Заступник головного редактора ZIK Тетяна Вергелес видала книгу «Моя грішна журналістика»

Заступник головного редактора ZIK Тетяна Вергелес видала книгу «Моя грішна журналістика»

17 Липня 2014
5322

Заступник головного редактора ZIK Тетяна Вергелес видала книгу «Моя грішна журналістика»

5322
Заступник головного редактора ZIK Тетяна Вергелес видала книгу «Моя грішна журналістика»
Заступник головного редактора ZIK Тетяна Вергелес видала книгу «Моя грішна журналістика»

У львівському видавництві «Аверс» побачила світ художньо-публіцистична книга заступника головного редактора інформаційного агентства ZIK Тетяни Вергелес - «Моя грішна журналістика». Про це повідомляє піар-служба медіаходингу ZIK.

 

Книга вийшла 14 липня, у день 10-річчя IA ZIK, що сама авторка вважає щасливим збігом і добрим знаком.

 

Як ідеться в анотації, «книга львівської журналістки - багатоповерхова: вона про Львів, про його «геніїв місця» і просто класних людей. Вона про друзів, про політику (куди без неї?), книги, музику, мандри і «мантри». Про вічний пошук гармонії».

 

 

«Та наскрізне у ній - журналістика і те, що там, за її лаштунками. А за ними - непоказна любов до професії, без повчань і пафосу, з озиранням на застереження «Любиш поради давати, люби й на фіг ходити». Це весела, «імпресіоністична» прогулянка від конвеєру заводу до конвеєру новин, із прихованим «зухвалим» висновком: журналістика - це і є життя. Тут багато гумору, самоіронії, легко сприймаються дуже серйозні речі. Дяка за це й відомій львівській художниці Лесі Квик.

 

Книгу можна читати по-різному: як ненав'язливий практикум із журналістики, усічену, суб'єктивну, історію становлення львівської преси у незалежній Україні (початку 90-х XX ст.) і проростання інтернет-журналістики «в особі» Інформаційного агентства ZIK. А можна - як автобіографічне есе і збірник не запліснявілих інтерв'ю, репортажів та нарисів, надрукованих у різних періодичних виданнях. А хтось текст сприйме як посиденьки на «Фейсбуці» і психотерапевтичні теревені з друзями. І не помилиться», - зазначається в анотації до книги.

 

«У листопаді була готова віддати рукопис на суд професійному редактору. Аж тут керівництво України провалило підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Усі дні й ночі заполонив Євромайдан», - розповідає Тетяна Вергелес.

 

«Захотілося поробити вставки, як ми, журналісти IA ZIK, відстоювали вахту на своєму персональному Євромайдані - по суті, цілодобово відстежували події, брали коментарі, і були у цей час не роботами, а патріотами, яким болів кожен удар «Беркута» по кожній людині. Тарас Смакула, Наталя Фанок, Юля Лаврів, бувало, добами не лягали спати, аби не пропустити важливе. І я після розгрому Євромайдану у ніч проти 1 грудня як у п'ятій ранку сіла закидати «тривогу» на сайт, так двадцять годин і протрималася «на нерві». Ми підтримали журналістську акцію на захист жорстоко побитої Тетяни Чорновол, і довелося виступити на львівському Євромайдані (після того, як віртуальна фейсбучна френдеса дорікнула, що не тільки у соцмережах слід висловлювати свої думки)...», - згадує авторка книги.

 

Пані Вергелес вирішила не міняти кардинально тексту, який писався на іншій хвилі, в інших реаліях, адже про Майдан, на її думку, буде написано не одна книга. «Я ж дозволю собі одне-два втручання у текст - додам те, що писала на Фейсбук у ці дні (а писала я мало не щодня) - те, що стосується намагань розколоти Україну. Надто мені це болить! Нехай все буде так, як написала. Так цікавіше! Бо бачиш, розумієш, якими ми були «до того», що нас формувало, що в нас було приспано. Зрештою, моя «грішна журналістика» насправді виявилася українською патріоткою, європейкою, людинолюбкою і до безтями закоханою у Львів...», - пише журналістка у передмові до книги.

 

Довідка.

Тетяна Вергелес народилася і живе у Львові. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Працювала журналістом і редактором у львівських газетах «Молода Галичина», «Діло, «Високий замок». З 2006 року - заступник головного редактора Інформаційної агенції ZIK (ІА ZIK). Лауреат журналістської премії «Сучасність», нагороджена Національною спілкою журналістів України «Золотою медаллю української журналістики» (2013 рік).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5322
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду