Deutsche Welle позбавила Олену Білозерську призу міжнародного конкурсу блогів The Bobs

Deutsche Welle позбавила Олену Білозерську призу міжнародного конкурсу блогів The Bobs

15 Травня 2013
8584

Deutsche Welle позбавила Олену Білозерську призу міжнародного конкурсу блогів The Bobs

8584
Deutsche Welle позбавила Олену Білозерську призу міжнародного конкурсу блогів The Bobs
Deutsche Welle позбавила Олену Білозерську призу міжнародного конкурсу блогів The Bobs

Deutsche Welle, організатор міжнародного конкурсу блогів і медіа-активістів The Bobs, позбавила Олену Білозерську призу глядацьких симпатій за найкращий україномовний блог. Про це йдеться на сайті конкурсу.

 

«Після ретельної перевірки Deutsche Welle вирішила зняти кандидатуру Олени Білозерської з конкурсу The Bobs. Тому приз глядацьких симпатій за кращий блог українькою мовою в 2013 р. присуджено не буде», - повідомляє сайт міжнародного конкурсу.

 

Дане рішення Deutsche Welle прийняла разом із незалежним членом міжнародного журі від України Мустафою Найємом після ретельної перевірки блогу номінантки.

 

Мустафа Найєм на своїй сторінці у Facebook пояснив, що йому не хотілося б, щоб у перший рік участі України у конкурсі виник такий скандал. «Це спільне рішення - моє і редакції Deutsche Welle. Головний аргумент: мені не хотілося б, щоб перший же рік участі української мови в конкурсі The Bobs ознаменувався таким скандалом. У цьому є й частка моєї відповідальності», - написав журналіст.

 

Анулювання результатів конкурсу організатори пояснюють наявністю право-популістських повідомлень у блозі української номінантки. «Після оголошення результатів конкурсу, редакцію Deutsche Welle було повідомлено, що в записах блогу Олени Білозерської, опублікованих кілька років тому, містяться право-популістські повідомлення, що не відповідає критеріям конкурсу та ідеології Deutsche Welle», -пояснюють організатори конкурсу.

 

У своєму повідомлені організатори також зазначили, що вони отримали велику кількість листів від громадських діячів та політиків у підтримку блогу Олени Білозерської, але у прийняті рішення про анулювання результатів вирішили користуватися лише власними критеріями.

 

«Для оцінки справедливості присудження премії Deutsche Welle вирішила користуватися власними переконаннями, незалежно від голосування користувачів. Як медіа-підприємство, яке сповідує цінності демократії, дотримання прав людини, свободи слова та думки, для нас найвищою вимогою залишається достовірність», - ідеться на сайті The Bobs.

 

Нагадаємо, після оголошення результатів конкурсу, за якими у номінації «Кращий блог українською мовою» було визнано блог Олени Білозерської, ініціативна група на чолі із головним редактором інтернет-журналу LIVA.com.ua Андрієм Манчуком звернулась до організаторів конкурсу з петицією з вимогою скасувати його результати.

 

У петиції вказано, що українська права журналістка і громадська активістка Олена Білозерська у своєму блозі «пропагує расистські та інші антидемократичні дискримінаційні ідеї», та що її публікації порушують умови конкурсу The Bobs.

 

Андрій Манчук на своїй сторінці у Facebook також ставить питання, чому організаторів конкурсу The Bobs не поінформували, що представлений від України блог містить пости під заголовком «Голокосту не було!» або уривки із художнього твору про Адольфа Гітлера, який, за словами Олени Білозерської, пише вона сама.

 

У відповідь на ініціативу представників лівих рухів громадські діячі та народні депутати почали підписувати петицію на захист Олени Білозерської. У петиції зокрема зазначається, що після перемоги блогу української журналістки Олени Білозерської у конкурсі The Bobs у номінації «Кращий блог українською мовою», упереджені щодо Олени Білозерської люди розгорнули в інтернеті кампанію проти неї, а також надіслали звернення до керівників Deutsche Welle. Підписанти петиції за захист блогерки стверджують, що Олена Білозерська систематично висвітлює різноманітні протестні акції, які проводять партії та організації різного політичного спрямування, а також - акції з виключно соціальними вимогами.

 

Згодом Deutsche Welle заявила, що поважає рішення незалежних членів журі і результати голосування користувачів стосовно блогу Олени Білозерської. Хоча це не означає, що Deutsche Welle погоджується з окремими висловлюваннями автора блогу. Організатори нагадали, що блог Олени Білозерської отримав більшість голосів із суттєвим відривом (46%) і став переможцем за версією публіки серед україномовних блогів. Але приз журі він не отримав.

 

Як повідомляв MediaSapiens, фіналістами цьогорічного The Bobs стали блог китайського автора Лі Ченгпенга («Найкращий блог»), марокканський проект «475» («Найкраща кампанія соціального активізму»), китайський сайт FreeWeibo («Найкраща інновація»), приз від медіаорганізації «Репортери без кордонів» (RSF) отримав журнал Фабі Кувассі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8584
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Философ
4004 дн. тому
Спильне ришення? Чтобы сказал Гюнтер Грасс? Снова надругались над страной? А стоит ли принимать участие в шоу политической клоунады? Белозерской респект за гордо поднятую голову!
guiva
4004 дн. тому
Мустафа ест не только с Чмоленко, но и с Бондаренко и Пихошеком
Лин
4004 дн. тому
Не заигрались ли с этой сукой? Ну можно один раз назвать черное белым. Но бесконечно?
гэбист
4004 дн. тому
Мустафе: и как оно, есть из одной миски с Чаленко?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду