Як джинсували місцеві телеканали у вересні 2012-го

Як джинсували місцеві телеканали у вересні 2012-го

1 Листопада 2012
2295

Як джинсували місцеві телеканали у вересні 2012-го

2295
Новини регіональних телеканалів у вересні залишилися рекламним майданчиком для кандидатів у депутати від партії влади та псевдоопозиції. Моніторинг регіональних теленовин за вересень-2012.
Як джинсували місцеві телеканали у вересні 2012-го
Як джинсували місцеві телеканали у вересні 2012-го

Узагальнений моніторинг за вересень 2012 року матеріалів із ознаками замовності (або цензури) на місцевих телеканалах, а також дотримання регіональними журналістами професійних стандартів.

Проаналізовано новини на телеканалах Криму («Неаполь», ДТРК «Крим», Чорноморська ТРК), Львова (ЛОДТРК, ZIK, ТРК «Люкс»), Харкова (ХОДТРК, 7 канал, Simon).

Методологія моніторингу новин на місцевих телеканалах аналогічна методології моніторингу новин на загальнонаціональних каналах. Її викладено тут.

Моніторинг регіональних новин за серпень можна подивитися тут.

Огляд матеріалів із ознаками замовності

Харків

Найбільше сюжетів із ознаками замовності у вересні вийшло на 7-му каналі – половина (51%) усіх репортажів мають ознаки замовності.

Далі за кількістю замовних матеріалів – Харківська обласна державна телерадіокомпанія (ХОДТРК), 18%. І найменше нечесних сюжетів на телеканалі «Сімон» – 7%.

У цілому кількість джинси у вересні зменшилася порівняно з абсолютно ганебним серпнем (тоді було встановлено антирекорд кількості джинси за весь період моніторингу регіональних телеканалів трьох областей – в ефірі 7-го каналу). Так, журналісти Харківської обласної державної телерадіокомпанії (ХОДТРК) та 7-го каналу лише за один тиждень зробили 7 сюжетів про Ірину Бережну. Глядачі ХОДТРК і 7-го каналу за короткий відтинок часу дізналися, що Ірина Бережна стала одним із лауреатів премії «Патріот Вітчизни» та її головним коментатором, посиділа за круглим столом із нотаріусами, підтримала громадську ініціативу щодо відновлення руху поїздів із Харкова до західної частини України, привітала юну чемпіонку Європи з шахів і вчителів шкіл та вихователів дитячих садочків Київського району, похвалила нові дитячі майданчики у с. П’ятихатки, перевірила благоустрій у 522-му мікрорайоні, розповіла про свою громадську приймальню. Унікальність Ірини Бережної в цих сюжетах не ставиться під сумнів і не врівноважується коментарями жодного мешканця Харкова, експерта чи її конкурента по округу на парламентських виборах.

Разом із пані Бережною джинсують, як вважають експерти, й інші харківські кандидати від партії влади: Дмитро Шенцев (журналісти повідомили, що він першим скуштував води з колонки в селі Залізничне), Валерій Писаренко (у кандидатській промові підтримав 50%-ву знижку на проїзд для студентів, щоправда, не сказав, де взяти гроші на покриття витрат на бензин транспортникам, що перевозитимуть нову категорію пільговиків), Ірина Горіна (була присутня на відкритті шкільного стадіону у Фрунзенському районі), Євген Мураєв (відкрив стоматологічний кабінет у селі Борова) тощо. На телеканалі Simon вийшов сюжет про лідерку партії «Україна – Вперед!» Наталю Королевську. Вона виступала на економічному форумі в Польщі. Чому харківські журналісти раптом вирішили висвітлити цю пересічну подію і де взяли відео з Польщі – питання риторичне. Через відсутність балансу думок у цьому репортажі медіаексперти зарахували матеріал про Королевську до категорії джинсових.

Крим

Замовні матеріали в ефірі кримських телеканалів відстоюють переважно інтереси чинної влади, меншою мірою – партії УДАР, яку в Криму представляє впливовий політик Сергій Куніцин.

Із-поміж 147 проаналізованих матеріалів Кримської державної телерадіокомпанії (ДТРК «Крим»), «Неаполя» і «Чорноморської» у вересні 46 мали ознаки порушень стандартів, що можуть свідчити про замовний характер. Це на 5 менше, ніж минулого місяця. Абсолютна більшість матеріалів із ознаками таких порушень належить до умовного класу політичної джинси, чи то пак прихованої агітації.

Найбільше сюжетів-агіток, на думку експертів, вийшло у новинах ДТРК «Крим» – 38%, в ефірі ТРК «Неаполь» підозрілих матеріалів – 33%, а в ТРК «Чорноморська» – 17%.

Більшість сумнівних матеріалів у новинах ДТРК «Крим» – «паркет»: вихваляння представників влади: «В день знаний школы полуострова посетили представители власти». Окрім «паркету» – наїзд на політичних опонентів кримських посадовців із Партії регіонів: сюжет «Крымские ветераны афганцы собрались за круглым столом, чтобы решить, как им быть в ситуации, когда фактически лидер движения вместо поддержки близкой афганцам русской идеи выбрал радикально-националистический курс», спрямований на дискредитацію кримського політика Сергія Куніцина, що пішов на вибори у списку партії УДАР. Журналісти тут відверто маніпулюють, адже ані Куніцин, ані люди, які виступили проти нього, не можуть репрезентувати ветеранів війни в Афганістані. Та й приписування партії УДАР радикально-націоналістичної ідеології є маніпулятивною тезою.

Тим часом новини ТРК «Неаполь», що є лояльною до пана Куніцина, перенасичені хвалебними матеріалами про УДАР: «Настоящий ажиотаж вызвал визит в Крым чемпиона мира по боксу Владимира Кличко», або ж про самого Куніцина – наприклад, «После ряда статей сомнительного содержания, появившихся в Интернете и касающихся чести футбольного клуба “Таврия”, а также ветеранского движения в Крыму, депутат Верховного Совета Крыма Сергей Куницын выступил с официальным обращением к крымчанам». Не менш відвертою є й комерційна джинса – «Компания “Киевстар” прислушалась к рекомендациям Антимонопольного комитета Украины и предложила своим абонентам новые пакетные тарифы: “Супер Киевстар” и “Алло, квартал”».

Львів

Ефір львівських телеканалів (експерти досліджували новини Львівської обласної державної телерадіокомпанії (ЛОДТРК), ТРК «Люкс» та каналу ZiK) найменш забруднений джинсою. Сюжетів із ознаками замовності тут виходить у кілька разів менше, ніж на каналах Криму й Харкова. Однак про ідеальну чистоту в роботі львівських журналістів ще не йдеться. У вересні середній показник джинси по трьох телеканалах становив 5% від загальної кількості новин, що на 1 відсоток більше, ніж минулого місяця. Загалом у випусках новин за період моніторингу було виявлено п’ять новин із ознаками заможності: по два у Львівської телерадіокомпанії та телеканалу ZIK та один – у ТРК «Люкс».

У сюжеті «Коли в місті вже не смердітиме», який вийшов на ЛОДТРК, журналіст не намагається розібратися в темі: скільки саме коштує заміна очисних споруд та які саме підприємства можуть бути винними у смороді. Журналіст в агресивній формі звинувачує в усьому міського голову й не дає в сюжеті жодного синхрону «обвинуваченого». У сюжеті автор також додає чимало власних думок: «Після того як журналісти в чергове порушили сморідну тему, а у місті трохи позимніло, у Львові нарешті запахло кавою та чи надовго. Якщо ж ні, то скоро у міських кав’ярнях до цього запашного напою варто буде приносити не лише пледи, а й протигази», – йдеться в сюжеті. Варто зауважити, що новини обласного телебачення по кілька разів на місяць у тому чи іншому ракурсі висвітлюють тему смороду в місті. У всіх сюжетах автори не наводять точки зору чиновників із мерії.

Редакція новин телеканалу ZIK у вересні, як і минулого місяця, у сюжетах згадувала генерального продюсера телеканалу Дмитра Добродомова. Він, як відомо за даними ЦВК, є кандидатом у депутати до Верховної Ради. «Знаний журналіст Дмитро Добродомов певен – нині опозиційним політичним партіям потрібно об’єднуватися. Від так треба створити центр захисту результатів виборів», – у матеріалі Добродомова називають експертом.

На ТРК «Люкс» цього місяця майже не «грішила» на матеріали із ознаками замовності. Лише один сюжет викликав підозри експертів: журналіст згадав об’єднання «Самопоміч», яке заснував нинішній мер міста Андрій Садовий. Окрім цього журналісти назвали й інших спонсорів ярмарку дитячого дозвілля: «Квас Тарас», торгова мережа «Барвінок» та кондитерська фабрика «АВК». Ці згадки експертами з моніторингу трактувалися як ознаки політичної та комерційної джинси.

Аналіз дотримання журналістських стандартів у регіональних теленовинах

Найкраще дотримувалися стандартів у вересні журналісти харківського каналу Simon – 4,52 бали, найгірші новини вересня у кримської ТРК «Неаполь» – журналісти набрали лише 2,84 бали з шести можливих.

У вересні найпроблемнішими стандартами для журналістів регіональних теленовин були стандарт балансу думок та повноти поданої інформації. Найгірше дотримувалися стандарту повноти в Криму – ТРК «Неаполь» – 0,21, а також Державна телерадіокомпанія Крим – 0,22. Тоді як у ТРК «Чорноморська» цей показник удвічі вищий – 0,46. Найкраще зі стандартом достовірності – як у приватних, так і в держаних мовників – ТРК «Чорноморська» – 0,94, ТРК Simon» – 0,91, Харківська облдержтелерадіокомпанія (ХОДТРК) – 0,89.

Найкраще журналісти дотримувалися стандарту достовірності, тобто сумлінно посилалися на джерело інформації. Показники дотримання цього стандарту є високими і на державних телеканалах – Держтелерадіокомпанія «Крим» – 0,88, Харківська облдержтелерадіокомпанія – 0,89 бала. Однак слід пам’ятати, що журналісти підвладних каналів посилаються головно на одне джерело – владу, альтернативних думок немає, тому й немає потреби шукати якісь джерела інформації, окрім офіційних, а це – нескладно.

Львівським журналістам із ЛОДТРК (державної телерадіокомпанії) важко було втриматися від власних коментарів на адресу героїв сюжетів. Стандарт відокремлення фактів від коментарів у вересні вони порушили у 41% всіх сюжетів – подавали власні припущення й судження без посилань на факти.

Нагадаємо, що результати моніторингу засобів масової інформації також є оцінковими судженнями відповідно до статті 47-1 Закону України «Про інформацію» і не мають офіційного характеру.

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Об’єктом моніторингу є сюжети в місцевих випусках новин на телеканалах Криму («Неаполь», ДТРК «Крим», Чорноморська ТРК), Львова (ЛОДТРК, ZIK, ТРК «Люкс»), Харкова (ХОДТРК, 7-й канал, Simon).

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк». Методологію проведення моніторингу викладено тут. Матеріали проекту читайте в рубриці «Моніторинг» сайту MediaSapiens.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: olke.az
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2295
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду