detector.media
20.05.2021 15:01
Пресконференція Зеленського за підсумками двох років президентства. Головні заяви і реакції
Пресконференція Зеленського за підсумками двох років президентства. Головні заяви і реакції
Пресконференція проходила на державному підприємстві «Антонов».

У четвер, 20 травня, президент України Володимир Зеленський дав велику пресконференцію до другої річниці президентства. Захід відбувався на державному підприємстві «Антонов» і тривав близько трьох годин.  

Формат заходу був традиційний: вступне слово президента, питання/відповіді. Через те, що посада речника президента вакантна, модератором заходу виступила директорка Директорату з питань інформаційної політики ОП Ірина Побєдоносцева.

В Офісі президента зазначили «Детектор Медіа», що отримали від журналістів багато заявок на акредитацію, однак у зв’язку з карантинними вимогами можливе обмеження кількості представників ЗМІ.

Фото: «Детектор Медіа»

Загалом, на пресконференцію акредитували понад 200 журналістів, однак блогерів – не акредитовували.

Проводили пресконференцію в ангарі ДП «Антонов», поряд з літаком «Мрія» і новим фюзеляжем Aн-178, який почали будувати п'ять місяців тому.

Також під час виступу президента організатори показали короткий ролик до 30-річчя незалежності України, з символом країни – квіткою. Кожна область України матиме свій символ до Дня Незалежності: це буде квітка з елементами гербів регіонів.

Внутрішня політика

Під час відкриття заходу Зеленський заявив, що пріоритетом номер один для нього є побудова України без олігархів.

«Я думаю, ви відчуваєте перші наші кроки, до яких я готувався досить довго, і зараз ви бачите результати, Країну для 40 млн, а не для сотні "Forbes"...Влада будує країну, яка не залежить від санкцій політики інших держав, а яка самостійно захищає свій суверенітет, в тому числі всередині країни», – сказав Зеленський.

Також Зеленський зазначив, що серед його пріоритетів є побудова держави, де «немає бідності, і де земля належить народу».

«І найголовніший пріоритет - ми будуємо країну без війни. І це правда. Це, правда, складний шлях, який не дуже швидкий. По цеглинці збираємо цей світ - ось, що ми робимо. І ми розуміємо, що світ повинен бути міцним - назавжди. І це залежить від потужності нашої армії», – сказав Зеленський.

 

Фото: пресслужба президента України

Зовнішня політика

Президент Зеленський заявив, що Україна чекає на більшу підтримку з боку своїх союзників, зокрема, Франції і Німеччини. На думку президента, ці країни послаблюють свої позиції по відношенню до РФ.  

«Ми розуміємо, що ми будемо йти далі в нормандському форматі. У мене була зустріч з президентом Макроном в відеоформаті і з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Я відчуваю їх підтримку. Вважаю, що вони повинні підтримувати нас сильніше ... Я вважаю, що вони останнім час трошки послаблюють свої позиції щодо Росії...Це пов'язане, зокрема, з економічною ситуацією, зокрема, з тиском всередині їхніх країн з боку бізнесу в контексті санкцій», – вважає Зеленський.

Можливість зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним

За словами Зеленського, він запропонував Путіну зустрітися в будь-якій точці Донбасу заради врегулювання конфлікту.

«Зараз є узгоджені кластери щодо припинення війни, кластери між Німеччиною і Францією. Але немає узгодження з російською стороною. Тому, наскільки вам відомо, я запропонував зустріч президенту РФ, запропонував в будь-якому місці нашого Донбасу. Президент РФ, напевно ви бачили, запропонував зустріч в Москві. Але традиційно в таких ситуаціях конфлікту зустрічаються або в одному з місць конфлікту, або на нейтральній території», – сказав Зеленський. 

Президент Зеленський додав, що вже почалась розмова між Офісом президента України і Росією щодо цього питання.

Справа Шеремета

Відповідаючи на питання 5 каналу щодо справи про вбивство журналіста Павла Шеремета Зеленський зазначив, що його хвилює перебіг росзлідування, і він тримає це на контролі.

За словами Зеленського, він переписується в месенджері з Яною Дугар (фігуранткою розслідування – Ред.). На доказ цього президент продемонстрував переписку з Дугар ведучому каналу «Наш» Максиму Назарову. 

Фото: пресслужба президента України

«Мені це не все одно», – заявив Зеленський. Президент додав, що матиме дуже серйозну розмову з очільником МВС Арсеном Аваковим, про те, «чи може він залишитися (на посаді – Ред.) в такій ситуації».

«Він про це знає», – заявив Зеленський.

Також Зеленський заявив, що не знає хто вбив Шеремета, і не вважає, що фігурантка справи Яна Дугар причетна до цієї справи.

«Не знаю, хто вбивця. Якби я знав, то я б все зробив, для встановлення істини …Якби я був на 100% впевнений, що ця дівчина (Яна Дугар – Ред.) причетна до злочину, я б не листувався з нею… Я не можу говорити, обіцяти, але при мені, жоден журналіст так не пішов з життя», – сказав Зеленський. 

Зеленський допустив, що до вбивства Шеремета можуть бути причетні особи, пов’язані із контррозвідкою СБУ.

Можливість санкцій України проти Ігоря Коломойського

На запитання журналіста Reuters, чи будуть введені санкції РНБО проти олігарха та медіавласника Ігоря Коломойського, Зеленський відповів:

«Ви зможете побачите ще багато чого. Дивіться нас щоп'ятниці», – зазначив Зеленський.

Законопроєкт про деолігархізацію

Президент Зеленський повідомив, що наступного тижня буде представлений спеціальний законопроєкт, який послабить вплив олігархів на медіа. 

«Думаю, цей законопроєкт з’явиться вже наступного тижня. Впливу на мас-медіа, політику, посадовців не буде. Але якщо буде, то ці люди з’являться в спеціальному реєстрі. Тоді цей бізнес втратить частину активів за кордоном, ціна цих активів буде зменшена не завдяки санкціям України, а завдяки появі в законі поняття “олігарх”», – сказав Зеленський.

Президент відмовився назвати поіменно 13 олігархів, яких секретар РНБО Олексій Данілов зарахував до цієї категорії.

Фото: пресслужба президента України

Перспектива другого терміну президентства

Президент Зеленський наразі вважає передчасним обговорювати тему другого терміну на посту глави держави.  

Відповідаючи на питання про те, чи не є кадрові перестановки в уряді сигналом підготовки до наступного президентського терміну, Зеленський сказав: «Рано про це говорити».

Зауважимо, що у 2019 році Володимир Зеленський під час передвиборчої кампанії неодноразово підкреслював, що буде президентом лише один термін (згідно з Конституцією України, це п'ять років). Однак, вже у 2020 році представники команди Зеленського почали висловлювати припущення, що Зеленський може балотуватись ще на один термін.

Суперечка з ведучим «Україна 24» Василем Головановим

Президент Зеленський звинуватив ведучого «Україна 24» Василя Голованова в маніпуляції фактами у питанні податкової політики.

Зокрема, Василь Голованов зауважив, що згідно з даними Мінекономіки, 30%, а за інформацією МВФ, близько 45% економіки України знаходяться в тіні.

«Саме завдяки виплатам законослухняних платників податків, законослухняного бізнесу виплачується державні соціальні виплати. Як ви, пане президенте, оцінюєте роботу влади в діях виведення бізнесу з сірою зони, з так званої «сірої економічної зони» до «білої». Як ви ставитеся до ініціативи влади – збільшити податки? Як вона відобразиться на процесі, чи не вплине на зворотному боці, чи не піде в тінь?», – запитав Голованов.

Скріншот відео: Радіо Свобода/YouTube

У відповідь президент Зеленський звинуватив Голованова у маніпуляції фактами.

«Збільшення податків – ви продовжуєте цю тематику. Я знаю, що вона вже була у вас в ефірі. Я вважаю, що ви, особисто ви, маніпулюєте фактами. Поясню, чому? Коли ви кажете «збільшення податків» – це не для українців збільшення, не для суспільства. Збільшення податків… Я розумію, з якого ви каналу й про що ви говорите», – сказав Зеленський.

Про Андрія Єрмака та Віталія Кличка

Коментуючи ситуацію нібито конфлікту між Офісом президента та мером Києва Віталієм Кличком Зеленський зауважив, що міський голова після низки обшуків у комунальних підприємствах столиці неправильно себе «поводить».

«Віталій Кличко мені нічого не зробив. Мене нічого не пов’язує з паном мером, крім одного, глава КМДА – це моя вертикаль і хоче він цього чи не хоче це так і є. Я нічого не хочу говорити про нього поганого. Я з великою повагою ставлюся до його перемог, до того як він став главою міста… Але він, мені здається, дуже неправильно публічно себе поводить», – зауважив президент.

Також президент сказав, що «Кличко йому не конкурент», бо глава його Офісу не краде.

«Мій глава Офісу не бере хабарів, тому ми не конкуренти», – сказав президент, вочевидь, маючи на увазі чутки про президентські амбіції Кличка.

Зеленський про Порошенка

Президент Зеленський вважає що став вироком для п’ятого президента Петра Порошенка, але той просто ще не усвідомив цей факт.

«Я вже став його вироком, він просто не хоче усвідомити, що відбулося. Він багато чого зробив дуже серйозного, дуже поганого, коли був президентом України. Все це добіжить. Це карма...Я вважаю, що найстрашніше, що він сам не розуміє, що для нього людина – це ніщо, і це не можна виправити ніколи, нічим, ні досвідом, ні освітою – нічим, воно чи є, чи нема. Тому я – реальний вирок для нього, коли пішов у президенти»,  – вважає Зеленський.

Пресслужба «Європейської Солідарності» коментуючи Українській правді слова Зеленського заявила, що чинному президентові настав час нести відповідальність за «власну недолугу діяльність і злочинну бездіяльність, а не перекладати її на попередників».

«Зеленський особисто, його дилетантизм та некомпетентність – це, на жаль, вирок Україні. А для 50 тисяч українців, які померли від COVID-19, Зеленський як особисто відповідальний за провал вакцинації став смертним вироком», – говориться в коментарі партії Порошенка.

Суперечка з журналістом «Схем» («Радіо Свобода») Михайлом Ткачем

Зеленський сказав журналістку проєкту «Схеми» («Радіо Свобода») Михайлу Ткачу, що йому варто слідкувати за результатами роботи влади, а не за машинами, які «виїжджають з дому президента та приїжджають на роботу».

«Феномен меншовартості наш. Ми завжди думаємо, що хтось приїхав. Що пан президент Сполучених Штатів Байден відправив держсекретаря. І вони мені сказали, що я через РНБО вводив санкції проти тих чи інших кримінальних авторитетів чи ще щось, щоб я запровадив закон проти олігархів. То ви дуже погано думаєте про мене. Це питання саме меншовартості. Нам завжди хочеться думати, що хтось – якійсь великий дядько, – який керує Україною. Так було. При мені так не буде. Це про те – частина я чи ворог. Є результат. Я вважаю, що він є. Якщо ви його не бачите, то вам треба слідкувати за ним, а не за машинами – коли вони виїжджають з дому президента та коли приїжджають на роботу. Мені здається це важливіше», – сказав Зеленський.

Президент також «порадив» Михайлу Ткачу почитати закон про деолігархізацію.

«Чи не вважаєте ви, що за ці два роки президент Зеленський все ж таки став ворогом олігархічної системи? Чи президент Зеленський за ці два роки став частиною олігархічної системи?», – спитав журналіст.

Зеленський зробив йому зауваження щодо формулювання питання: «Ви можете казати, що "ви". Навіщо про мене говорити, що "він"? Я ж тут знаходжуся. Я про "президента Зеленського" – це я».

Фото: пресслужба президента України

Перемога Василя Вірастюка на довиборах у Прикарпатті

Президент Зеленський вважає перемогу Василя Вірастюка на довиборах у 87-му окрузі на Прикарпатті доконаним фактом, ЦВК на його думку, ухвалила рішення про перемогу стронгмена згідно з українським законодавством.

«Я впевнений, що Вірастюк переміг в цьому регіоні. Чому там були правоохороці? На дільницю з паном Шевченком приїхали 200 людей зі зброєю, в спортивних костюмах, приблизно таких, як на Майдані був створений Антимайдан і приїжджали люди у костюмах. Це не є суспільство. А ось суспільство і обрало Вірастюка», – впевнений Зеленський.

Зауважимо, що 5 травня, ЦВК України встановила відсутність правових підстав для реєстрації Василя Вірастюка народним депутатом від «Слуги народу». Але вже 19 травня комісія склала новий протокол за підсумками довиборів і таки визнала Вірастюка переможцем.

Олег Татаров – професійна людина 

Президент Зеленський вважає, що заступник голови Офісу президента Олег Татаров є професіоналом своєї справи, а загалом, це питання знаходиться у компетенції Андрія Єрмака.

«Питання треба ставити голові ОП Єрмаку. Я вважаю, що він вважає, і я так вважаю, що він (Татаров – Ред.) професійна людина, все інше ... я щось чув на рівні чуток, а на рівні доказів, я не маю цієї інформації», – сказав Зеленський.

Фото: «Детектор Медіа»

Татаров був призначений Зеленським на посаду заступника голови ОП 5 серпня 2020 року. З 2011 по 2014 рік був заступником начальника Головного слідчого управління МВС України. Різко критикував Євромайдан та учасників Революції Гідності.

Також Татаров був адвокатом Андрія Портнова − першого заступника Адміністрації президента часів Віктора Януковича. Вже після Революції Гідності Татаров очолив юридичний департамент корпорації «Укрбуд», обіймаючи цю посаду до 2017 року. Татарова підозрюють у причетності до корупційного скандалу з квартирами для Нацгвардії. 

САП просила арештувати Татарова з альтернативою застави у 10 млн грн. Однак, Офіс генпрокурора провів зміну підслідності і нові прокурори відкликала клопотання про арешт чиновника. Ситуація з Татаровим спричинила публічний конфлікт між НАБУ та Офісом генпрокурора.

Захід транслювали низка українських каналів: канал Прямий, канал Україна 24, 5 канал.

Запис трансляції пресконференції президента.

Нагадаємо, що інавгурація Зеленського відбулась 20 травня 2019 року. На посаді президента Володимир Зеленський дав дві великі пресконференції.

У жовтні 2019 року у форматі пресмарафону президент відповідав на питання ЗМІ трохи більше 14 годин у гастрономічному просторі Kyiv Food Market.

20 травня 2020 року в парковій зоні біля Маріїнського палацу пройшла пресконференція Зеленського, присвячена річниці перебування на посаді.

Згідно аналізу Комітету виборців України, Зеленський не виконав більшість обіцянок, які він дав 24 березня 2019 року в інтерв'ю телеканалу «1+1» будучи ще кандидатом на посаду президента.

Також Зеленський наразі не виконав більшу частину обіцянок, які він давав під час дебатів із п’ятим президентом Петром Порошенком на НСК «Олімпійський» 19 квітня 2019 року.

Перший тур президентських виборів відбувся 31 березня 2019 року, Зеленський отримав 30,24% голосів виборців, а п'ятий президент Петро Порошенко – 15,95%. Другий тур відбувся 21 квітня 2019 року, за Зеленського проголосувало 73,22% виборців, за Порошенка – 24,45%.

У 2021 році Зеленський залишається лідером президентському рейтингу.

Фото: пресслужба президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY