У полон до терористів ЛНР потрапили два фрілансера газети «Вести»

У полон до терористів ЛНР потрапили два фрілансера газети «Вести»

30 Вересня 2014
4585
30 Вересня 2014
18:50

У полон до терористів ЛНР потрапили два фрілансера газети «Вести»

4585
У полон до терористів ЛНР потрапили два фрілансера газети «Вести»
У полон до терористів ЛНР потрапили два фрілансера газети «Вести»

22 вересня фрілансер Сергій Бойко, який готує публікації для газети «Вести» і журналу «Репортер», і фоторепортер-початківець Олександр Гарматенко були затримані співробітниками «спецслужб» терористичної організації ЛНР в місті Антрациті (Луганська область). Про це повідомляє газета «Вести» з посиланням на наречену Сергія Олену.

 

«Вони робили репортаж з Антрацита. За деякими даними, хлопців затримали козаки з загону отамана Козіцина при перевірці документів. Перша причина - «свіжий» паспорт Серьожі, нещодавно виданий у Харкові. На наступний день мати Сергія Наталія Володимирівна ходила в комендатуру міста. Ніяких виразних пояснень їй не дали. Говорили, що хлопці - заслані козачки, пред'являли якесь фото з ​​соціальних мереж - їх витягли з ноутбука Сергія. Говорили про те, що у них підроблені документи. До речі, через це паспорта Сергія вже затримували 18 вересня в Донецьку місцеві поліцейські. Однак розібралися і відпустили. Комендант Антрацита сказав, що передав хлопців у спецвідділ міста Луганська», - розповіла наречена Сергія Бойко.

 

Після того, як стало відомо про затримання, редакція газети «Вести» підключилася до пошуків Сергія Бойка та Олександра Гарматенка. Після розмови з власними джерелами видання серед териористів ДНР і ЛНР редакції підтвердили, що 24 вересня затриманих передали до Луганська.

 

«Журналісти були затримані тому, що знімали на відео заборонені об'єкти. Олександр Гарматенко зафіксував об'єкти на телефон, після цього передавав це по інтернету», - повідомив «Вестям» один з командирів ЛНР, попросивши зберегти його анонімність.

 

Зараз затримані нібито знаходяться в комендатурі ЛНР Жовтневого району Луганська. Однак мати Сергія Бойко, звернувшись із запитом до цього відомства, отримала відповідь, що фрілансерів «Вестей» там немає.

 

«Вести» повідомляють, що інтернет-аккаунт Олександра Гарматенка 29 вересня несподівано «засвітився» в онлайн-режимі в районі міста Краснодона (Луганська область). Однак командир краснодонського загону терористів ЛНР «Витязь» Олександр, з яким вдалося зв'язатися газеті «Вести», заявив, що в його місті затриманих журналістів немає.

 

Газета «Вести» звертається до сил, які утримують в полоні Сергія Бойка та Олександра Гарматенка, з вимогою відпустити фрілансерів, які виконували свою журналістську роботу і «не були агентами яких-небудь спецслужб».

 

Нагадаємо, Сергій Бойко вже був затриманий 1 серпня в районі міста Амвросіївки (Донецька область) - разом зі стрингером каналу «112 Україна» Романом Гнатюком і працівником проросійського сербського видання «Печат» Сергієм Белоусом. Вони опинились на волі 6 серпня на території Дніпропетровської області.

 

При цьому телеканал «112 Україна» спростував заяву Сергія Белоуса, що він і Сергій Бойко працювали в якості стрингерів каналу на момент їхнього затримання в зоні АТО 1 серпня.

 

За повідомленням каналу «112 Україна», зв'язок із Романом Гнатюком пропав 1 серпня, коли він прямував на місце падіння літака «Малайзійських авіаліній» на Донеччині для висвітлення роботи експертів ОБСЄ. У цей час він мав акредитацію самопроголошеної «Донецької народної республіки». Того ж дня про зникнення свого співробітника Сергія Белоуса повідомив сербський тижневик «Печат», що має проросійське спрямування.

 

6 серпня під час прес-конференції у Дніпродзержинську (Дніпропетровська область) Сергій Белоус заявив, що невідомі забрали у них під час затримання техніку і гроші. «Вся наша техніка була вкрадена, вилучена невідомо ким. На одній зі стадій вона була вилучена, швидше за все, на останній стадії, як і грошові суми, які для нас вагомі. Це не кажучи вже про бронежилети, які мають певну вартість», - заявив пан Білоус.

 

Водночас радник губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського Микола Колесник, який курує батальйон територіальної оборони «Кривбас», заявив, що бійці батальйону могли затримати стримера телеканалу «112 Україна» Романа Гнатюка помилково.

 

6 серпня міліція заявила, про відкриття кримінальне провадження за фактом викрадення Романа Гнатюка, Сергія Бойка та Сергія Белоуса за статею 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4585
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду