detector.media
19.07.2022 10:00
Ахметов виходить із медіабізнесу і передає усі ліцензії державі: головне
Ахметов виходить із медіабізнесу і передає усі ліцензії державі: головне
За інформацією джерел «Детектора медіа», для багатьох навіть у менеджменті медіахолдингу це рішення стало несподіванкою.

У понеділок, 11 липня, український бізнесмен Рінат Ахметов повідомив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу.

Ахметов повідомив, що «Медіа Група Україна» відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припинить діяльність онлайн-медіа МГУ.

Він зазначив, що таке рішення є вимушеним і продиктоване антиолігархічним законом, який набирає чинності. 

«Як найбільший приватний інвестор в економіку України я неодноразово казав, що не був, не є й не буду олігархом. Короткий шестимісячний термін, визначений законом для продажу медіаактивів, і російська воєнна агресія проти України не дають можливості компанії SCM продати медіабізнес на ринкових умовах», – заявив Ахметов. 

Докладніше – за посиланням.

Нагадаємо, що медіахолдинг «Медіа Група Україна» об'єднує канали «Україна», «Україна 24», «Футбол 1/2/3», НЛО TV, мультимедійну платформу «Сьогодні», «Новинну Групу Україна» та інші. У березні Forbes повідомив, що Ахметов з початку повномасштабної війни втратив $9,5 млрд, однак зберіг першу сходинку у рейтингу найбагатших українців. Його статки оцінювали у $4,2 млрд.

До початку повномасштабної війни Forbes оцінював «Медіа Групу Україна» в $200 млн. Виторг медіагрупи в 2021 році – 467 млн грн, консолідований збиток – 936 млн грн.

За інформацією джерел «Детектора медіа», для багатьох навіть у менеджменті медіахолдингу рішення Ахметова стало несподіванкою. Поки що не зрозуміло, як саме буде відбуватися передача ліцензій «на користь держави» і що буде з медіа, які входять до складу групи.

Напередодні заяви Ахметова «Медіа Група Україна» запустила пакет із дев’ятьох українських каналів на польській цифровій платформі Polsat. Раніше «Медіа Група Україна» озвучувала наміри запустити пакети українських каналів у Німеччині, Ірландії та Угорщині, а також запустила пакет на платформі Wirtualna Polska.

Група має міжнародні канали з латвійськими ліцензіями: Ukraine 1, Ukraine  2, NLO TV 2. На цих каналах виходить якраз той самий контент, що до початку повномасштабного вторгнення Росії транслювали українські канали. Протягом останніх місяців група активно працювала над їх міжнародною дистриб'юцією. Пакет з цими каналами за індивідуальними підписками виходить у Польщі та у Португалії

Медіагрупа має власний продакшн «Теле Про», агенцію «Медіа Партнерство Баїнґ», велику бібліотеку контенту, супутникову платформу Xtra TV та ОТТ-платформу Oll.tv. Вже відомо, що ОТТ-платформа Oll.tv продовжить свою роботу. 

Розмови про переїзд медіакомпаній Ахметова до Польщі точилися з середини весни, у квітні про це повідомила польська преса. Тоді компанія заперечила це та наголосила, що у Варшаві працює лише команда, яка виробляє блок для марафону «FreeДом».

В опублікованому 19 липня інтерв'ю Corriere Della Sera Ахметов заявив, що рішення щодо розвитку медіа в Польщі й інших країнах «на цьому етапі не прийнято».

Докладніше – за посиланням.

Від чого конкретно відмовляється бізнесмен, що в нього залишається, які перспективи у «Медіа Групи Україна» за кордоном і що буде з ліцензіями, читайте в статті Наталії Данькової «Що відбувається з медіабізнесом Ріната Ахметова?».

11 липня директорка з комунікацій SCM Наталія Ємченко уточнила, що державі передадуть лише ліцензії, а не власне медіабізнес чи права на контент.

«Ми повертаємо державі тільки державне, тобто ліцензії (які вона нам видала) на мовлення. Все. Саме це зазначено в заяві Ріната Ахметова. І саме це буде зроблено», — написала вона. Ємченко уточнила, що «жодні інші активи медіагрупи, окрім цих ліцензій, ми державі не передаємо — ані бренди, ані бібліотеки. Про передачу активів нема ані слова в заяві Ахметова».

У SCM не знають, як далі держава розпоряджатиметься ліцензіями: «можливо, вирішить видати їх комусь, можливо, ні».

Докладніше – за посиланням.

Зранку, 12 липня усі канали «Медіа Групи Україна» почали транслювати загальнонаціональний марафон, а саме: канали «Україна», «Україна 24», НЛО TV, «Індиго TV», «Футбол 1/2/3» та інші. Сайти «Сегодня», «України 24», НЛО TV та футбольних каналів 12 липня більше не оновлюються. Останнім матеріалом на них розміщено заяву Ахметова про вихід із медабізнесу.

Докладніше – за посиланням.

12 липня SCM офіційно оголосила, що розпочинає процедури припинення випуску друкованих ЗМІ та анулювання ліцензій «Медіа Групи Україна». Йдеться про всі державні ліцензії на мовлення та на провайдера програмної послуги, які були отримані МГУ від держави. Всі активи МГУ залишаються у її власності. Зокрема, це техніка та інше обладнання, бібліотека, інтелектуальні права та права на бренди (серед яких й «Україна», «Україна 24», «Сьогодні»). Майбутню долю цих активів менеджмент визначить найближчими днями.

Також припиняється дистриб'юція каналів медіагрупи за кордоном, зокрема у Польщі. Окремо у SCM наголосили, що канали медіагрупи братимуть участь у національних марафонах, доки їм не анулюють ліцензії. Цей процес може тривати 1-2 місяці.

Докладніше – за посиланням.

За даними «Детектора медіа», канали «Медіа Групи Україна» вийдуть із процесу виробництва національного марафону новин з п'ятниці, 22 липня. Найімовірніше слот МГУ у нацмарафоні отримають «1+1» або «Рада».

15 липня медіахолдинг «Медіа Група Україна» почав звільняти працівників, кожному обіцяють виплатити від 3 до 12 «довоєнних» окладів залежно від кількості років роботи.  

Докладніше – за посиланням.

Що може значити вихід Ахметова з медіабізнесу в Україні, читайте у колонці Галини Петренко «Перший пішов».

Реакція влади

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що рішення Ріната Ахметова вийти з медіабізнесу свідчить про повагу до закону. Подоляк вважає, що це нова сторінка у відносинах держави та бізнесу.

«Ключова риса зрілих держав – обов‘язковість виконання законів. Закон про деолігархізацію – початок нової сторінки у відносинах держави та бізнесу. Відносинах, заснованих на прозорості та відмові від кулуарщини. Сьогодні маємо гідний приклад від групи #СКМ про деолігархізацію. Закон один для всіх», – зазначив Подоляк.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі національного телемарафону назвав заяву Ріната Ахметова «серйозною новиною».

«Єдине, що я можу сказати на цей момент: це серйозна новина. Тому що «Медіа Група Україна» – одна з чотирьох найбільших приватних медіагруп. Це не може не позначитися на ринку. Бо ринок і так на сьогодні дуже просів через війну. Дізнаємось більше інформації – тоді зможемо коментувати більш детально. Це прецедент», – сказав Ткаченко.

Заступниця голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук вважає, що рішення Ахметова свідчить, що «медіа для олігархів є насамперед інструментом політичного впливу».

«Це тільки підтверджує, коли ми приймали закон про олігархів і додавали медійну частину в цей закон, ми мали рацію, що олігархи це розцінюють не як бізнес, а як інструмент для політичного впливу. Зараз інструмент політичного впливу в них відсутній. Бо зараз воєнний стан, немає виборів, немає на кого тиснути своїми програмами чи інформаційними повідомленнями», – вважає Кравчук.

Нардепка запевнила, що держава не контролюватиме активи Ахметова, адже не йдеться про передачу ні техніки, ані авторських прав чи будівель – тільки ліцензії.

13 липня міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Ахметов позбувся одразу двох критеріїв потрапляння до переліку олігархів після того, як його бізнес-партнер Вадим Новинський склав депутатський мандат, а SCM вийшла із медійного бізнесу.

Докладніше – за посиланням.

Коментарі експертів

Колишня директорка зі стратегічного маркетингу «Медіа Групи Україна», медіаекспертка Ольга Захарова в коментарі «Детектору медіа» висловила думку, що Ахметов відмовляється від ліцензій, бо медіаактиви в теперішньому вигляді нереально зробити прибутковими.

За її словами, «Медіа Група Україна», «як і будь-які медіа в Україні, що прагнуть працювати за ринковими правилами, мала довгострокову стратегію, кінцева мета якої — вихід на прибуток. Обставини війни зробили цей план нереалістичним».

На думку Ольги Захарової, залишати медіаактиви Ахметова в тому вигляді, в якому вони створювались і розвивались, аби трансформувати їх після війни, немає сенсу. 

Докладніше – за посиланням.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко вважає, що заява Ріната Ахметова про вихід його інвестиційної компанії SCM з медійного бізнесу має ознаки провокації, оскільки на практиці неможливо просто так «передати ліцензії державі».

«Ця заява виглядає швидше як наїзд на антиолігархічний закон. Не виключено, що це може бути привід, а не справжня причина заяви», – сказав Роман Головенко. 

Докладніше – за посиланням.

Член громадської ради при Нацраді з питань телебачення і радіомовлення Олександр Глущенко у коментарі LIGA.net зазначив, що заява Ахметова про передання ліцензії «на користь держави» – це гра слів.

На думку Глущенка, відмова від ліцензії не означає, що тепер телеканали перейдуть у користування держави. Відмова означає, що телеканали медіахолдингу Ахметова просто припинять діяльність після проходження відповідної процедури.

«Якщо у вас є студія, телеканал і ви отримали ліцензію, але в якийсь момент захотіли припинити роботу, то це не означає, що ви маєте державі віддати свої камери, обладнання. Це приватна власність», – пояснює Глущенко. У такому разі працівників зазвичай звільняють, додає він.

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що за рішенням Ахметова стоїть бажання зменшити свої витрати і виключити ризики для медіабізнесу.

Експертка назвала три негативні для ЗМІ ринкові процеси: «досить високі фінансові ризики, ризики надмірного регулювання і ризики, пов'язані з війною і з контентом "Єдиного телемарафону"».

«Швидше за все, що SCM і Ахметов вирішили переформатувати свій медіабізнес, щоби зменшити свої витрати і вирішити ці три ключові ризики, з якими вони зіткнулися, — сказала Оксана Романюк. — Думаю, що слідом за ними ми побачимо й інших. Можливо, це "перша ластівка". Ми бачили всі ці тренди, але такого різкого рішення не очікували», – вважає Романюк.

Докладніше – за посиланням.

Медіаменеджер Олексій Мустафін в коментарі каналу «Еспресо» припустив, що вихід медіагрупи Ахметова з інформаційного простору України свідчить про перемогу влади у контролі над медіапростором держави.

«Я впевнений, що в ситуації з виходом медіагрупи Ахметова йдеться про фіксацію того становища, в якому інформаційний простір України знаходиться кілька місяців. Влада взяла під контроль найвпливовіші канали України. Тобто війна за медіапростір України закінчилась перемогою влади», – пояснив Мустафін.

Також на думку Мустафіна, Ахметову «набридло фінансувати актив, який не приносить ані комерціних, ані політичних дивідендів». Заява мільярдера про вихід з медіабізнесу – це, можливо, різкий і неочікуваний крок (всі були впевнені, що власники триматимуться за канали попри все), але з точки зору бізнесової логіки, цілком логічний, прокоментував медіаменеджер.

Мустафін також вважає, що незважаючи на те, що у владі є багато колишніх телеменеджерів, вони, схоже, не розуміють, що українська аудиторія звикла до альтернативної інформації. Монополізуючи медіапростір, влада сама підштовхує українців шукати інформацію поза Україною, і в Росії зокрема, каже Мустафін.

Фото: SCM

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY