У Слов’янську терористи тримали кілька годин у полоні журналістів ICTV і вилучили всю техніку

У Слов’янську терористи тримали кілька годин у полоні журналістів ICTV і вилучили всю техніку

8 Травня 2014
5983

У Слов’янську терористи тримали кілька годин у полоні журналістів ICTV і вилучили всю техніку

5983
У Слов’янську терористи тримали кілька годин у полоні журналістів ICTV і вилучили всю техніку
У Слов’янську терористи тримали кілька годин у полоні журналістів ICTV і вилучили всю техніку

8 травня знімальну групу ICTV на одному з блок-постів м.Слов'янська (Донецька обл.) зупинили сепаратисти. Під дулами автоматів вони провели обшук, після чого вилучили всю техніку та взяли журналістів у полон. Про це повідомляє сайт каналу ICTV.

 

Витримавши кілька годин обшуку, знущань та допитів, журналістам дивом вдалось вирватись на волю. 

 

Як повідомляє канал, журналісти вирушили на Схід для зйомок документального фільму. Перше авто без будь-якої символіки чи брендових знаків сепаратисти пропустили без обшуку, проте другому - не пощастило. Під час обшуку у багажнику знайшли сховану телевізійну техніку та документи на авто від імені ICTV.

 

«Коли вони дізнались, що ми журналісти ICTV, почали діяти жорстко. Після фраз на кшталт "українські журналісти - всі фашисти", "нарешті ви нам попались". Наші аргументи, що ми лише хочемо зафіксувати події, були марними.  Фразу «виходьте з машини» вони говорили вже з направленою на нас зброєю», - розказала шеф-редактор Ірина Соломко.

 

Погрожуючи розстрілом, журналістів каналу поставили у шеренгу. Надалі з ними спілкувався командир групи на прізвисько Рись, який і наказав відправити авто на штраф-майданчик для обшуку.

 

«Почався обшук особистих речей. Нишпорили в гаманцях, передивлялись фото, відео, повідомлення, а коли знаходили фото з Майдану, говорили: "За цю одну фотографію я би тебе розстріляв!". Розмовляти з ними було марно, у відповідь ми чули лише: "Ви, майдануті, ніколи не поставите Донбас на коліна", "Ви всі продажні". А коли я намагалась пояснити, що вони не мають право нас затримувати, мені заклеїли рот скотчем», - стверджує Ірина Соломко.

 

У журналістів вилучили дві великі камери, дві маленькі ручні, два ноутбука та особистий фотоапарат режисера. Невідомо, як би надалі розгортались події, якби не «щасливий випадок» - на КПП під'їхав «Джип» з прапором України на лобовому склі, на обшук якого і переключились бойовики.

 

«Ми досі не знаємо, хто був у тій машині. Водієві надягли наручники, не давали подзвонити, а потім надягли на голову пакет, замотали голову скотчем і запхали в машину. З нашою технікою його і повезли в приміщення захопленого СБУ. Командир пояснив: "Мені трапилась велика риба. Я би вас заарештував, і вам пощастило, що вас багато, а у мене вже весь підвал переповнений"»,  - розказала шеф-редактор.

 

Під прицілом автоматів знімальну групу телеканалу змусили сісти в авто та поїхати в протилежному напрямку. «Коли ми почали вмовляти їх повернути нам техніку, казали, що вони не мають права її забирати, нам почали погрожувати, що стрілятимуть по колесах, якщо ми зараз же не заберемося з посту», - каже Ірина Соломко.

 

 Ірина Соломко збирає матеріал для документального фільму

 

Нагадаємо, терористи у Слов'янську взяли у полон і досі не надали свободу щонайменше чотирьом журналістам. Наразі немає офіційної інформації про долю позаштатного кореспондента телеканалу ZIK Юрія Лелявського, журналіста видання «ВолиньПост» Сергія Шаповала, київської журналістки та активістки Ірми Крат, маріупольського журналіста Миколи Рябченка, який зник 6 травня в районі райцентру Мангуш (Донецька обл.).

 

«Детектор медіа»

Фото - каналу ICTV


Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5983
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду