Знімальну групу ICTV добу тримали під арештом російські прикордонники та ФСБ

Знімальну групу ICTV добу тримали під арештом російські прикордонники та ФСБ

19 Травня 2014
3504

Знімальну групу ICTV добу тримали під арештом російські прикордонники та ФСБ

3504
Знімальну групу ICTV добу тримали під арештом російські прикордонники та ФСБ
Знімальну групу ICTV добу тримали під арештом російські прикордонники та ФСБ

15 травня журналіста та оператора програми «Дістало!» каналу ICTV затримали співробітники прикордонної служби і Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії. Після допиту і конфіскації знімальної техніки українських медійників відпустили, повідомляє прес-служба телеканалу.

 

Вранці 15 травня журналіст Юрій Мамон і телеоператор Дмитро Поденко виїхали з м.Харкова на кордон із Білгородською областю РФ на виконання редакційного завдання - зняти репортаж про прикордонний режим і можливості нелегального проникнення в Україну.

 

Юрій Мамон проводив журналістський експеримент, з'ясовуючи, чи можливий «імпорт сепаратизму і тероризму» через східні кордони України. Для цього знімальна группа електричкою перетнула Державний кордон і в'їхала на Білгородщину. Щойно журналісти ICTV опинилися в Росії, їх відразу затримав прикордонний наряд.

 

«У підвальному приміщенні управління ФСБ, з 12 до 19 години тривав безперервний обшук та допит. У нас вилучили техніку, особисті речі, телефони, записники. Всю відзняту інформацію, яка була на камерах, стерли, знищували навіть фото з особистого телефону, на яких були кадри з Майдану. Усі документи, інформацію копіювали - від паспорта, ідентифікаційного коду до інформації на флешках та контактів у записнику. Шість годин підряд ми чули одні і ті ж запитання: з якою метою приїхали, як ставитесь до Майдану, як пов'язані з «Правим сектором»? Із нас хотіли зробити диверсантів, казали, що ми контрабандисти», - розповів журналіст.

 

Після виснажливого допиту, без їжі, води, змоги скористатись туалетом, подзвонити, журналіста та оператора мали посадити на потяг до України. Проте вже на вокзалі представник ФСБ, який супроводжував знімальнугрупу, отримав інший наказ.

 

«Цього разу нас повели до приміщення митниці. Сказали, що є наказ на персональний огляд - повністю роздягли і обшукали за протоколом. Далі нас допитували окремо - з 19 до 5 години ранку у присутності представника ФСБ, митника та двох понятих. Знову обшук, допит, зачитування рядків із конституції РФ і намагання вибити зізнання на камеру», - стверджують журналісти ICTV.

 

У журналіста та оператора випитували мету перебування на прикордонній території, пов'язуючи це з подіями на Сході, закидали підозри у шпигунстві та підготовку провокаційних акцій на території Росії. Знімальній групі недвозначно натякнули, що їхнє затримання може затягнутися на кілька років, оскільки їхні дії кваліфікуються за Кримінальним кодексом Росії.

 

 

 У журналістів у Росії конфіскували всю техніку

 

«У нас конфіскували знімальну техніку для експертизи, особисту флешку, мотивуючи це необхідністю перевірити її на наявність державних таємниць Росії чи України. Особистий телефон та планшет, де було лише кілька кадрів з Майдану, мені вдалося відстояти. Вилучення довго оформляли протоколами, затягуючи процесс», - розказали співробітники ICTV.

 

Прес-служба телеканалу повідомляє, що Юрій Мамон і Дмитро Поденко поводилися гідно і встояли під пресингом відверто недружньо налаштованих росіян. Через добу після затримання знімальну групу відпустили, хоча техніку і відеоматеріали не повернули.

 

«Ця історія в черговий раз доводить, що ми перебуваємо у стані інформаційної війни. Проти нас ведуться реальні інформаційні дії, причому це триває вже не один рік. Україна жодного разу адекватно не відповіла на виклики в інформаційному колі, тому зараз ми маємо такі проблеми на Сході, зокрема з журналістами. Російській пропаганді ми ніколи нічого не протиставляли, тільки зараз ми почали діяти. Вирішення ситуації вимагає часу і наших зусиль», - сказав ведучий програми «Дістало!» Віталій Ковач.

 

Подробиці того, як російська ФСБ допитувала українських журналістів, можна дізнатись з випуску програми «Дістало!», яка вийде в ефір ICTV  сьогодні, 19 травня, о 20.15.

 

Нагадаємо, 8 травня знімальну групу ICTV на одному з блок-постів м.Слов'янська (Донецька обл.) зупинили сепаратисти. Під дулами автоматів вони провели обшук, після чого вилучили всю техніку та взяли журналістів у полон. Витримавши кілька годин обшуку, знущань та допитів, журналістам дивом вдалось вирватись на волю. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3504
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду