Хакери зламали «Цензор.нет» і видалили всю інформацію із серверів. Сайт хоче відновитися до вечора

Хакери зламали «Цензор.нет» і видалили всю інформацію із серверів. Сайт хоче відновитися до вечора

26 Листопада 2013
4636
26 Листопада 2013
15:33

Хакери зламали «Цензор.нет» і видалили всю інформацію із серверів. Сайт хоче відновитися до вечора

4636
Хакери зламали «Цензор.нет» і видалили всю інформацію із серверів. Сайт хоче відновитися до вечора
Хакери зламали «Цензор.нет» і видалили всю інформацію із серверів. Сайт хоче відновитися до вечора

Унаслідок хакерської атаки було зламано інтернет-видання «Цензор.нет» та видалено всю інформацію із серверів. Про це «Детектор медіа» розказав головний редактор інтернет-видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов.

 

«Кілька днів на нас здійснювали DDoS-атаки. Учора за Google Analytics у нас було 370 хостів і все працювало. Але сьогодні зранку в нас послідовно було зламано три сервери. Яким чином це вдалося зробити, ми ще не знаємо. Але на серверах знищена вся інформація разом з операційними системами. Сервери відформатовано», - зазначив він.

 

Сервери сайту розташовані в дата-центрі оператора «Воля». При цьому інформація була знищена навіть на сервері, який здійснював резервне копіювання і не мав зовнішнього доступу.

 

«Ми намагатимемось з'ясувати, як це все відбулося. Враховуючи, що впродовж багатьох років ми зазнавали різних хакерських атак, наші сервери мали багаторівневий захист. І ми попри всі спроби зірвати нашу роботу піднімали нашу інформацію. Сайт зависав максимум на добу, але при цьому ми розуміли, що піднімемо його. Зараз знищено дані, тому неможливо їх підняти. Резервні копії доведеться заливати наново», - сказав пан Бутусов.

 

На його думку, це свідчить про те, що була здійснена професійна атака, можливо, навіть кількох команд спеціалістів.

 

За словами Юрія Бутусова, аналогічної атаки вчора зазнав сайт «Главком». Зараз «Главком» працює на німецькому хостингу і втрачає весь трафік українських пошукових систем.

 

Команда «Цензор.нет» «піднімає» сайт на зарубіжному хостингу.

 

Роботу сайту планують відновити до вечора. Після цього, як тільки вдасться з'ясувати, яким чином було отримано доступ до серверів, видання планує звертатись до правоохоронних органів.

 

«Перший раз в Україні знищується такого рівня база даних, яка знаходиться в сховищах з багаторівневим захистом. Це нове слово в хакерських атаках і в боротьбі з інтернет-ЗМІ. Такого виклику і таких атак в інтернет-ЗМІ в Україні ще не було. Тепер варто зробити висновок, що система захисту має бути значно більш витратною. Сервери треба розміщувати у різних дата-центрах, також мають бути сервери з резервними копіями без можливості виходу в зовнішні комунікації. І, звісно, необхідно створювати повноцінні майданчики за кордоном. Підемо зараз цим шляхом», - резюмував Юрій Бутусов.

 

Нагадаємо, раніше хакерські атаки відбувались на «Українську правду». Також було зламано пошту та сторінки в соцмережах прес-секретаря Юрія Луценка Лариси Сарган, лідера УДАРу Віталія Кличка та речника Юлії Тимошенко Марини Сороки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4636
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду