Як джинсувала місцева преса у грудні-2013

Як джинсувала місцева преса у грудні-2013

22 Січня 2014
4713

Як джинсувала місцева преса у грудні-2013

Світлана Єременко
виконавча директорка Інституту демократії ім. Пилипа Орлика
4713
В останній місяць минулого року джинса була спрямована на дезінформацію громадян щодо євромайданів
Як джинсувала місцева преса у грудні-2013
Як джинсувала місцева преса у грудні-2013

Моніторинг друкованих та інтернет-медіа на предмет дотримання ними професійних стандартів проводиться Українським освітнім центром реформ із лютого 2012 року у Львівській, Донецькій, Харківській, Сумській, Вінницькій областях та Автономній Республіці Крим. Кожний регіон представлено шістьма регіональними друкованими та двома онлайн-виданнями. В цьому звіті наведено результати моніторингу за грудень, що здійснювався з 2 до 8 грудня 2013 року. Загалом було проаналізовано 673 матеріали друкованих видань та 259 публікацій новинних сайтів.

Моніторинг за листопад читайте тут.

У грудні 2013-го не лише зросла кількість замовних матеріалів у регіональній пресі, але й на 180 градусів змінилися меседжі. Якщо в листопаді регіональна преса та сайти масово пропагували підписання асоціації між Україною та ЄС, то з початку грудня переконували читачів у вигодах співпраці з Росією й дезінформували про події на євромайдані.

У грудні за результатами моніторингу кількість матеріалів із ознаками політичної та комерційної замовності збільшилася на 4%, й сягнула 22%, із них 16% – політичного характеру й 6% комерційного. Неналежно маркована реклама залишається на рівні попередніх місяців – 11%.

Сайти Сум «Сумиінфо» та Xpress побили всі рекорди за два роки моніторингу, розмістивши по 79% (!) заангажованої інформації.

У грудні жодного матеріалу з ознаками замовності не було розміщено в газетах «Голос Крима», львівських «Високий замок» та «Львівська пошта»; харківському випуску «Комсомольської правди в Україні».

З онлайн-видань зовсім не спокусилися на джинсу «Новости Донбасса»; менше матеріалів із ознаками замовності надали сайти «Комментарии» (Крим) – 2,3%, «ZIK» (Львів) – 2,4% та «Об’єктив» (Харків) – 2,4%.

Середній бал дотримання журналістських стандартів у друкованих медіа в грудні майже не змінився – 3,96 бала (3,98 у листопаді).

Моніторинг недобросовісної реклами (джинса та немаркована реклама)

Замовники грудневої джинси здебільшого докладали зусиль для дезінформації населення щодо перебігу протестних акцій – євромайданів – у Києві та регіонах.

Експерти оцінювали другий тиждень протестних акцій (2–8 грудня). Варто зазначити, що 2–8 грудня – це був тиждень, коли влада після Вільнюського самміту на 180 градусів розвернула свій курс від Єропи до Росії. Розгублені і збиті з пантелику провладні ЗМІ, які за вказівкою влади активно готували народ до підписання Угоди про асоціацію, на швидкості розвернули назад. Розгубленості додав і євромайдан. У зв’язку з цим контент регіональних медіа в цей час нагадував суцільний венігрет.

Хоч головною темою тижня у ЗМІ був майдан, «проте у харківській пресі вона висвітлювалась своєрідно. Більшу увагу майдану приділяли онлайн-видання. Медіагрупа "Об’єктив" була більш інформаційно різноманітною та збалансованою, натомість агентство "Статус кво" віддавало перевагу офіційній точці зору. Харківська преса практично обійшла увагою харківський євромайдан, а натомість подавала точку зору на події різних чиновників та високопосадовців, – зазначають харківські експерти. – На шпальтах газет було багато публікацій про те, чому Україні рано в Євросоюз і не можна відмовлятися від Митного союзу. Газета "Харьковские известия" навіть вийшла у понеділок 2 грудня зі спецвипуском на цю тему». На думку експертів, серед харківських газет найбільш зваженою виглядала газета «Вечерний Харьков».

У грудні сумські експерти досліджували кримські медіа. «Загальне враження – ніби читаєш видання іншої держави. Газети аж пахнуть Росією. Звісно, є специфіка Кримської АР, але це все ж автономія в Україні, тому складно сприймаються часом виразна ворожість щодо українства і переважна зневага передусім цитованих посадових осіб до будь-чого українського національного. Втім, таку ж ворожість виявляють герої публікацій і до "свого" Курултаю. Власне, випади проти того, що не є проросійським, надто явні. Матеріали просякнуті російським духом», – каже Володимир Садівничий.

Друковані видання

За результатами моніторингу, кількість матеріалів із ознаками політичної та комерційної замовності зросла у грудні на 4% порівняно з листопадом. Регіональні медіа розмістили 22% (18% у листопаді) матеріалів із ознаками замовності, з них 16% (у листопаді 11,4%) – політичного характеру й 6% (у листопаді 6,5%) – комерційного. При цьому неналежно маркована реклама залишається на рівні попередніх місяців 11% (11,1% – у листопаді).

У грудні журналісти Сум (28,7% замовних матеріалів) поступилися місцем в антирейтингу журналістам Вінниччини, які розмістили – 34,3% матеріалів із ознаками замовності (22,8% та 18,6% відповідно у листопаді). Не набагато відстають у цьому неславному рейтингу журналісти друкованих видань Донецька – 21,9% (у листопаді – 11,7%); Харкова – 20,8% (18,4%), Криму – 16,4% (19,5%). Найменше замовних приховували правду від читачів видання Львова – 8,1% (15,7% у листопаді).

Зовсім не надавали шпальти своїх видань замовникам у грудні газета «Голос Крима», львівські «Високий замок» та «Львівська пошта»; харківський випуск «Комсомольської правди в Україні». Газета «Донбасс» та вінницька газета «Реал» розмістили, відповідно, 4,4% і 5,3% матеріалів з ознаками замовності від усіх оцінених експертами.

У грудні найбільше матеріалів із ознаками замовності розмістили вінницькі видання: «Вінницька газета» – 53,3%, «Вінниччина» – 51,9%, «Місто» – 40%; сумська газета «Білопільщина» – 48%, «Вперед» – 46,5% та «Сумщина» –38,5%. Дезінформують своїх читачів, пропонуючи їм велику кількість недостовірної інформації, також друковані видання Харкова: «Харьковские известия» – 38,5%, «Трибуна трудящих» – 31,8%, «Слобідський край» – 25%, «Слобідський край» – 25%, Львова: «Львівська газета» – 28,1%; Донецька: «Вечерний Донецк» – 36,4%, «Вечерняя Макеевка» – 33,3%, «Донецкие новости» – 33,3%.

Інтернет-медіа

Кількість матеріалів із ознаками замовності в електронних медіа зросла вдвічі й становить 20,5% (у листопаді 10,4%). Зокрема, політичного замовлення зафіксували 16,3% від усіх оцінених (у листопаді 7,1% ), комерційного – 4,2% (3,3% у листопаді). Проте кількість неналежно маркованої реклами зменшилася – 1,1% (5,2% у листопаді).

У грудні в електронних медіа Сум незалежні експерти спостерігали ситуацію, схожу на передвиборчу 2012 року, коли джинса з друкованих видань різко перетекла в онлайн-видання. Сайти Сум «Сумиінфо» та Xpress побили всі «рекорди» за два роки моніторингу, розмістивши по 79% (!) заангажованої інформації (в друкованих 29%).

«Раніше ми акцентували увагу на тому, що сайт "Сумиінфо", попри позиціювання як загальноінформаційного, є сайтом обласної влади і Партії регіонів, то грудень цю характеристику цілком відніс і до сайту XРress», – зазначають сумські експерти.

Така ситуація суттєво відрізняє сумський регіон від інших. Наприклад, у Вінниці, Донецьку, Криму та Харкові замовних матеріалів в електронних медіа значно менше; а у Львові у грудні замовники зверталися і до друкованих, і до онлайн-видань майже однаково.

На думку сумського експерта Алли Ярової, є помітна відмінність між сумськими й кримськими сайтами: якщо сумські просто прогнулися під владу, то кримські переважно намагалися тримати безсторонню позицію.

Чимало неправдивої інформації у грудні розмістили інтернет-видання Вінниці – 16,7% (11,9% у листопаді): «Май він» – 19,1%; «Вінниця-інфо» – 14,3%.

Зовсім не спокусилися на джинсу «Новости Донбасса»; менше матеріалів із ознаками замовності надрукували кримський сайт «Комментарии: Крым» – 2,3%; львівський сайт «ZIK» – 2,4%; харківський «Об’єктив» – 2,4%.

Моніторинг дотримання професійних стандартів журналістики в регіональних ЗМІ

«Головною несподіванкою підсумків грудневого моніторингу стало те, що друковані львівські ЗМІ поліпшили середній показник дотримання журналістських стандартів майже на один бал, а електронні – вперше за увесь рік – на стільки ж майже знизили його, – зауважує керівник медіапроектів Львіського прес-клубу Роман Шостак. – Перервану у грудні цьогорічну тенденцію вищого дотримання стандартів журналістських матеріалів в інформаційних агенціях, ніж у друкованих ЗМІ, найлегше пояснити "сезонною випадковістю", адже завдяки використанню посилань (лінкування) електронні ЗМІ мають відчутну технічну фору над друкованими у дотриманні таких "важких" журналістських стандартів, як "баланс думок" і "повнота фактів"».

Середній бал дотримання журналістських стандартів у друкованих медіа в грудні майже не змінився – 3,96 бала ( 3,98 у листопаді); в електронних медіа – 4,23 бала з можливих шести: Донецьк – 3,64 бала (4,04 у листопаді); Львова – 4,17 (3,81 бала); Харкова – 4,14 (4,27); Вінниці – 4,08 (4,10); Криму – 3,86 (3,68) ; Сум – 3,86 бала (3,98).

У грудні традиційно журналісти найкраще дотримуються стандартів достовірності (93% інформації); точності (відповідно? 86% у друкованих та 88% в онлайн); оперативності (65% та 86% новин), відокремлюють факти від коментарів (у 69% та 77% матеріалів), але погано дотримуються балансу думок і точок зору (лише 32% та 23% матеріалів збалансовані) й неповно розкривають теми публікацій (51% та 55%).

Нагадаємо, у листопаді-грудні 2012-го (напередодні парламентських виборів) кількість матеріалів із ознаками замовності в регіональних ЗМІ різко впала порівняно з жовтнем. (Якщо у друкованих виданнях у жовтні 2012-го експерти зафіксували 27,8% політичної джинси, то в листопаді вона впала до 6,1%, а в грудні 2012-го становила 6,9% в загальному потоці інформації).

На відміну від минулого року джинса у грудні 2013 року не тільки не зменшилась, а й зросла. Експерти пов’язують це з тим, що у суспільстві розгорілися протестні акції. Тож провладні ЗМІ замість об’єктивно інформувати громадян вдалися до замовчування, зміщення акцентів, пересмикування, нівелювання значущості євромайданів, зменшення кількості їх учасників – усіляких інших видів маніпуляції та дезінформації.

Детальніше про ситуацію в регіонах можна дізнатися зі звітів експертів на сайті УОЦР. УОЦР використовує методологію моніторингу, розроблену проектом «У-Медіа» «Інтерньюз Нетворк» (спільно з Інститутом масової інформації та неурядовою організацією «Телекритика»).

Стисло про методологію

Моніторинг проводиться один раз на місяць за рухомим графіком 1–3–2–4-й тиждень. Експерти оцінюють засоби масової інформації власних та інших регіонів (останні – перехресно, за ротаційним планом, що забезпечує об’єктивний підхід).

Критеріями для відбору засобів масової інформації були суспільно-політична значущість, що стосується інтересів і прав більшості громадян; наявність власного контенту; обсяг та склад читацької аудиторії; наклад видання або ж кількість відвідувань сайту.

Кінцеве оцінювання проводиться за усередненими показниками, розрахованими на базі зведених власної та перехресної оцінки кожного регіону за відповідний період.

Моніторинг дотримання журналістських стандартів відбувався за шістьма критеріями: 1) баланс думок/точок зору;

2) оперативність;

3) достовірність (посилання на джерела);

4) відокремлення фактів від коментарів;

5) точність;

6) повнота представлення фактів/інформації з проблеми.

Критерії визначення матеріалів із ознаками замовності та цензури:

1. матеріал відстоює або просуває інтереси однієї сторони;

2. цілком або майже ідентичний матеріал опубліковано в інших ЗМІ;

3. експертами є особи, не компетентні коментувати подію або процес;

4. безпідставно акцентується увага лише на позитивних або негативних характеристиках суб’єкта;

5. матеріал містить елементи, які сприяють реалізації товарів, робіт або послуг одного суб’єкта;

6. «протокольні» матеріали із заходів чиновників/політиків, у яких відсутня зрозуміла суспільно важлива новина.

Експертні групи сформовано з медіаекспертів, викладачів факультетів журналістики, соціологів та журналістів-практиків по три особи в кожній регіональній групі. Робота експертів координується партнерськими організаціями УОЦР: Львівським прес-клубом, Агенцією регіонального розвитку (Донецьк), Харківським прес-клубом, Сумським та Вінницьким прес-клубами. Інформацію про експертів можна отримати на сайті Українського освітнього центру реформ.

Моніторинг дотримання професійних стандартів регіональними друкованими та онлайн-медіа здійснюється громадською організацією «Український освітній центр реформ» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медіаконтенту.

Для моніторингу було відібрано по шість регіональних друкованих та два онлайн-медіа у Львівській, Донецькій, Харківській, Сумській, Вінницькій областях та АРК. До цих видань увійшли: вінницькі «РЕАЛ», «33-й канал», «РИА», «Місто», «Вінниччина», «Газета по-українськи», «Вінниця-інфо», «Майвін»; донецькі «Жизнь», «Донбасс неделя», «Донецкие новости», «Вечерний Донецк», «Вечерняя Макеевка», «Панорама»; «Новости Донбасса», «Ура-Информ»; кримські «Голос Крыма», «Крымская правда», «Крымское время», «Первая Крымская», «Севастопольская газета», «Крымская газета»; «Комментарии: Крым», «Новый Севастополь»; львівські «Високий замок», «Експрес», «Львівська пошта», «Львівська газета», «Ратуша», «КП в Украине»; Zaxid.net, ZIK; сумські «Данкор», «Сумщина», «Панорама», «Ваш шанс», «Вперед», «Білопільщина»; «Сумиінфо», Express; харківські «Время», «Слобідський край», «Главное», «Харьковские известия», «Вечерний Харьков», «Трибуна трудящих»; «Статус кво», «Объектив».

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації УОЦР. Висновки й точки зору, висловлені в моніторингових звітах, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
firtka
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4713
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду