«Українська ГТС продовжує страждати» та інші перли регіонального телебачення

«Українська ГТС продовжує страждати» та інші перли регіонального телебачення

10 Червня 2013
2609

«Українська ГТС продовжує страждати» та інші перли регіонального телебачення

2609
Вінницькі журналісти активно піарили комуністів. Моніторинг місцевих телеканалів за квітень 2013-го.
«Українська ГТС продовжує страждати» та інші перли регіонального телебачення
«Українська ГТС продовжує страждати» та інші перли регіонального телебачення

У квітні журналісти регіональних телекомпаній показали дуже різні результати: від майже чистого від замовних матеріалів ефіру у Львові до тотально політично заангажованих на користь однієї партії випусків новин на Вінниччині. У дотриманні стандартів журналісти змін не показали: оперативності – так, балансу думок – ні.

Узагальнений моніторинг за квітень (8–14 квітня) 2013 року матеріалів із ознаками замовності (або цензури) на місцевих телеканалах, а також дотримання регіональними журналістами професійних стандартів.

Проаналізовано новини на телеканалах Криму («Неаполь», ДТРК. «Крим», Чорноморська ТРК), Львова (ЛОДТРК, ZIK, ТРК «Люкс»), Харкова (ХОДТРК, 7 канал, Simon), Вінниці (Вінницька обласна державна телерадіокомпанія «Вінтера», телеканал «Віта», ТРК «Вінниччина») й міста Суми (Сумська обласна державна телерадіокомпанія, ТРК «Відікон», «Академ ТВ»).

Методологія моніторингу новин на місцевих телеканалах аналогічна методології моніторингу новин на загальнонаціональних каналах. Її викладено тут.

Моніторинг регіональних новин за березень можна подивитися тут.

Матеріали з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури)

Львів

Львівські телеканали ZІK, ТРК «Люкс» та Львівська облдержтелерадіокомпанія (ЛОДТРК) у квітні показали найкращі (щодо наявності в їхніх ефірах замовних сюжетів) результати серед усіх п’яти досліджуваних регіонів. Експерти Анатолій Мажора та Анна Гін виявили у випусках новин регіону лише 3% сюжетів із ознаками замовності.

В ефірі державної ЛОДТРК, на відміну від інших обласних державних телерадіокомпаній моніторингу, майже немає «паркетних новин» про високопосадовців. Тим більше неприроднім видається поява сюжету про організацію навчальних семінарів, які організував у Львові Антимонопольний комітет: «Антимонопольний комітет навчить львів’ян не переплачувати за бюрократичні послуги». У матеріалі йдеться про те, що люди платять там, де цього не вимагає закон. Наприклад, за видачу довідок, надання банківських послуг чи ламінування документів. Ця тема є суспільно важливою. Проте кореспонденти в матеріалі не надали інформації про вартість семінару або його безоплатність. Кореспонденти поставили тільки синхрон посадовця-організатора. Тож експерти позначили матеріал як такий, що має ознаки комерційної замовності. Загалом в ефірі ЛОДТРК у квітні експерти нарахували 5 сюжетів із ознаками замовності.

В ефірі ТРК «Люкс» у квітні медіаексперти виявили один матеріал, що міг бути зроблений на замовлення. Це новина про те, як на сесії міськради свободівці зняли з розгляду близько 20 питань. «Із незрозумілих причин вони вже вкотре не захотіли перейменувати “Агенцію з підготовки до Євро” на ЛКП “Привітне місто”, хоча Євро давно вже минуло. Відмовились також продовжити оренду на приміщення міграційної служби. А ще своєю бездіяльністю вкотре провокують сварку між Львовом та польським Перемишлем». У цілому сюжет виглядає як обвинувачення партії «Свобода» без будь-якої спроби збалансувати позиції учасників.

На телеканалі ZIK замовних матеріалів експерти не виявили.

Вінниця

Вінницькі телеканали за кількістю сюжетів із ознаками замовності показали один із найгірших результатів – експерти віднесли до таких сюжетів 24% матеріалів (найгірше – у Харкові – 28%).

Такий результат регіон отримав через екстремально велику кількість сюжетів із ознаками замовності в ефірі ТРК «Вінничина» – 32% матеріалів. У ТРК «Вінтера» – 44% сюжетів із ознаками замовності – це найгірші показники з-поміж усіх 15 телеканалів моніторингу. Експерти зазначають, що на «Вінничині» майже всі такі сюжети розповідають про діяльність представників Комуністичної партії України, або подають тільки коментарі комуністів із будь-яких питань, до того ж самі журналісти у текстах стають на бік КПУ: «Українська ГТС продовжує страждати через невизначеність владних мужів» (08.04, автор – Марина Маланчук), «До листопада Україна має вирішити питання інтеграції» (10.04, автор – Світлана Пашенько). ТРК «Вінтера» переважно вміщує «протокольні» матеріали – сюжети з брифінгів чиновників, у яких відсутня зрозуміла суспільно важлива новина: «Голова ОДА зібрав традиційну нараду» (автор – Ельвіра Бондаренко). В сюжеті «Триває робота з покращення життя територіальних громад» автора не вказано, це може свідчити про те, що журналісти відмовилися ставити своє ім’я під «хроніками покращення».

Харків

Результати моніторингу харківських каналів у квітні погіршилися порівняно з березнем майже вп’ятеро. У квітні експерти Антоніна Мніх та Оксана Максимець віднесли до сюжетів, що мають ознаки замовності, 28% (як у Вінниці) всіх матеріалів (у березні лише 6%).

Харківські телеканали у квітні практично зрівнялись у показниках замовних сюжетів: на 7-му каналі – 33%, в ефірі ХОДТРК – 31%, у Simon (ефір якого в деякі місяці був узагалі без замовних матеріалів) у квітні експерти помітили 21% сюжетів із ознаками замовності.

Суми

В ефірі сумських телеканалів у квітні, за оцінками експертів Вікторії Кондратської та Романа Шостака, було 10% сюжетів із ознаками замовності.

Найбільше замовних матеріалів у регіоні – в новинах Сумської облдержтелерадіокомпанії (СОДТРК, 15%), на каналах «Відікон» та «Академ ТВ» (по 5%).

Головні герої сюжетів, що їх експерти віднесли до замовних, – президент і прем’єр, очільники державних адміністрацій, їхні заступники, начальники управлінь, окремі депутати обласної й міської у Сумах рад. Спільною негативною рисою цих матеріалів є цілковита некритичність, безапеляційність, суб’єктивізм, відсутність різнобічних фактів і коментарів, вважають експерти. Промовистий приклад – у сюжеті СОДТРК про дитяче «Євробачення».

Сумська ОДТРК, 8 квітня. Україна готується приймати дитяче «Євробачення»: «У студії – Юлія ЄФИМЕНКО. Дитяче “Євробачення” вже втретє в Україні. Уряд зробить все для того, аби 11 міжнародний пісенний конкурс відбувся на найвищому рівні, так пообіцяв Микола Азаров. Прем’єр наголосив, що 2013 в нашій країні – рік дитячої творчості, тому така подія стане помітною і важливою для нас. За його словами, Україна має досвід у проведенні таких масштабних і знакових заходів.

СИНХРОН: Микола АЗАРОВ, Прем’єр-міністр України: "Правительство примет все необходимые решения. У нас в бюджете заложены средства на проведения этого мероприятия, думаю, что и спонсоры поддержат. Правительство поддержит и будет делать все от нас зависящее, чтоб это прошло ярким праздником для всех"».

Журналісти не повідомили глядачам, коли й де відбудеться дитяче «Євробачення» в Україні, хто буде його фактичним організатором тут, скільки коштів передбачено на цей захід. Але віддали ефір під беззмістовний і пропагандистський синхрон прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Або сюжет – похвала Державтоінспекції 12 квітня в ефірі приватної телекомпанії ТРК «Відікон»: «У неділю працівники ДАІ відзначають своє професійне свято... Вони забезпечують порядок і безпечний рух на дорогах, проводять профілактичну роботу на підприємствах і навчальних закладах, інспектують дороги і не тільки». Чи беруть хабарі й чи оперативно приїздять на оформлення ДТП співробітники ДАІ, журналісти не пишуть ані слова – тільки компліменти на адресу даївців.

Крим

Кількість сюжетів із ознаками замовності в ефірі кримських каналів у квітні дещо знизилася порівняно з березнем. Експерти Отар Довженко та Прасковія Дворянин віднесли до таких 17% матеріалів (у березні – 19%).

Антилідером квітня стала Державна телерадіокомпанія «Крим» (ДТРК «Крим»), у новинах якої виявлено 22% сюжетів із ознаками замовності. 15% таких репортажів виявлено в новинах ТРК «Чорноморська», 15% – у новинах ТРК «Неаполь».

У квітні кримські журналісти допустили вихід в ефір сюжетів як із ознаками політичного замовлення, так і комерційного. Наприклад, ТРК «Неаполь»: «24-летний житель Севастополя выиграл 7,5 миллионов в лотерее "Мегалот"» і «Укрпочта подключается к предоставлению административных услуг». В новинах ТРК «Чорноморська» є два повідомлення про протокольні заходи, в яких наведено малозначущі коментарі політиків і чиновників «В Севастополе открылся форум, посвященный внедрению семейного образования» і «Симферопольские власти не справляются со спилом старых деревьев».

В ефірі ДТРК «Крим» традиційно висвітлюються протокольні заходи, засідання місцевих органів влади, на яких нічого не вирішується, а також різноманітні досягнення уряду, депутатів, міської влади тощо, тобто рутину, а не новини: «Владимир Константинов провел открытый прием граждан», «Члены республиканского парламента посадили деревья возле мемориала танку Т-34».

Дотримання професійних стандартів

Харків

Три харківських канали показали майже однакові показники дотримання професійних стандартів: ХОДТРК – 3,95, 7-й канал – 4,65, Simon – 3,4.

Як і в березні, найменше дотримуються фахових стандартів журналісти каналу Simon. Передусім, стандарту балансу думок, – його дотримано лише в третині сюжетів новин. Найменше на каналі дотримуються й стандарту достовірності: 0,74 при середньому 0,85. Журналісти розмивають джерело інформації фразами на кшталт «у Кабміні кажуть», «експерти вважають» тощо. А от ХОДТРК і 7-й канал поліпшили (порівняно з березнем) дотримання стандарту достовірності. Джерела інформації, за винятком окремих випадків, вказуються чітко, вони здебільшого адекватні висвітлюваній темі чи проблемі.

Суми

Сумські телеканали показують також приблизно однаковий рівень дотримання професійних стандартів: «Відікон» – 3,86, СОДТРК – 3,54, «Академ ТВ» – 3,49.

Сумські журналісти добре посилалися на джерела інформації, тому за стандарт «достовірність» – середній бал – 0,96. Причому в каналу «Відікон» джерела точно були вказані у всіх сюжетах, тому оцінка 1 бал. Традиційно найнижчі оцінки дістали теленовини за стандартами повноти поданих фактів/інформації з проблеми – 0,3 (у березні – 0,51) і балансу думок – 0,25 (у березні – 0,44). Дотримання балансу думок на критично низькому рівні в усіх телеканалів: «Академ ТВ» – 0,28, «Відікон» – 0,25, СОДТРК – 0,21.

Крим

Кримські телеканали показали неістотне зростання дотримання професійних стандартів. На першому місці цього разу ТРК «Чорноморська» із результатом 4,15 бала (в березні – 3,85), далі ТРК «Неаполь», чий показник порівняно з березневим упав із 4,26 до 4,11, а найгірший результат у ДТРК «Крим» – 3,98 – який, утім, є набагато вищим за березневий, коли показник каналу становив 3,40. Традиційно найнижчими є показники балансу (0,45) та повноти (0,48) – порівняно з березнем баланс погіршився, зате інформація подавалася більш повно. Найкращою є ситуація з оперативністю (0,89) та достовірністю (0,80).

Львів

Найменше у квітні львівські журналісти дотримувалися стандартів відокремлення фактів від коментарів, балансу думок та достовірності (посилання на джерела).

Так, середній показник дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів на ТРК «Люкс» – 0,59 (у березні 0,67). Найчастіше в матеріалах трапляються необґрунтовані узагальнення: «на думку спостерігачів», «у селі припускають», «лікарі зауважують», «медики застерігають», «пацієнти кажуть», «енергетики пояснюють» тощо.

Кореспонденти ТРК «Люкс», зауважили експерти, часто висловлюють у сюжетах власні припущення без жодного доказу. Наприклад, у цьому сюжеті: «Обережно, шахраї! Жінка збагатилася на чужому горі. У Мостиськах та селі Мостиська-2 шахрайка обійшла усі крамниці, збираючи гроші начебто для дворічного Ромчика, хворого на рідкісну хворобу. Жінка називала себе родичкою хлопчика. Чимало підприємців повірили їй і пожертвували гроші. Нагадаємо, родина Калаваїв збирає кошти на лікування маленького Ромчика. Проте, безпосередньо збирати грошей не доручали нікому», – звучить у випуску новин. У цьому матеріалі журналісти дотрималися лише стандарту оперативності. Тому сюжет нагадує плітку: не вказано жодного джерела інформації, немає пояснення ситуації (бекґраунду) – не дотримано стандарту повноти наведених даних, немає свідків або хоч якогось обґрунтування звинувачення.

Львівська телерадіокомпанія у квітні показала найменший показник стандарту достовірності (посилання на джерела) – 0,74 (ZIK – 0,91, ТРК «Люкс» – 0,94). Приклад із ефіру ZiK: «Прогнози на яйце невтішні. Зросте в ціні до великодніх свят на 20%», – також ніяких посилань на експертів.

Вінниця

У Вінниці також спостерігається незначне покращення в дотриманні стандартів за рахунок ТРК «Віта» – 5,14 (у березні 4,89) і ТРК «Вінниччина» – 3,36 (3,00), тоді як бал ТРК «Вінтера» залишився майже без змін: 3,69 (3,72)

Уже традиційно стандарти оперативності – 0,93, достовірності – 0,96, точності – 0,86 у ТРК «Віта» є вищими, ніж в інших телекомпаній, і наближені до максимуму в 1 бал.

Значно зріс порівняно з березнем показник балансу думок / точок зору – з 0,34 у березні до 0,61 у квітні, причому цей показник зріс у кожного з трьох телеканалів (ТРК «Віта» – з 0,63 до 0,82, ТРК «Вінтера» – з 0,26 до 0,58, ТРК «Вінниччина» – з 0,14 до 0,44).

Нагадаємо, що результати моніторингу засобів масової інформації є оцінковими судженнями, відповідно до статті 47-1 Закону України «Про інформацію», і не мають офіційного характеру.

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк». Методологію проведення моніторингу викладено тут. Матеріали проекту читайте в рубриці «Моніторинг» сайту MediaSapiens.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: earblessings.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2609
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду