«Квартал» візьме новорічну ніч штурмом

28 Грудня 2012
14531
28 Грудня 2012
15:00

«Квартал» візьме новорічну ніч штурмом

14531
Новий рік – 2013: «Вечірній квартал» на «1+1», російські шоу на «Інтері», «Україні» та ICTV, повтори «Х-фактора» та «Шоумастгоуон» на СТБ й Новому каналі
«Квартал» візьме новорічну ніч штурмом

Цьогоріч майже всі канали великої шістки ледь не вперше за кілька років вирішили не забивати собі голови зайвим клопотом і заповнили новорічний ефір повторами успішних продуктів із кількома прем'єрами російських концертів і вогників.

 

То хто ж переможе в новорічній рейтинговій битві? Швидше за все, в добрих традиціях 2012 року й попередніх новорічних ефірів усі лаври дістануться «Вечірньому кварталу». Щоправда, після зміни ефірної прописки успіх «Кварталу» поповнить копилку не «Інтера», а «1+1».

 

Єдиним питанням залишиться - на якому каналі найкраще дивитимуться привітання президента, яке щороку очолює новорічні топи: за звичкою на «Інтері» чи на каналі, який придбав «Квартал»?

 

Пропонуємо огляд новорічного програмування.

 

 

«Інтер» і «1+1»: обмін новорічними рецептами

 

Однією з небагатьох прем'єр стане «Новорічний Вечірній квартал» на «1+1». Якщо таке програмування «Плюсів» закономірне й легко передбачуване, то відсутність нового власного проекту на «Інтері» викликає здивування. Річ у тім, що «головний канал країни» упродовж останнього десятиліття відзначався великими і яскравими новорічними шоу власного виробництва з російсько-українським зірками першого ешелону, і, як наслідок, щороку ставав лідером новорічного ефіру (інколи не без допомоги того ж таки «Кварталу»).

 

Наприклад, 2007 рік - вогник «Карнавальна ніч на "Інтері"», 2008 рік - мюзикл «Дуже новорічне кіно», 2009 рік - «Вечірній квартал» плюс «Однокласники. Новорічна зустріч», 2010 рік - «Вечірній квартал. Новорічний випуск» плюс мюзикл «Як козаки», 2011 рік - святковий «Вечірній квартал» плюс мюзикл «Новорічні свати», 2012 рік - «Новорічний Вечірній квартал» плюс «Парад зірок».

 


«Новорічні свати»

 

Свіжий «Новорічний Вечірній квартал» і «Парад зірок» тепер прикрасять ефір «1+1». 31 грудня канал ще й покаже вічну «Іронію долі, або З легкою парою» та її сучасне продовження.

 

 
«Вечірній квартал»
 
 

 Нова «Іронію долі, або З легкою парою»

 

Натомість «Інтер» спершу планував видати повтори «Новорічних сватів» і «Новорічного вечора з Максимом Галкіним і Миколою Басковим» та два прем'єрні російські концерти - «Кращі пісні 2012» і «Дискотека 80-х» (минулого року це шоу було на «Плюсах»). Саме такий варіант телепрограми опубліковано в телегідах. Однак канал змінив сітку: одразу після привітання Президента України в ефірі «Інтера» вийде новий мюзикл «Червона Шапочка» від каналу «Россия» (з Вєркою Сердючкою в ролі Червоної Шапочки). Але прем'єра досить умовна, бо за кілька годин до цього українські телеглядачі зможуть її побачити на каналі «РТР. Планета».

 

«Червона Шапочка»

 

«Новорічного вечора з Максимом Галкіним і Миколою Басковим»

 

Вочевидь, «Інтер» або вирішив відмовитися від іміджевого кроку - щорічного тріумфу в новорічну ніч, або має певність, що здатен здобути його із заявленим продуктом. Статистика новорічних перемог свідчить на користь «Інтера», а от новий «Вечірній квартал» - на користь «1+1» (скажімо, в жовтні прем'єри гумористично-розважального шоу на «Плюсах» брали частку 35% за комерційною аудиторією 18-54, «Вся Україна»).

 

 

Повтори себе сам

 

Тенденція відмови від власних великих шоу в новорічну ніч характерна не лише для «Інтера». Приміром, «Україна» після кількох не надто вдалих спроб запустити щось своє із 2007 року переключилася на російський «Блакитний вогник на Шаболовці».

 

ICTV теж має намір показати російські шоу - «Наша Russia. Яйця долі» та фестиваль «Великої різниці». Водночас каналу пощастило придбати пакет кінокомпанії «Мельница» з трьох мультфільмів про богатирів - цей продукт стабільно потрапляє на перші сходинки топ-десятки найкращих програм. «Богатирів» ICTV покаже 31 грудня у вечірньому передпраймі - з 15.40 по 20.00.

 

СТБ, який у 2008 році практикував виробництво новорічного випуску «Танцюють всі!», а торік до святкової ночі приурочив гала-концерт «Х-фактора» з оголошенням переможця, нині вирішив обмежитися черговою ретроспективою третього сезону вокального шоу з 20.00 і до самого ранку.

 

СТБ взагалі можна вважати першовідкривачем як тривалих блоків власних програм (наприклад, основне шоу, плюс новини, плюс постшоу), яким вдається утримувати аудиторію багато годин поспіль, так і святкових повторів, що часом затягуються на кілька днів. Рейтингові показники засвідчили, що така ретроспектива - оптимальний і зовсім не програшний варіант на свята. Адже глядачі готові підсісти на улюблене шоу чи фільм і переглядати його протягом дня без утоми.

 

Як наслідок, таким рецептом цього року вирішив скористатися й Новий канал, який поставив у новорічну ніч своє найбільш успішне «Шоумастгоуон» і планує показувати повтори шоу й надалі протягом свят - по два випуски на день.

 

 

Мюзикли проти вогників

 

Ще один новий тренд - це дещо холодне ставлення українських телеканалів до новорічних мюзиклів.

 

Цей продукт прийшов в ефір російських і українських телеканалів ще в новорічну ніч 1996 року, коли «Первый канал» випустив телефільм за участі естрадних виконавців, які наново переспівали популярні радянські пісні - «Старые песни о главном». Експеримент виявився успішним і канал продовжив його трьома сиквелами. Врешті-решт на початку 2000-х ідея себе вичерпала і в ніч на 2002 рік в ефір вийшов мюзикл Семена Горова «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», а наступного року - його ж «Попелюшка», які задали стиль подібним продуктам на найближче десятиліття.

 

Кількість мюзиклів щороку зростала, такі проекти дозволяли собі робити найбільші російські канали (переважно «Первый» та «Россия») окремо і разом з «Інтером» та «1+1». У святкову ніч траплялося по два, а той по три нових мюзикли (вже у 2005 новому році «Сорочинському ярмарку» Семена Горова протистояв «За двома зайцями» Максима Паперника).

 

Згодом до цього жанру активно долучилася «Студія Квартал 95». Спершу художній керівник студії Володимир Зеленський знявся в мюзиклі «Мелорами продакшн» (продюсер - Влад Ряшин) «Три мушкетери» у 2006 році, а потім кварталівці запустили власні проекти «Як козаки» (новий 2010 рік) та «Новорічні свати» (новий 2011 рік).

 

Проте останнім часом мюзикли перестали бути запорукою успіху святкового програмування і в найбільш пікові слоти знову зайшли вічні вогники чи концерти. Тому знімати музичні телефільми продовжують лише російські канали, вже без вітчизняних партнерів.

 

Глядач став помітно невибагливим у новорічну ніч. Головне, щоб співали щось веселе й знайоме, а сюжетна лінія телефільмів відходить на другий-третій, далекий і непомітний план і, зрештою, краще пасує до післяноворічного пробудження.

 

 

Неформатний Новий рік

 

Для тих, хто не бажає зустрічати Новий рік у компанії Галкіна, Пугачової, Сердючки та Зеленського, цього року, як і в попередні, вибір у телеменю буде невеликим. Адже такий Новий рік великих показників і комерційної вигоди мовнику не принесе.

 

Неформатний Новий рік запропонує хіба що телеканал ТВі, який після 00.00 покаже спецпроект «Найкраща музика з Марічкою Бурмакою», а після неї глядачів потішать концерт гурту «Перкалаба» та «Джаз із Олексієм Коганом».

 

Перший національний теж підготував вогник власного традиційного для себе музичного формату, у якому виступлять Віктор Павлік, Алла Кудлай, Павло Зібров, Іво Бобул, Марічка Яремчук, Злата Огневич, Ніна Матвієнко та інші. «Ексклюзивним гостем» новорічного шоу будуть «Бурановские бабушки».

 

 

Погляд із минулого

 

Нещодавно випадково потрапив на очі анонс того, як українські телеканали, ще не розбещені дорогими форматами, ще не втомлені та збайдужілі, зустрічали 2002 рік. Новий рік десятирічної давності виглядав так: Новий канал усю ніч вів трансляцію в режимі нон-стоп з Майдану Незалежності, СТБ теж святкував у прямому ефірі - Катерина Нестеренко, Сергій Попов, Роман Скрипін, Ігор Татарчук і ві-джей Гліб G вели бесіди з естрадними зірками, українськими модельєрами та глядачами, а «1+1» зустрічав рік із КВН і його учасником «Кварталом» («Відповідальність за новорічний настрій глядачів взяли на свої плечі команди-лідери "95-й квартал", "Вірменський проект" та "ВАБанк"»).

 

Минули роки, а програмування новорічного ефіру загрузло на одному місці. Телебоси впевнені, що віднайшли єдино можливий формат, який відповідає смакам аудиторії, що десятиліттями виховувалася на одному й тому ж продукті, і зовсім не прагнуть шукати нових форм.

 

Уже тепер можна спрогнозувати звичну реакцію телекритиків і вибагливих глядачів на поганий смак і примітивний продукт, дібраний телеканалами для зустрічі 2013 року. У відповідь телеменеджери, як і раніше, апелюватимуть до того, що це працює. Мовляв, що ще можна запропонувати на Новий рік? Не показувати ж рибок в акваріумі, оперу чи естонське авторське кіно?

 

Можливо, їхня постійність і виправдана. А ті, кого це не влаштовує, з легкістю можуть вимкнути телевізор і звільнитися від зайвої мішури та зустріти Новий рік за власним, не «квартально-галкінським» сценарієм.

 

З Новим роком!
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14531
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду