Президентська джинса й «новоросійські стандарти» на регіональному телебаченні

Президентська джинса й «новоросійські стандарти» на регіональному телебаченні

5 Грудня 2014
1876

Президентська джинса й «новоросійські стандарти» на регіональному телебаченні

1876
Відображення дійсності телеканалами півдня і сходу України в травні визначалося рівнем підпорядкованості регіонів центральній владі, або ж керівництву квазіреспублік «ДНР» та «ЛНР». Моніторинг теленовин регіональних телекомпаній за травень 2014 року.
Президентська джинса й «новоросійські стандарти» на регіональному телебаченні
Президентська джинса й «новоросійські стандарти» на регіональному телебаченні

Відображення дійсності телеканалами півдня і сходу України, яких північно-східний сусід волів бачити «Новоросією», в травні визначалося рівнем підпорядкованості регіонів центральній владі, або ж керівництву квазіреспублік «ДНР» та «ЛНР». Якщо головним інформаційним приводом для одеських, харківських і херсонських журналістів були президентські та місцеві вибори, то колеги з Донецька зосередилися виключно на місцевих темах.

Що ж стосується контенту луганських каналів, то з тих чи інших причин місцеві журналісти цілком прийняли запропоновану їм «еленерівцями» реальність і навіть не намагалися забезпечити наявності в новинах всебічного висвітлення подій. Особливо канал «Ірта», який некритично висвітлював так званий референдум про незалежність самопроголошеної «ЛНР» і сприяв легітимізації лідерів комбатантів, які злочинним шляхом прийшли до влади в частині регіону.

У сюжетах вживаються нав’язані російською пропагандою штампи і формулювання на кшталт «київська хунта», «тимчасова влада», «так звана АТО». А новини про «референдум» узагалі повторюють повідомлення, трансльовані російськими каналами.

Разом із тим, нові реалії не заважають піарити структури Ріната Ахмєтова ані луганським, ані донецьким телевізійникам. Особливо відчутний вплив олігарха на зміст новин телевізії «Донбасс». Скидається на те, що канал дуже чітко реагує на найменші нюанси у взаєминах Ахметова з «деенерівцями» та офіційним Києвом.

Скажімо, впродовж тижня означення комбатантів, які воюють із українською армією та підрозділами МВС, варіюється від «активистов ДНР», «ополченцев», «повстанцев» і «зелених человечков» до «боевиков ДНР» та «вооруженных молодчиков». А очільник регіону Сергій Тарута з новин «Донбасса» зникає взагалі.

Водночас, незалежно від регіональної підпорядкованості, всі телеканали, включені до моніторингу (окрім каналу «Херсон плюс»), джинсують. У луганських новинах — це здебільшого джинса антиукраїнська, в донецьких — проахметівська. Одеські канали поділилися на два табори, згідно з симпатіями до кандидатів у міські голови панів Труханова і Гурвіца.

А херсонські та харківські журналісти займалися промоцією кандидатів у президенти. Зокрема, в херсонських новинах з ознаками замовності фігурували Петро Порошенко, Петро Симоненко і Микола Маломуж. У харківських — ті ж, мінус Маломуж, але плюс Сергій Тігіпко. А також нардепи Дмитро Святаш та Валерій Писаренко.

Окрім того, практично всі канали припускалися в новинах джинси «паркетної». Загалом, кількість замовних матеріалів коливалася від 4% у Харківської ОДТРК і 5% одеського «Первого городского» — до 29% і 39% луганських «ЛОТа» та «Ірти».

Про якість новин, запропонованих глядачеві регіональними каналами, свідчать здебільшого невисокі показники дотримання стандартів інформаційної журналістики. Найкращі показники — у херсонської ТРК «ВТВ плюс» — 5,06 бала із шести можливих. А п’ять із 11 каналів, які потрапили в поле зору експертів, на жаль, не дотягли й до чотирибальної позначки.

Моніторинг теленовин регіональних телекомпаній Одеси («Первый городской», «ОДТРК»), Луганська («Ірта», «ЛОТ»), Донецька («Донбасс»), Харкова («7 канал», ТРК Simon, ОДТРК) та Херсона («Скіфія», ТРК «ВТВ Плюс», «Херсон плюс») за травень 2014 року.

Методологія моніторингу новин на місцевих телеканалах аналогічна методології моніторингу новин на загальнонаціональних каналах. Її викладено тут.

Огляд матеріалів із ознаками політичного чи комерційного замовлення (джинси) у випусках новин

Одеса, «Первый городской», ООДТРК

«Первый городской» порівняно з квітнем свій результат покращив, зменшивши відсоток джинси з 9 до 5%. Натомість в ОДТРК експерти знайшли ознаки замовності у 21% новин каналу.

Попри те, що в травні в країні вже повним ходом ідуть військові дії, з випусків новин ОДТРК цього майже не помітно, — із 43 сюжетів про конфлікт згадується лише в трьох: двічі неназвані «події на сході» є прикрою причиною відтермінування початку вступної кампанії та додаткової сесії ЗНО. Ще одну новину присвячено затриманню групи терористів, діяльність яких пов’язують із діями сепаратистів.

Натомість на «Первом городском» війна на сході фігурує в новинах щодня. При цьому представників самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» у новинах називають терористами та бойовиками, а затриманих в Одесі — диверсантами.

Втім, пріоритетними для місцевих телеканалів були все ж місцеві події. Зокрема, відгомін виборів міського голови. Експерти вказують на заангажованість медій, які висвітлюють цю тему, та відверту підтримку каналом Геннадія Труханова, який змагався з Едуардом Гурвіцом за крісло мера Одеси. Зокрема, ознаки замовності є в трьох сюжетах, які вийшли на початку програми «Факти» (ОДТРК) від 27 травня, а саме «Підсумки виборів міського голови Одеси озвучили сьогодні на урочистій сесії міської ради», «Новопризначений мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що ніколи не підтримував сепаратистів» та «13176 виборців підтримали кандидата у мери Одеси від темної сторони сили Дарта Вейдера». У кожному з них, хоча на той момент опонент ще оскаржував результати в суді, звучить одна й та сама фраза: «Переможець виборів міського голови Геннадій Труханов». Крім того, в другому сюжеті наголошено на підтримці Труханова одеським губернатором Палицею, хоча в сюжеті іншої телекомпанії серед іншого Палиця каже: «Це була рекордна за брудом виборча кампанія, добре, що все закінчилося».

Значну частку новин ОДТРК можна віднести до «паркетних», позаяк такі сюжети — не що інше, як протокольні матеріали з заходів чиновників та політиків, у яких відсутня зрозуміла суспільно значуща інформація. Зокрема, це новини «Державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування пройдуть програми з підвищення кваліфікації» та «Забезпечення безпеки на воді у купальний сезон стає чи не найголовнішим питанням для працівників державної служби з надзвичайних ситуацій» за 27 травня і сюжет «Проведення відеоконференції за участю керівників МОЗ України стала вже традиційною» за 29 травня.

В ефірі «Первого городского» також є матеріали, що містять ознаки політичного замовлення. Зокрема, йдеться про матеріали, спрямовані проти Геннадія Труханова та на підтримку Едуарда Гурвіца. Таких матеріалів за тиждень 26–30 травня на каналі вийшло аж вісім. Всі вони так чи інакше просувають дві тези: «По результатам параллельного подсчета студии Савика Шустера одесским городским головой избран Эдуард Гурвиц, который опередил своего конкурента на более чем 9%» та «Эдуарду Гурвицу не дают возможности опротестовать результаты выборов городского головы, полученные с существенными нарушениями».

Не можна оминути увагою й комерційну джинсу від «Первого городского» в сюжеті за 29 травня «Показали, на что способны. На набережной дельфинария прошла показательная тренировка боксеров». У новині відомого українського боксера Олександра Усика представлено не як олімпійського чемпіона, а як обличчя відомого бренду стільникового зв’язку. Аби глядач стовідсотково зрозумів, про якого оператора йдеться, в сюжет включено кілька секунд рекламного ролика МТС.

Попри все, «Первый городской» порівняно з квітнем свій результат дещо покращив, позаяк відсоток джинси в новинах зменшився з 9 до 5%, і це найкращий показник серед каналів, включених до моніторингу. Натомість ОДТРК програє своєму «сусіду» більш ніж учетверо, адже експерти знайшли ознаки замовності у 21% новин каналу. Зокрема, за рахунок «паркетних» матеріалів.

Луганськ, «Ірта», ЛОТ

За оцінками експертів, луганські «Ірта» і ЛОТ у моніторинговий період були лідерами за кількістю сюжетів із ознаками замовності в новинах, — 39% і 29% відповідно. Причому превалювала в таких матеріалах саме політична складова, присмачена дуже неоднозначними новинами про діяльність «ДНР» та «ЛНР», визнаних чинною владою терористичними структурами. Майже всі вони віднесені до категорії політичної джинси.

Зокрема, ЛОТ у травні джинсував за кількома напрямкам. Насамперед ідеться про висвітлення діяльності самопроголошеної «ЛНР» та її лідерів («Першочергове завдання влади “ЛНР” — припинити хаос» — сюжет за 28 травня, «Засідання Верховної Ради “ЛНР”» — сюжет за 27 травня, «Між “ЛНР” і “ДНР” мир та злагода» — сюжет за 27 травня, а також «Керівництво “ЛНР” обіцяє позбавити ліцензій перевізників, які завищують ціни» — сюжет за 27 травня).

Значна увага в новинах приділялася й діяльності чинної влади. Причому сюжети досить часто були створені в паркетному форматі. Зокрема, йдеться про новини «Мер Свердловська просить припинити АТО» — сюжет за 28 травня, «Мер Луганська провів низку перевірок дитсадків» — сюжет за 28 травня, а також «Голова Луганської облради обговорив з Віце-прем’єром перспективи децентралізації влади» — сюжет за 28 травня.

Складна суспільно-політична ситуація не завадила журналістам каналу пропіарити депутата облради Родіона Мірошника («У Новоайдарі гімназія проваджала випускників у доросле життя» — сюжет за 30 травня).

Новинами про діяльність «ЛНР» «Ірта» розпочинала практично кожен випуск новин. Їхня тривалість була значно більшою, ніж у подальших сюжетів. Слід також зауважити, що звернення чи виступи лідера «ЛНР» Болотова в багатьох випадках подавалися не короткими цитатами, а практично повнотекстово. Також у сюжетах фігурували висловлювання на кшталт «київська хунта» й «тимчасова влада», коли йшлося про чинну українську владу, а також формулювання «так звана АТО».

Особливим засиллям політичної джинси новини каналу відзначалися в період проведення «референдуму» про незалежність «ЛНР». Усі сюжети на згадану тему практично повторювали новини російських телеканалів під час референдуму в Криму, зокрема, винятково позитивними синхронами людей. Опитування журналісти проводили тільки серед тих, хто брав участь у голосуванні.

Окремої уваги заслуговує сюжет у кращих традиціях російської пропаганди про нібито впійманого сепаратистами бійця Нацгвардії, який розповідає, як українські силовики стріляють у мирне населення та розправляються з тими, хто відмовляється стріляти в людей (23 травня, «Луганські ополченці впіймали вояку української армії»).

Щодо комерційної джинси, то експерти віднесли до цієї категорії новину каналу ЛОТ про конкурс від компанії «Метінвест» під назвою «Місто нашими руками», яка сприяє формуванню позитивного іміджу компанії. Власне компанії були присвячені промосюжети каналу «Ірта» «Промислові підприємства Донецька о 12-й годині увімкнули гудок, як закликав Рінат Ахметов» та «Понад 15 млн грн отримає “Краснодонвугілля” від компанії “Метінвест”».

Донецьк, «Донбасс»

У моніторинговий період експерти виявили в ефірі каналу 7% замовних новин (проти 23% джинси у квітні). Уся джинса каналу — політична.

У травні «Донбасс» єдиний із місцевих каналів зміг реалізовувати власну інформаційну політику, незалежно від нав’язуваних «ДНР» тем і стандартів. Припускаємо, через належність телевізії до медіахолдінгу Ріната Ахмєтова. Тональність новин упродовж моніторингового тижня змінювалася не в останню чергу залежно від позиції власника. Якщо у програмі «Время новостей Донбасса» за 26 травня тележурналісти вели репортаж майже із зони бойових дій поблизу Донецького аеропорту, причому з боку терористів, героїзуючи їх навіть ракурсом зйомки «з низу догори», додаючи зросту та ставності, то в подальших випусках із певних причин таких репортажів не було.

У відеоряді новин збільшилася кількість архівних зйомок без належного титрування, відео з інтернету та мобільних телефонів, а також прихованою камерою. Змінились і визначення учасників бойових дій. Якщо на початку тижня комбатанти, які воюють із українською армією та підрозділами МВС, називались «активистами ДНР», «ополченцами», «повстанцами», «зелеными человечками», то протягом тижня вони перетворилися на «боевиков ДНР» та «вооруженных молодчиков».

Як не дивно, кількість матеріалів із ознаками замовності, попри складну ситуацію та збільшення кількості сюжетів у новинах, у травні склала 7% проти 23% у квітні. Причому всі матеріали, ідентифіковані як замовні, належать до категорії політичної джинси. Вони стосуються ініціатив власника медіахолдингу Ріната Ахметова, діяльності його структур, а також міського голови Донецька Лук’янченка, котрого вважають його людиною. Наприклад, у випуску новин за 30 травня Лук’янченко з’являється у трьох сюжетах, два з яких «паркетні», — про свято останнього дзвоника та про відкриття парку відпочинку.

Зміна ситуації в регіоні спричинила й ротацію героїв замовних сюжетів каналу. Якщо в березні більшість джинси стосувалася діяльності голови Донецької ОДА Сергія Тарути (8 сюжетів) та інших місцевих чиновників (4), а в квітні — висвітлення діяльності та намірів осіб із самопроголошеної «ДНР», то в травні діяльність очільника області не висвітлювалася взагалі. Це може слугувати ілюстрацією зміни ставлення Ріната Ахметова до Сергія Тарути, якому було відмовлено в медіасупроводі єдиного незалежного від «ДНР» телеканалу.

Харків, 7 канал, ТРК Simon, ХОДТРК

Із проаналізованих 180 новин трьох телекомпаній експертами виявлено ознаки замовності в кожному десятому сюжеті. Більше половини джинси припадає на матеріали 7-го каналу — 10 сюжетів, або 17%. Ще шість сюжетів із ознаками замовності помічено у новинах ТРК Simon (9%) і два — в новинах ХОДТРК (4%). Порівняно з попереднім місяцем кількість замовних матеріалів на каналах регіону практично не змінилася.

Левова частка сюжетів із ознаками замовності 7-го каналу — це протокольні матеріали вз заходів чиновників, у яких відсутня зрозуміла суспільно важлива інформація. Наприклад, сюжет «Про те, що на місцях треба залишати зароблені кошти та вирішувати без допомоги центру чимало життєво важливих питань, говорили і під час селекторної наради на чолі з віце-прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом» (15 травня, автор — Олександра Суфіянова) не містить жодної інформації, яка стосувалася б безпосередньо Харкова. Окрім «паркетності», такі сюжети почасти мають«депутатський характер»: «З тим що люди мають, вони йдуть до приймальні народного депутата» (13 травня, автор — Євгенія Кутнова) — про проведення прийому громадян народним депутатом Валерієм Писаренком, а також матеріал «У міському Палаці дитячої та юнацької творчості жителі Московського району відзначали свято Перемоги» (12 травня, автор — Анжела Сушко) — про захід, проведений народним депутатом Дмитром Святашем і його благодійним фондом:

«Анатолій Мірошниченко, ведучий: У міському Палаці дитячої та юнацької творчості жителі Московського району відзначали свято Перемоги. Юні артисти підготували для ветеранів Великої Вітчизняної великий концерт, всі разом згадували воєнні подвиги, співали фронтові пісні. Традиційно святкування були організовані народним депутатом України Дмитром Святашем(…)

Анжела Сушко, кореспондент: На сцені міського Палацу дитячої та юнацької творчості — святковий концерт. Звідусіль лунають слова вдячності ветеранам війни за їх великий подвиг. Традиційно організаторами такого свята у Московському районі виступили народний депутат України Дмитро Святаш і фонд “Пересвет”.

Дмитро Святаш, народний депутат України: “Я хотел бы пожелать нашей стране, нашему городу, нашим ветеранам пожелать, в первую очередь, мирного неба над головой и чтобы нам, поколению их внуков, не пришлось повторять их подвиг, не пришлось защищать и освобождать нашу страну от внешних или внутренних врагов. Мира, здоровья и счастья”».

Також у випусках новин 7-го каналу містяться сюжети, які можна кваліфікувати як передвиборчу джинсу. Їх розміщено в загальному блоці й не марковано належним чином.

Наприклад, випуск новин 7-го каналу від 15 травня розпочинається трьома (!) поспіль сюжетами про візит до Харкова Петра Порошенка: «Харків відвідав народній депутат України Петро Порошенко», «Під час зустрічі з харків’янами Петро Порошенко презентував книгу “Ким бути” із серії “Жити по-новому”», «Вже наприкінці свого візиту до першої столиці Петро Порошенко зазначив, що одним з головних завдань, яке потрібно зробити для виведення країни з кризи та відновлення миру і спокою в державі — це повернення довіри людей».

Грішить розміщенням передвиборчої джинси й інший харківський телеканал — Simon. Наприклад: «Кандидат в Президенты Сергей Тигипко призвал к мирному урегулированию конфликта на востоке Украины» (14 травня, автор — Євгенія Бабошко), «Прекратить АТО на юго-востоке Украины требует и лидер КПУ Петр Симоненко» (14 травня, автор — Ксенія Бай), «Харьков посетил кандидат в Президенты Петр Порошенко. Политик побывал на заводе “Турбоатом”, на строящейся станции метро “Победа”, выступил в эфире 7-го канала, а также пообщался с харьковчанами» (15 травня, автор — Ксенія Бай), «Участники Всеукраинской конференции “Мир и гражданское согласие в Украине”, которую инициировал Сергей Тигипко обсудили шаги по разрешению конфликта на юго-востоке страны» (16 травня, автор — Євгенія Бабошко). Що стосується останнього прикладу, то Сергія Тігіпка представлено як миротворця. Причому його статус кандидата у президенти раз по раз підкреслюється. Жоден інший учасник конференції в сюжеті не фігурує:

«Владимир Мазур, ведущий: Кандидат в Президенты Сергей Тигипко призвал к мирному урегулированию конфликта на востоке Украины. Об этом он заявил с трибуны ВР. Политик подчеркнул, чем больше будем ждать — тем больше будет жертв и тем сложнее будет договориться о перемирии. Подробности далее в сюжете.

Евгения Бабошко, корреспондент: Стране нужен мир любой ценой, — уверен Сергей Тигипко. Затягивание с переговорами не только провоцирует новые жертвы, но и приближает страну к полномасштабному конфликту.

Сергей Тигипко, кандидат в Президенты Украины: Давайте згадаємо в Югославії шов чітко такий же сценарій, 130 тисяч людей загинуло. Загинули, більшість мирні люди були. Ми роздираємо країну. Давайте ми подумаємо, що можна зробити.

Евгения Бабошко, корреспондент: По мнению политика власть не реагирует на ситуацию и не делает конкретных шагов на встречу политическим оппонентам. Если ранее, говорит Тигипко, только небольшой процент жителей юго-востока поддерживал сепаратистов, после гибели людей настроения стали меняться и надо принимать решительные меры.

Сергей Тигипко, кандидат в Президенты Украины: Припинити АТО. Домовитись про те, що одні не атакують захоплені об’єкти- інші не захоплюють нові об’єкти — раз. Друге, потрібно сісти за стіл переговорів. В кінці-кінців, треба знаходити людей, лідерів громадської думки, керівників підприємств, що хочете. Можна брати не політизованих людей, які не заангажовані політично і розмовляти просто. Звичайною мовою розмовляти і шукати компроміси, що вони бачать, що потрібно робити на сьогоднішній час».

Обидва сюжети з ознаками замовності, помічені на каналі ХОДТРК, акцентовано висвітлюють заходи, організовані за підтримки народних депутатів: «Ветеранів-учасників та дітей війни привітали у Московському районі Харкова» (12 травня) — про захід, організований Дмитром Святашем; «У затишній атмосфері, що лише сприяла спілкуванню ветеранів із молоддю, відзначили 69-ту річницю Перемоги і у харківському Екопарку» (12 травня) — про захід, організований Олександром Фельдманом.

Що стосується сюжетів з ознаками комерційної замовності, то за звітний період по одному такому сюжету помічено в новинах 7-го каналу і ТРК Simon.Це «День науки у Національному університеті міського господарства відзначили урочистим засіданням вченої ради» (7 канал, 16 травня) і «Потребительские цены с начала года в Украине выросли на 0,8%» (Simon, 16 травня). Останній — відверта розлога реклама оператора мобільного зв’язку «Київстар», зокрема щодо тарифів, послуг та бонусів компанії для абонентів:

«Евгения Бабошко, корреспондент: Мобильный оператор “Киевстар” запускает новый тарифные планы — абонент теперь может не только выбирать нужные услуги и пользоваться ими без ограничений, но и самостоятельно управлять своими затратам(…)».

Херсон, «Скіфія», ТРК «ВТВ Плюс», «Херсон плюс»

В 16% сюжетів новин телеканалів регіону експерти побачили ознаки замовності. «Скіфія» збільшила кількість джинсових сюжетів ушестеро, — з 3% в квітні до 19% у травні, ТРК «ВТВ Плюс» — на 4% до 22%. Натомість у новинах каналу «Херсон плюс» експерти замовних сюжетів не виявили (в квітні — 16%).

Загалом, у травні кількість замовних матеріалів у новинах херсонських телеканалів становила 15 із 91, або 16% проти 11% у квітні. За висновками експертів, збільшення їх кількості свідчить про активізацію політиків перед виборами президента. До того ж, політична джинса на каналах зроблена просто, за схемою: кандидат у Президенти «прийшов, побачив, розповів».

На каналі «Cкіфія» в травні медіаексперти визначили 8 матеріалів, що мають ознаки політичної замовності, причому в половині з них фігурували кандидати у Президенти України, — двічі Петро Порошенко, а Петро Симоненко та Микола Маломуж — по разу.

Не обійшлося і без «паркетних» новин, або таких, де з найкращого боку подаються місцеві чиновники. Зокрема, часто згадується в. о. Херсонського міського голови Володимир Миколаєнко. У двох матеріалах було зроблено акцент на приїзді в регіон чиновників Кабміну, а не на проблемах територій та шляхах їх вирішення. Зокрема, це стосується сюжетів про робочу поїздку голови Державної реєстраційної служби України Ігоря Алексєєва. Це ж стосується і новини про Всеукраїнську селекторну нараду віце-прем’єр-міністра України, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимира Гройсмана.

В одному із сюжетів фігурує народний депутат України Андрій Путілов із загалом беззмістовним синхроном: «Я уверен, мы победим. Победим по одной причине, потому что в наших жилах течет кровь победителей. Ваша кровь, ветераны. Большое спасибо вам за чистое небо, большое спасибо вам за победу. Это была ваша победа, это была наша победа».

Редакція ТРК «ВТВ Плюс» у травні випустила 7 матеріалів, що мають ознаки політичної замовності. Цікавим форматом просування інтересів однієї зі сторін є сюжети, які будуються навколо безапеляційних висловлювань політиків, зокрема, кандидатів у Президенти Сергія Тігіпка та Петра Симоненка.

«В кінці кінців, давайте ми зробимо кроки, один на зустріч іншому, спробуємо пошукати компроміс. Давайте згадаємо, в Югославії йшов чітко такий же сценарій. 130 тисяч людей загинуло, загинуло більшість — мирні люди були. Ми роздираємо країну. Давайте ми подумаємо, що можна зробити», — цитують Тігіпка.

Або ж варіант із лідером комуністів: «Вы террористами объявили 7 миллионов население, проживающего в Донецкой и Луганской области. Они массово вышли именно вчера я звонил буквально каждый час, там массово люди выходили с 6 часов утра в очередях стояли, для того, чтобы попасть и проголосовать против власти».

У матеріалах із ознаками замовності фігурує й голова Херсонської ОДА Юрій Одарченко. У матеріалі «Істина у вині» він безпідставно, на думку медіаекспертів, виступає в ролі історика:

«Є дуже багато цікавих місць на Херсонщині. Ви знаєте, якщо навіть порівняти вина Криму, Масандру і вина в заводах Князя Трубіцького, то я хочу вас запевнити, що традиції князя Трубоцького вони більш такі стиглі, більш міцні. Виноградарство і Таврія. Існують свідчення — ще у четвертому столітті до нашої ери на залитих сонцем землях древні греки вирощували соковиті ягоди».

Дотримання професійних стандартів

Одеса, «Первый городской», ОДТРК

Одеські травневі новини в моніторинговий період були значною мірою підпорядкованими темі завершення президентських виборів та обрання містянами свого мера. Демонстрація політичних вподобань власників каналів відчутно впливала на ступінь дотримання стандартів інформаційної журналістики. Загалом, «Первый городской» набрав 3,48 бала, а ОДТРК — 4,19.

Прогнозовано найнижчими були показники балансу думок (0,38 для «Первого городского» та 28% — для ОДТРК). Досить вільно почувалися місцеві журналісти і в питанні відокремлення фактів від коментарів: тільки 36% новин «Первого городского» і 56% — ОДТРК не містили їхніх оціночних суджень. Залишало бажати кращого й забезпечення повноти представлення фактів — відповідно 48% та 67% сюжетів у випусках новин каналів давали глядачеві вичерпну картину того, що відбувається.

Експерти зауважили досить оперативну роботу одеситів, яким, на їхню думку, вдалося забезпечити дотримання згаданого стандарту, відповідно, на 62% та 79%. Посилання на джерела у сюжетах зафіксовано в 79% новин «Первого» і 91% матеріалів ОДТРК. Найвищі ж показники журналісти обох каналів забезпечили за стандартом точності (84% на «Первом» і 98% на ОДТРК).

Монітори вважають, що високі показники точності, достовірності та оперативності на ОДТРК обумовлені дещо формальним підходом до новин, попри те, що у двох третинах сюжетів викладається одна точка зору. Відомості подаються журналістами каналу з місця подій, максимально докладно, найчастіше — з посиланнями на джерела й цитатами дійових осіб. Більш ніж у половині випадків ані ведучий, ані кореспондент узагалі не дають жодних коментарів, дослівно цитуючи джерела. Саме це обумовило і достатньо високий показник відокремлення фактів від коментарів.

Водночас, безапеляційність і відсутність балансу думок, які все ж трапляються, призводить до відчутного викривлення інформації в цілому. Характерним є приклад із трьох поспіль сюжетів на початку програми «Факти» від 27 травня, а саме «Підсумки виборів міського голови Одеси озвучили сьогодні на урочистій сесії міської ради», «Новопризначений мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що ніколи не підтримував сепаратистів» та «13176 виборців підтримали кандидата у мери Одеси від темної сторони сили Дарта Вейдера». Журналісти знехтували тим, що на момент виходу цих новин результати виборів оскаржувались у суді, й де-факто проголосили пана Труханова переможцем.

На думку моніторів, випуски новин каналу за 26‒29 травня свідчать про його максимальну лояльність до влади. Скидається на те, що журналістів не цікавить думка жодних осіб, окрім профільного представника влади. Характерним прикладом цього є постійне згадування теми переносу початку вступної кампанії (у випусках від 27 та 28 травня) та щодо початку основної сесії ЗНО (29 травня), у яких точка зору кореспондента доповнюються лише словами обласного чиновника освіти. Жодного разу не трапляється ані синхрон абітурієнтів, ані позиція їхніх батьків чи представників вишів. Із 43 сюжетів ОДТРК за 26‒29 травня пряма мова пересічних громадян трапляється лише двічі: при обговоренні майбутнього Дня захисту дітей та в сюжеті щодо затримання диверсантів спецпризначенцями.

Прикладом порушення стандартів, зокрема відокремлення фактів від коментарів, є сюжет «Одещина першою серед українських регіонів почне збір урожаю ранніх зернових» за 29 травня: кореспондент безапеляційно стверджує, що «на ціни продуктів неврожай не вплине», а ведучий від себе — що «надто рано цьогоріч почнуться жнива».

Попри зазначені недоліки, слід зауважити оперативність, точність подачі інформації та використання (у більшості випадків) посилань на джерела. З огляду на це в загалом досить якісних новинах неповнота подачі матеріалу може розглядатися не лише як недогляд, а і як навмисна маніпуляція. На підтвердження цієї тези — одна цитата з випуску «Фактів» від 27 травня: «Геннадій Труханов заявив, що він не підтримував сепаратистів і є послідовним прихильником єдиної унітарної України». На підтвердження цього йде синхрон зі словами нового одеського мера під час представлення у міській раді. Формально сюжет точний, достовірний і оперативний, позаяк пан Труханов справді таке казав. Але до виборів міського голови і подій 2 травня він мав іншу позицію, зафіксовану в сюжетах інших каналів та джерел, як одеських, так і національних.

Значну частину новин «Первого городского» складали відверто незбалансовані сюжети, які стосувалися виборів міського голови, їх результатів та наслідків. Таких матеріалів за тиждень 26‒30 травня на було аж вісім. Прикладом маніпуляції свідомістю глядача є сюжет «У Одессы новый мэр» за 27 травня, у якому наголошується на невизнанні результатів виборів Гурвіцем і дано синхрон, у якому він обіцяє оскаржувати рішення ТВК в суді. Поза увагою журналістів залишилося визнання на момент виходу в ефір рештою кандидатів результатів виборів.

Дисбаланс думок і точок зору перекочовує і в інші сюжети. Так, зокрема, у новині «Во вторник новый глава города был представлен и принял присягу» за 27 травня є такі слова: «Не успели огласить результаты выборов, а Труханов уже празднует свою победу», «Труханова в Одессе поддержало лишь относительн ебольшинство», «Поздравить новоявленного мера пришли лишь его политические соратники, остальные депутаты внеочередную сессию проигнорировали», «Губернатор Игорь Палица неоднократно делал акцент на исключительно грязной предвыборной кампании», «Нового мера поддерживает только пятая часть одесситов».

Тенденційність, відсутність альтернативних думок і оцінок притаманна й сюжетам «Первого городского» про результати виборів Президента. Двічі (26 та 28 травня) наголошується на «разгромной победе Петра Порошенко». При цьому Юлія Тимошенко згадується виключно у негативному ракурсі: «Набрав всего лишь 13 процентом, второе место занимает Юлия Тимошенко», в другому — «Тимошенко собрала в четыре раза меньше голосов, чем новый президент». При цьому слід визнати, що, на відміну від ОДТРК, де двічі називали лише переможця, на «Первом городском» щоразу вказували мінімум п'ятірку переможців.

Стійкою вадою журналістів каналу є зловживання власними коментарями й оціночними судженнями. Наприклад, коли йдеться про замінування Одеської ОДА («Здание Одесской областной администрации заминировано», 28 травня, вже на 12-й секунді маємо: «Очевидно, таким образом неизвестные пытались…», а далі «ловить телефонних хулиганов, конечно же, легче». Коли ж ідеться про основного героя сюжетів каналу — мера Одеси Труханова, то текст рясніє епітетами «скандальная», «коррупционная», «наживаться» (сюжет «Дорога к успеху. Строительны екомпании, связанные с Геннадием Трухановым, до конца года должны отремонтировать больше 10 тыс кв. метров одеських дорог и благоустроить зоопарк» за 27 травня).

Решті героїв сюжетів також перепадає «на горіхи» від небезсторонніх журналістів. У сюжеті «Чиновников на ключевые должности будут выбирать». («Первый городской», «Время Одессы» 29.05.14), у міськраді Одеси працює «чиновница, известная своим безответственным отношением к историческому облику города», а в новині «Цель оправдывает средства. Ресурс Hubs опубликовал статистику затрат кандидатов в президенты на телевизионную рекламу»кореспондент Ксенія Ноздрова, здається, знає краще за всіх, як треба було проводити рекламну кампанію Президента, переглядаючи «незамисловатые ролики шоколадного короля».

У журналістів «Первого городского» доволі низькі показники повноти та оперативності подачі інформації. Визначення «сьогодні», «вчора» чи покажчик дати в переглянутих сюжетах використовувався лише тричі (з 58 новин). Особливо важко визначити їхню свіжість, коли новина не має жодного синхрону і не згадана іншими ресурсами. У випуску за 30 травня таких новин аж чотири: «В Одессе группа журналистов и экспертов проводит свое расследование событий 2 мая», «Все больше украинцев хотят в Евросоюз», «СБУ рассекретила архивы о депортации крымских татар в 1944 году» і «Необычная экскурсия — в тюрьму».

Найменше претензій до точності й достовірності сюжетів «Первого городского», хоча й тут трапляються прикрі випадки. Зокрема, новина про вбивство терористами генерала Кульчицького Террористы сбили под Славянском украинский вертолет» за 29 травня) — неповна порівняно з сюжетами центральних каналів, що вийшли раніше. До того ж, ідеться про «близько десяти» загиблих, хоча за дві години до того у випуску «ТСН» та повідомленнях інформагентств вже йшлося про 14 жертв.

Луганськ, «Ірта», ЛОТ

Експерти оцінили дотримання журналістських стандартів каналом «Ірта» на 4,02, а ЛОТа — на 3,98 балів із шести можливих.

Найбільшою проблемою луганських телеканалів, включених до моніторингу, залишалося дотримання стандарту балансу думок. Особливо це помітно в сюжетах, які стосуються висвітлення діяльності самопроголошеної «ЛНР» та місцевої влади. Як результат, телеканал ЛОТ дотримувався даного стандарту тільки у 22% проаналізованих сюжетів (9 із 42), а телеканал «Ірта» — у 42% (35 із 85 сюжетів).

Зокрема, прикладом цього є сюжети «Мер Свердловська просить припинити АТО»і «Першочергове завдання влади ЛНР — припинити правовий хаос, — Болотов» за 28 травня, а також «Керівництво ЛНР обіцяє позбавити ліцензій перевізників, які завищують ціни» за 27 травня.

Украй однобокими є й сюжети каналу «Ірта» «Проведенню народного волевиявлення ніхто не заважав», «Велике зібрання прихильників федералізації на центральній площі Луганська», що вийшли другої декади травня, та«Губернатор ЛНР Ю. Булатов підписав указ про призначення керівника УМВС області» і «Міністр внутрішніх справ ЛНР дав першу прес-конференцію», які з’явилися в ефірі дещо раніше.

З тих чи інших причин місцеві журналісти цілком прийняли запропоновану їм реальність і навіть не намагалися забезпечити наявності в новинах всебічного висвітлення подій.

У частині сюжетів луганських телевізій відчувається брак додаткової інформації щодо ситуації, про яку розповідається у матеріалі. Зокрема, це стосується повідомлень про військові дії на тій чи іншій території області та перебіг голосування про незалежність самопроголошеної «ЛНР». Про кожну зі згаданих подій журналісти розповідають відокремлено, без передісторії та паралелей, не забезпечуючи розуміння всієї повноти картини. Тож ідеться про дотримання  стандарту повноти на 43% відсотки в телеканалу «Ірта» і на 55% в сюжетах ЛОТ. Найпоказовішими в цьому сенсі є новини останнього «Нацгвардія підтягує нові підрозділи і намагається взяти Луганськ у щільне кільце» за 30 травня, «Військовозобов'язаних після нічного штурму в Олександрівську відпустили додому» за 29-те і «На Луганському кордоні знову неспокійно» за 28 травня.

Аналогічних зауважень заслуговують і деякі сюжети каналу «Ірта», зокрема, «Активісти Самооборони Антрациту на міському відділені міліції зняли прапор України і встановили стяг ЛНР», «Результати референдуму. Як функціонуватиме новостворена республіка» та «В передмісті Луганська теж відбувається референдум».

Втім, експерти зазначають, що переважна більшість сюжетів перелічених телеканалів виходили в ефір оперативно, з точним поданням інформації і з посиланням на джерела.

Донецьк, «Донбасс»

Показник дотримання професійних стандартів інформаційної журналістики в новинах каналу «Донбасс» у травні становив 3,8 бала з шести можливих. Попри роботу в надскладних суспільно-політичних умовах, журналістам каналу порівняно з квітнем навіть вдалося дещо покращити свої здобутки. Це при тому, що кількість сюжетів у випусках новин зросла на 40%.

Значна кількість новин виходила у форматі коротких повідомлень, які не містять синхронів, а почасти й посилань на джерело інформації. Проте з відеорядом, що підтверджує оприлюднену інформацію. Це стосувалося або повідомлень про появу нових блокпостів, або про обставини нападів та кількість цивільних, які постраждали від терористів.

Зокрема, зросли показники стандартів оперативності — 0,93 проти 0,86, повноти представлених фактів — 0,59 проти 0,38 у квітні, відокремлення фактів від коментарів — 0,62 замість 0,52 у квітні, показник точності — 0,7 у травні проти 0,49 у квітні.

Натомість відчутно впав показник балансу думок — 0,24 бала порівняно з 0,39 бала у квітні, трохи зменшилися показники достовірності 0,72 проти 0,80.

Загалом, випуски новин телеканалу «Донбасс» давали глядачам деякі відповіді на питання, про те, що сталося протягом доби в Донецьку, але не інформували про причини подій. У сюжетах майже відсутній баланс думок, все ще багато оціночних суджень, а бекґраунд чи натяк на нього наявний лише почасти.

Попри все, експерти вважають, що колектив каналу «Донбасс» в умовах психологічного і фізичного навантаження, погроз життю та здоров’ю, дефіциту часу, логістичних і технічних проблем, пов’язаних із бойовими діями на території Донецька та області, навіть поліпшив показники дотримання професійних стандартів у медіа, що може бути прикладом для колег із інших регіонів.

Харків, 7 канал, ТРК Simon, ХОДТРК

Середній показник дотримання харківськими телеканалами журналістських стандартів у травні склав 3,87 із 6 можливих балів (у квітні — 4,07 бала). Найкращі показники продемонстрували новинарі 7-го каналу — 4,8 бала, телеканал Simon забезпечив дотримання стандартів наполовину — 3,09 бала, а обласне державне телебачення — на 3,72 бала.

Експерти зазначають, що дотримання балансу думок для харківських телеканалів у травні було недостатнім. Якщо результат 7-го каналу (0,59) виглядає ще більш-менш пристойним, то показники ХОДТРК (0,32) і Simon (0,29) є вкрай низькими. Як правило, ці телеканали у своїх сюжетах висвітлюють думку лише однієї сторони, не надають ані альтернативної позиції, ані коментаря компетентного експерта. До того ж часто новина подається у форматі тексту диктора в студії. Наприклад, сюжет ХОДТРК за 16 травня «Децентралізація влада, відтак передання фінансових ресурсів на місця, сприятиме й удосконаленню надання адмінпослуг».

Вимог стандарту оперативності здебільшого дотримуються всі телеканали. Найкращий результат у 7-го каналу — 0,93, близьким до до нього є й показники ХОДТРК — 0,85 і ТРК Simon — 0,84. Прикладом порушення даного стандарту може слугувати подання каналом ХОДТРК 14 травня новини «Харківські студенти-медики хочуть допомагати пораненим в ході АТО», у той час як аналогічний сюжет «Харківські студенти готові співпрацювати з медиками області та допомагати постраждалим під час антитерористичної операції» вийшов на 7-му каналі днем раніше.

Ще один приклад — сюжет «Помощь армии равномерно и по расписанию. В Харьковской области местные власти решили помочь в распределении помощи армии от населения и оборудовали специальные пункты приема продуктов и бытовых товаров» у випуску новин ТРК Simon від 14 травня, при цьому ХОДТРК надала цю ж інформацію на день раніше — 13 травня — «Від щирого серця — жителі Ізюмщини допомогли воякам харчами».

Стандарт достовірності (посилання на джерела) є високим для двох телеканалів — 7-й канал (0,98) і ХОДТРК (0,94). Результат ТРК Simon є суттєво нижчим — 0,76. Ідеться як про ігнорування посилань на джерела, так і їх розмивання. Прикладом недотримання стандарту достовірності може слугувати наступний сюжет: ТРК Simon за 15 травня «Харьковский территориальный батальон передислоцировали в Луганскую область»:

«Владимир Мазур, ведущий: Харьковский территориальный батальон передислоцировали в Луганскую область. Об этом сообщили родственники харьковчан, которые утверждают что солдат готовят к боевому заданию без должного оснащения. Так по их информации у военных нет бронежилетов(…)».

Найнижчим серед харківських телеканалів у ТРК Simon є й дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів — 0,51, тимчасом як у 7-го каналу він становить 0,88, у ХОДТРК — 0,81.

Експерти вважають, що стандарту точності належно дотримується лише 7-й канал. Його результат — 0,86 — є значно вищим за показники ХОДТРК (0,49) і Simon (0,41), котрі, як уже згадувалося, часто подають інформацію у вигляді начитки, коли диктор «від себе» передає слова речників замість того, щоб показати синхрони з їхньою прямою мовою. Зокрема, як у сюжеті ХОДТРК за 16 травня «Хвилиною мовчання вшанували сьогодні на Вінниччині пам’ять земляків, які загинули в ході антитерористичної операції на сході країни»:

«Павел Посохов, ведучий: Хвилиною мовчання вшанували сьогодні на Вінниччині пам’ять земляків, які загинули в ході антитерористичної операції на сході країни. Годину смутку із вінничанами розділив і очільник уряду Арсеній Яценюк. Наші військовослужбовці під кулями захищають країну та її майбуття і право кожної родини жити у вільній європейській державі, сказав Яценюк, звертаючись до спецпризначенців підрозділу "Ягуар", який дислокується у місті Калинівка. Прем’єр-міністр вручив військовослужбовцям Нацгвардії чотири сертифікати на отримання квартир. Ще п’ять квартир отримали родини загиблих в АТО на Донеччині. Наші брати, які боролися і загинули, їхні сім’ї залишилися без годувальників, але не без допомоги держави, сказав Яценюк. Також він ознайомився із буттям військової частини, на власні очі побачив казарми та класні кімнатами. Із багатьма вояками з Вінниччини Яценюк зустрічався у Слов’янську, розмова тоді видалась серйозною. Тож сьогодні глава Кабміну відзвітував про зроблене, зокрема запевнив: квартири отримають не генерали, а ті, хто зі зброєю в руках на передовій протистояв терористам(…)».

Що ж стосується повноти подачі інформації, то дотримання даного стандарту — це слабке місце всіх харківських телеканалів. Хоча й тут результат 7-го каналу — 0,54 — є суттєво вищим за показники «ХОДТРК» (0,30) і ТРК Simon (0,26).

Канали часто подають інформацію лише з одного джерела, а іноді обмежуються в сюжеті лише двома-трьома реченнями, не практикуючи бекґраунду, не наводячи думки експерта чи синхронів людей, яких безпосередньо стосується тема сюжету.

Херсон, «Скіфія», ТРК «ВТВ Плюс», «Херсон плюс»

Травневий моніторинг новин херсонських каналів засвідчив порівняно високий показник дотримання журналістських стандартів, а саме на 4,76. Регіональне лідерство виборов канал «Херсон плюс» із 5,06 бала із шести можливих, близький до нього показник забезпечив ТРК «ВТВ Плюс» — 5,0. «Скіфія» ж суттєво поступилася колегам, набравши 4,21 бала.

На думку експертів, найкраще місцеві журналісти в травні дотримувалися стандартів достовірності й точності подання інформації, — 0,87 та 0, 97 бала.

Натомість показник відповідності місцевих новин стандарту відокремлення фактів від коментарів — найнижчий (0,64). Не в останню чергу через те, що досить часто сюжети містять оціночні судження або нічим не підкріплені висновки авторів-журналістів. Ось лише деякі цитати з сюжетів телеканалу «Скіфія»: «будь-яке свято у Любимівці завжди проходить емоційно і грандіозно»; «юні білозерці зростають з почуттям великої поваги до подвигу своїх дідів і бабусь»; «перелік продуктів, які виготовляють на підприємствах виправних установ області великий, а якість її вже давно оцінили не лише на Херсонщині», «майбутні акули пера складають іспит не у стінах університетських аудиторій».

Схожа картина спостерігається і в новинах каналу «Херсон плюс». Тутешні автори новин також грішать тим, що опосередковано нав’язують глядачеві свій погляд, як би невинно не звучали наведені приклади: «вибори міського голови заплановані в Херсоні на 25 травня, одночасно з президентськими, це напевно, найочікуваніша подія останніх двох років у місті», або ж «мотоцикли та мопеди, особливо в теплу пору року, є найпопулярнішим транспортним засобом».

Образність авторського тексту спричинила зменшення показника дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів і в ТРК «ВТВ Плюс», журналісти якого практикують висловлювання на кшталт «телефонні дзвінки, як грім серед ясного неба», «майже чотири сотні людей терпляче чекали на вулиці», «кримська ситуація призвела до того, що херсонське училище, як говориться, відправилось у вільне плавання» та «інший в’їзд до Херсону з боку Миколаєва — це траса Одеса — Мелітополь — Новоазовськ все ще залишається небезпечним. Тут хоч око виколи».

Експерти також зауважили, що журналісти каналу «Скіфія» меншою мірою порівняно з квітнем забезпечували оперативність донесення інформації до свого глядача. «Щороку 12 травня відзначають Всесвітній день медичної сестри. Офіційно це свято було започатковано 1971 року. Цій професії вже більше віку і працівники лікарні імені Личанського вирішили не відступати від традицій», — такий сюжет редакція випустила 13 травня. Це при тому, що 12 травня, у День медсестри, телеканал також виходив у ефір.

Не на користь оперативності спрацювало й те, що впродовж тижня редакція неодноразово повторювала інформацію про початок формування батальйону територіальної оборони. При цьому журналісти не доповнювали сюжету новими деталями.

Разом із тим, у новинах херсонських каналів забезпечено досить високий показник дотримання стандарту балансу думок і точок зору, — 0,72. Найбільш збалансовані новини в травні продукував канал «Херсон плюс» (0,88), відповідає середньозваженому регіональному цей показник у ТВК «ВТВ Плюс». Тим часом «Скіфія» враховувала в сюжетах усі позиції сторін лише в 56% новин.

 

Нагадаємо, що результати моніторингу засобів масової інформації також є оціночними судженнями, відповідно до статті 47-1 Закону України «Про інформацію», і не мають офіційного характеру.

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й погляди, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з позицією USAID чи «Інтерньюз Нетворк». Методологію проведення моніторингу викладено тут. Матеріали проекту читайте в рубриці «Моніторинг» сайту MediaSapiens.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: grodno24.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1876
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду