detector.media
07.10.2014 13:11
У вересні на Сході викрадені п’ять журналістів, у Криму посилюється тиск на медіа — ІМІ
У вересні на Сході викрадені п’ять журналістів, у Криму посилюється тиск на медіа —  ІМІ

У Криму продовжується тиск на свободу слова та журналістів з боку окупаційної влади (дев'ять випадків у вересні), а журналісти, що працюють в зоні АТО, продовжують потрапляти в полон до терористів  так званих «ДНР» і «ЛРН» (п'ять випадків протягом вересня). Такі дані повідомляє за результатами свого щомісячного  моніторингу «Барометр свободи слова» Інститут масової інформації (ІМІ).

 

У вересні зросла кількість залякувань журналістів - зафіксовано дев'ять таких випадків. Вперше на свою адресу отримали погрози журналісти телевізійного проекту «Наші гроші». «Другий місяць поспіль ми спостерігаємо, як редакції ЗМІ нібито мінують. Наприклад, 5 канал протягом вересня "мінували" п'ять разів, також було нібито заміновано національне інформаційне агентство "Укрінформ"», - повідомила експертка ІМІ Катерина Дячук.

 

Водночас загалом кількість порушень свободи слова в Україні, в порівнянні з попередніми місяцями, зменшилась. У вересні було зафіксовано п'ять нападів на журналістів, що є найменшим показником з початку року (у серпні та липні - по вісім нападів, у червні - 13, у травні - 18, у квітні - 22, у березні - 44, у лютому - 70, у січні - 82), а також два випадки цензури. Також ІМІ не зафіксував у вересні жодного випадку нападів на офіси ЗМІ та кібер-злочинів.

 

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував сім убивств журналістів, 270 випадків побиття та нападів на журналістів, 120 випадків перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 122 випадки цензури.

 

Детальніше ознайомитись з результатами «Барометру свободи слова» за вересень  можна за посиланням.

 

Нагадаємо,  згідно моніторингу ІМІ «Барометр свобода слова» основними подіями у сфері свободи ЗМІ в Україні в серпні цього року стали загибель російського журналіста Андрія Стеніна, різке зростання тиску на журналістів і ЗМІ з боку окупаційної влади Криму, та продовження захоплення журналістів у заручники терористичними організаціями «ДНР» та «ЛНР».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY