Луганська журналістка Марія Варфоломєєва чотири з половиною місяці перебуває в полоні бойовиків «ЛНР»

Луганська журналістка Марія Варфоломєєва чотири з половиною місяці перебуває в полоні бойовиків «ЛНР»

27 Травня 2015
2844

Луганська журналістка Марія Варфоломєєва чотири з половиною місяці перебуває в полоні бойовиків «ЛНР»

2844
Луганська журналістка Марія Варфоломєєва чотири з половиною місяці перебуває в полоні бойовиків «ЛНР»
Луганська журналістка Марія Варфоломєєва чотири з половиною місяці перебуває в полоні бойовиків «ЛНР»

У Луганську п'ятий місяць поспіль у полоні бойовиків продовжує перебувати 29-річна журналістка і громадянська активістка Марія Варфоломєєва. Про це «Детектор медіа» повідомили її колеги - луганський журналіст і громадський активіст Костянтин Реуцький і ведучий програми «Донбас реалії» на «Радіо Свобода» Олексій Мацука.

 

Як уже писала ТК, Марія Варфоломєєва була викрадена в Луганську 9 січня озброєними людьми, які називали себе «ополчення ЛНР». Приводом для «затримання» стала фотозйомка Луганська, яку, зі слів журналістки, вона робила для одного з харківських видань.

 

У січні-лютому про її долю нічого не було відомо. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років ув'язнення. За даними Олексія Мацуки, журналістці вже нібито оголосили «вирок» - 15 років позбавлення волі за рішенням так званого «КДБ ЛНР». За даними Костянтина Реуцького, поки що є лише результати так званого «слідства», а «вирок» пані Варфоломєєвій збираються оголосити, коли на окупованій терористами території запрацює контрольована терористами судова система.

 

До окупації Луганська Марія Варфоломєєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яка припинила існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням, у тому числі в прямому ефірі «Громадського ТБ» 23 травня. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа».

 

Зі слів пана Реуцького, Марія Варфоломєєва брала активну участь в акціях луганського Євромайдану, в проукраїнських акціях. В окупованому Луганську вона змушена була залишитися, щоб доглядати свою 73-річну бабусю, яка не могла самостійно пересуватися (на жаль, старенька померла через кілька днів після того, як дізналася про затримання онуки).

 

Під час окупації пані Варфоломєєва працювала фрілансером і фіксером для кількох центральних медіа, наприклад, допомагала в підготовці сюжетів ТСН. «Однак журналіст, із яким вона контактувала, відмовився підтверджувати співпрацю, пояснюючи це тим, що не хоче піддавати її небезпеці», - каже пан Реуцький.

 

За даними пана Реуцького, отриманими від осіб, які ведуть переговори щодо звільнення пані Варфоломєєвої, спершу журналістку утримувала в казармі одного з батальйонів «ЛНР», потім - у підвалі «МВС», нині вона нібито перебуває в луганському СІЗО.

 

«Марія продовжує перебувати в полоні. Очевидно, що ті, хто її утримують, намагаються підвищувати її обмінну вартість, знімаючи за її участі різні ролики. Наприклад, нещодавно вийшов ролик LifeNews про Марію», - відзначає Костянтин Реуцький.

 

За його даними, донедавна в обмін на Марію Варфоломєєву бойовики вимагали видати кримінального злочинця, засудженого за здійснені кілька років тому злочини, не пов'язані з конфліктом на сході України. Коли нарешті українська сторона погодилася на такий обмін, бойовики змінили свої вимоги.

 

На запитання, хто саме веде переговори щодо звільнення журналістки, пан Реуцький відповів: «Група "Патріот" стверджує, що веде переговори. Також це стверджує СБУ, але перевірити це неможливо. Волонтери нам натякають, що СБУ зараз не до звільнення чи обміну цивільних - у них є інші пріоритети». Нагадаємо, що ще в березні парламентар Центру сприяння звільненню заручників при СБУ Юрій Тандіт сказав «Громадському ТБ», що СБУ займається звільненням Марії Варфоломєєвої. Однак досі результату немає.

 

19 травня російський пропагандистський телеканалу LifeNews поширив сюжет про Марію Варфоломєєву, у якому представники LifeNews проводять допит заручниці, після чого вона плаче, просить український уряд допомогти в її звільненні та відкидає всі звинувачення бойовиків.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2844
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду