Луганський журналіст Сакадинський уже не вважається полоненим, а перебуває під контролем «МВС ЛНР» – дружина

Луганський журналіст Сакадинський уже не вважається полоненим, а перебуває під контролем «МВС ЛНР» – дружина

28 Грудня 2014
6659

Луганський журналіст Сакадинський уже не вважається полоненим, а перебуває під контролем «МВС ЛНР» – дружина

6659
Луганський журналіст Сакадинський уже не вважається полоненим, а перебуває під контролем «МВС ЛНР» – дружина
Луганський журналіст Сакадинський уже не вважається полоненим, а перебуває під контролем «МВС ЛНР» – дружина

Головний редактор інтернет-видання «Політика 2.0» Сергій Сакадинський уже не вважається полоненим, а перебуває під контролем «міністерства внутрішніх справ ЛНР» і проходить як потерпілий у «кримінальній справі» за фактом його незаконного утримання одним з батальйонів «ЛНР», яку розслідує «МВС ЛНР». Про це «Детектор медіа» повідомила дружина журналіста Марія Гавак, посилаючись на інформацію, яку їй надало керівництво так званої «ЛНР».

 

«Полоном це вже не можна назвати, хоча він ще не вдома. Зараз він знаходиться під контролем - у зоні відповідальності МВС ЛНР - і проходить як потерпілий у кримінальній справі за фактом незаконного утримання одним з батальйонів ЛНР - групою швидкого реагування (ГБР) "Бетмен"», - розповіла пані Гавак.

 

«Сергія звільнили з полону цього батальйону 13 листопада. Він не один - їх (потерпілих) 11 осіб. Нам не розголошують їхнє місце перебування та пояснюють, що їх утримують, оскільки було декілька погроз їх фізичного знищення з боку ГБР "Бетмен". Вони проходять ніби як по програмі захисту свідків», - додала вона.

 

При цьому рідним потерпілих не повідомляють строків утримання. «Як довго будуть їх тримати - нам ніхто не каже. Я не знаю, чому не можуть прийняти остаточне рішення. Ми з рідними інших затриманих об'єдналися і вчора надіслали колективне звернення всім, кому тільки можна, в керівництві "ЛНР"», - розповіла дружина Сергія Сакадинського.

 

За словами Марії Гавак, вона має зв'язок зі своїм чоловіком - він кілька разів телефонував і казав, що живий і здоровий. На початку грудня їм дозволили побачитися.

 

Марія Гавак пояснює відсутність прізвища Сергія Сакадинського в списках полонених, які складає Служба безпеки України, тим, що він уже не є військовополоненим у прямому сенсі.

 

Втім, Сергій Сакадинський уже майже п'ять місяців утримується представниками «ЛНР».

 

Нагадаємо, Сергія Сакадинського та його дружину Марію Гавак захопили в полон 2 серпня бойовики «ЛНР» на їхній дачі в районі селища Гостра Могила Луганської області. По приїзду на дачу Сергій Сакадинський та Марія Гавак не знайшли своєї машини, яку залишили там раніше. Пізніше виявилося, що авто напередодні конфіскували бойовики. Саме речі й документи, знайдені в машині, й стали «доказами» проти журналіста та його дружини. «У машині вони знайшли український прапорець і нібито якісь документи, які доводять, що Сергій є почесним активістом Луганського Євромайдану», - розповіла згодом пані Гавак.

 

При затриманні бойовики також вилучили в журналіста та його дружини мобільні телефони. У телефоні пана Сакадинського бойовики знайшли фото із заходів у центрі Луганська, які той відвідував як журналіст.

 

Марію Гавак звільнили 1 жовтня, в цей день їй дозволили побачити чоловіка. «Він сказав, що паперів, через які ми потрапили в полон, так ніхто й не бачив і наші звинувачення не підтвердились, але його досі не відпускають», - сказала вона.

 

Представники «ЛНР» ніколи не пояснювали Марії Гавак, чому так довго утримують її чоловіка та коли його відпустять. За її словами, перші три з половиною місяці його утримувала група швидкого реагування «Бетмен» (батальйон добровольців «ЛНР»), а в листопаді його перевели до «військової комендатури ЛНР», де обіцяли розібратися, чому батальйон утримував журналіста так довго.

 

У листопаді стало відомо, що представник ОБСЄ проведе переговори щодо звільнення з полону Сергія Сакадинського.

 

Нагадаємо, що 27 грудня з полону бойовиків угруповання «ЛНР» було звільнено харківського громадського діяча, засновника і журналіста часопису «Український простір» Романа Черемського. Центр звільнення полонених зараховував його до списку полонених.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6659
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду