detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
14.04.2023 11:52
РосЗМІ не знайшли прізвища митрополита Онуфрія в базі анульованих паспортів МВС Росії
РосЗМІ не знайшли прізвища митрополита Онуфрія в базі анульованих паспортів МВС Росії
Що глава УПЦ МП отримав російський паспорт, раніше з’ясували журналісти «УП». Сам митрополит заявив, що вже позбувся його.

Російське видання «Агентство» стверджує, що не знайшло в базі анульованих паспортів МВС Росії паспорт митрополита Української православної церкви Московського патріархату Онуфрія (у миру Ореста Березовського).

«Російський паспорт митрополита Онуфрія, глави пов'язаної з Москвою Української православної церкви (УПЦ), не знайдено в базі анульованих паспортів МВС Росії», — повідомило видання.

Пошукова система головного управління з питань міграції МВС Росії містить перелік недійсних паспортів. Проте видання не знайшло в цій базі документ, виданий на ім'я Ореста Березовського.

Нагадаємо, нещодавно журналісти  «Української правди» опублікували розслідування, під час якого з'ясувалося, що митрополит і предстоятель УПЦ МП Онуфрій (Орест Березовський) та ще понад 20 священнослужителів мають російське громадянство. За даними журналістів, Онуфрій отримав закордонний паспорт як громадянин РФ ще у 1998 році.

У відповідь митрополит Онуфрій заявив, що «полишив російське громадянство» і вважає себе громадянином лише України.

Починаючи з листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Крім того, цілій низці священників та ієрархів УПЦ МП спецслужба вручила підозру у виправданні російської агресії чи розпалюванні міжрелігійної ворожнечі. Зокрема, 1 квітня СБУ повідомила про підозру колишньому настоятелю Києво-Печерської Лаври від УПЦ МП митрополиту Павлу (Лебедю). Служба безпеки опублікувала перехоплені записи розмов Павла, на яких він радів тимчасовій окупації Херсона, звинувачував Україну в тому, що вона нібито «спровокувала» Москву на повномасштабну війну, і ототожнював бійців тероборони з мародерами і назвав їх «ублюдками». 2 квітня суд призначив Павлу запобіжний захід — домашній арешт на 60 діб з використанням електронного браслета.

Відзначимо, Українська православна церква (Московського патріархату) є самоврядною частиною Російської православної церкви. Очільник РПЦ патріарх Кирил усіляко підтримує російську військову агресію проти України, зокрема у березні 2022-го він де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України. Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ МП в Україні більше не існує, а очільника УПЦ МП Онуфрія не вважають «митрополитом Київським».

27 грудня Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції. В УПЦ МП заявили, що не збираються змінювати свою назву після рішення Конституційного суду.

Крім того, 20 січня Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, якими керують з держави, що здійснює збройну агресію проти України.

1 грудня 2022 року РНБО запровадила санкції щодо митрополита Павла (Лебедя) та екснардепа Новинського, а також низки представників УПЦ МП.

За даними КМІС, 54% українців підтримують повну заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату. Ще майже чверть українців думають, що держава має наглядати та контролювати діяльність УПМ МП, але не забороняти її.

Фото: «УП»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY