агенції GREY Worldwide Юрій Луценко. Лише 18 клієнтів рекламних агенцій, які взяли участь у конкурсі, погодилися надати дані про вартість їхніх рекламних кампаній, при цьому тільки Київстар, Ензим і Тойота Україна не були проти оприлюднення цієї інформації у ЗМІ.

Несподівані труднощі виникли і з отриманням відомостей, що підтверджують результати рекламних заходів. Багато клієнтів замість конкретних показників зростання продажу надавали журі дані у відсотковому виразі. Зате в графі «Результати кампанії» часто першим стояв не найістотніший показник — знання реклами споживачами. Хоча перегляд роликів не обов’язково приводить до придбання рекламованого продукту. По-перше, після ознайомлення з деякими зразками телереклами у покупців взагалі зникає бажання купувати такий товар. По-друге, реклама охоплює не тільки цільову аудиторію. «Я чудово знаю рекламу багатьох гігієнічних прокладок, але це не означає, що я їх купую», — поділився наболілим колега. По-третє, не всі споживачі асоціюють відеоряд рекламного ролика з тим, що в ньому радять придбати. Приміром, ролик «А я на морі!» торгової марки ДЖИНС, що здобув гран-прі EFFIE, бачили 18 опитаних працівників Контрактів, але лише 44,8% з них правильно відповіли на запитання про те, що саме в ньому рекламувалося. Топ-відповіді — вбудована в телефон фотокамера і крем для засмаги. А четверо респондентів упевнені в тому, що ролик знято для Київстару або DJUICE.

Все ж таки організатори EFFIE залишилися задоволені підсумками першого в Україні конкурсу маркетингової ефективності. Перший млинець виявився майже не грудкою.

* Організатори EFFIE Awards Ukraine-2006 — Американська маркетингова асоціація, Всеукраїнська рекламна коаліція, діловий тижневик «Контракти».

Євгенія Підгайна, Наталя Резніченко, «Контракти»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталя Резніченко, «Контракти»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11078
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду