У Ялті ФСБ після 10-годинного обшуку вивезла журналістку Тетяну Гучакову в невідомому напрямку

У Ялті ФСБ після 10-годинного обшуку вивезла журналістку Тетяну Гучакову в невідомому напрямку

9 Квітня 2015
2262

У Ялті ФСБ після 10-годинного обшуку вивезла журналістку Тетяну Гучакову в невідомому напрямку

2262
У Ялті ФСБ після 10-годинного обшуку вивезла журналістку Тетяну Гучакову в невідомому напрямку
У Ялті ФСБ після 10-годинного обшуку вивезла журналістку Тетяну Гучакову в невідомому напрямку

9 квітня в місті Ялта в анексованому Росією Криму співробітники ФСБ провели майже 10-годинний обшук у квартирі журналістки Тетяни Гучакової, яка раніше працювала першим заступником головного редактора кримського видання BlackSeaNews, після якого відвезли пані Гучакову в невідомому напрямку. Про це у Facebook повідомив головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко.

 

За його словами, співробітники ФСБ прийшли з обшуком до пані Гучакової близько 7:45 ранку 9 квітня. «Обшук тривав майже 10 годин. Вилучено всю комп'ютерну техніку, яка була в домі. Після цього... Таню увезли. Увезли її після 17:00. Слів у мене немає. Самі розумієте, сподіваюся, чому. Так, через мене. Емоції стримую», - написав пан Клименко.

 

Тетяна Гучакова, зі слів пана Клименка, останній рік уже не працювала в BlackSeaNews, редакція якого переїхала до Києва. Позаяк вона залишається членом Національної спілки журналістів України.

 

Як повідомив виданню «Крим. Реалії» голова фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко, затримання Тетяни Гучакової - «ще один приклад підлої і незаконної боротьби окупаційної влади Росії в Криму з будь-якими (проявами) інакомислення».

 

«Я розцінюю сьогоднішню ситуацію як захоплення ФСБ заручника. Метою цього теракту є залякати мене й Андрія (Клименка) у нашій діяльності в «Майдані закордонних справ» і BlackSeaNews. Ми будемо поширювати цю інформацію і ніколи не припинимо ні своєї роботи, ні боротьби за звільнення Тетяни Гучакової», - сказав він.

 

Тетяна Гучакова була членом міжнародної ініціативи «Кримський політичний діалог», що діяла в Криму у 2010-2014 роках і припинила свою діяльність після анексії півострова.

 

Раніше 9 квітня кримська журналістка Анна Андрієвська на прес-конференції в Києві заявила про відсутність адекватної реакції української влади на порушення кримінальних справ проти журналістів у Криму.

 

Нагадаємо, 13 березня у сімферопольських квартирах батьків кримських журналісток Анни Андрієвської та Наталії Кокоріної співробітники ФСБ Росії проводили обшуки в межах кримінальної справи, порушеної за публікації «Центру журналістських розслідувань».

 

Зокрема, щодо пані Андрієвської, яка не живе в Криму, ФСБ Росії порушила кримінальну справу за статтею 280.1 КК Росії (публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ) щодо публікації її матеріалу про волонтерів батальйону «Крим».

 

Після обшуку у батьків Наталії Кокоріної, журналістку доставили в управління ФСБ, де її допитували протягом шести годин як свідка у справі. Після цього пані Кокоріну відпустили, вилучивши у неї особистий ноутбук.

 

Згодом керівник «Центру журналістських розслідувань» Валентина Самар повідомила, що Анна Андрієвська має статус підозрюваної, а редактор видання Наталія Кокоріна - свідка у порушеній в анексованому Криму щодо публікацій «Центру журналістських розслідувань» кримінальній справі за статтею 280.1 Кримінального кодексу Російської федерації щодо публічних закликів до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ.

 

8 квітня в Сімферополі ФСБ Росії допитала кримську журналісткуАнну Шайдурову. Як повідомив адвокат журналістки Іслям Веліляєв, допит проходив у межах кримінальної справи за публікації «Центру журналістських розслідувань», де раніше працювала пані Шайдурова.

 

16 березня Комітет захисту журналістів (CPJ) привернув увагу світової медійної спільноти до свавілля проти працівників «Центру журналістських розслідувань» у Криму. 18 березня у новій доповіді Amnesty International, опублікованій з нагоди річниці анексії півострова, йшлося про те, що окупаційна влада Криму використовує широкий спектр тактик залякування, щоб розправитися з інакомисленням. 19 березня Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і її регіональна організація Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) звинуватили російську ФСБ у Криму у переслідуванні та залякуванні незалежних ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2262
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду