Серія репортажів на захист київського лісу на межі Києва та селища Коцюбинське

17 Березня 2011
3666

Серія репортажів на захист київського лісу на межі Києва та селища Коцюбинське

3666
На конкурс «Правозастосування та управління у лісовому секторі»
Серія репортажів на захист київського лісу на межі Києва та селища Коцюбинське

1.     Судді засудили ліс до страти: легені Київщини розріжуть бензопили? «Українська Правда», 09.10.10

 

У четвер у Київському адміністративному суді відбулось остаточне судове засідання. На попередньому засіданні справу перенесли для вивчення доказів, наданих прокуратурою.

 

Представники громади Коцюбинського та Києва принесли під суд пагони дерев, які висадили разом із лісниками в паперові горщики.

 

"Ми дуже цей ліс цінуємо. Цей ліс першої категорії. Там чудове повітря, там червонокнижні рослини. Там на річці водяться бобри, гарні озера. Ми обурені бездіяльністю влади, яка робить вигляд, що вона нічого не знає", - заявила киянка Вероніка.

 

До справи вдруге не приєднали Київраду.

 

 

 

 

На судовому засіданні представник обласної прокуратури надав нові докази й картографічні матеріали. На відміну від попереднього разу, коли суд брав на ознайомлення з документами два тижні, представники Феміди цього разу вивчили нові матеріали справи й карти, як справжні фахівці, погортавши їх у залі суду впродовж лише кількох хвилин.

 

"Це шо? Це всьо брєдні," - дала блискавично "кваліфіковану" оцінку суддя Тетяна Ізмайлова, побачивши в руках головуйочої судді пачку доказів з картографічними матеріалами, які подала прокуратура.

 

"Угу," - підтвердила головуюча Любов Костюк.

 

Читати повний текст

 

 

2.     Судова процеДУРА в Країні Дурнів. «Блоги. Українська Правда», 18.11.10

 

Селищна рада Коцюбинського, що поблизу Києва, кілька років тому роздала гектари лісу підставним особам. Ласий шматок.



Як мешканці села Дослідне Дніпропетровської області дізнались про те, чого не знали, крім депутатів, мешканці самого селища - загадка.



Слідчий встановив, що заяви на землю надрукувала невідома особа, засвідчила їх підробленими підписами й їх зареєстрували за вказівкою селищного голови Вадима Садовського.


Юрист селищної ради пояснив, як визначили межі селища. Виявляється, за картою 1941 року. Тільки вона не збереглась, бо тоді ж була війна. До цього треба ставитися з розумінням. І карту відновили, на замовлення селищної ради.

 

У раді прийняли рішення, що на цій землі росте не ліс, а деревинна рослинність площею в 4 тис. га, в межах населеного пункту, який за довідковою інформацією на сайті Верховної Ради має площу менше ста гектарів.

 

Прокуратура для годиться після запитів журналістів подала позов до суду, журналісти зібрали їм потрібні докази, суддя алепіцяйного суду Ізмайлова назвали докази "брєднями", головуюча таку фахову оцінку підтримала, захисники держави в особі прокуратури програли і подали, очевидно, знову про людське око касаційну скаргу.

 

 

 

 

Оскільки захист в руках таких представників інтересів держави річ непевна, знайшовся простий громадянин, який в жовтні 2009 року сам звернувся до суду із адміністративним позовом про визнання незаконним рішення про розширення меж селища за рахунок лісових земель. (Білі ворони в наших краях, на щастя, ще водяться.)

 

Читати повний текст

 

 

3.     Дерибан столичного лісу-2: кооперативи-привиди. «Блоги. Українська Правда», 02.03.11

 

П'ять невідомих широкому загалу кооперативів отримали понад 500 га київського лісу, згідно з рішенням селищної ради Коцюбинського від 11 жовтня 2010 року.



Іншим рішенням, щоправда, роздали землю на якій росте ліс першої категорії 1374 громадянам по 10 соток. Хто ці люди - невідомо, оскільки на депутатське звернення надати додаток до рішення з прізвищами так і не відповіли.



Щойно призначили нового прокурора, журналісти пішли до Верховної Ради просити народних депутатів втрутитись в ситуацію, оскільки тисячам гектарів рекреаційному ресурсу України загрожує приватизація і подальше часткове або повне винищення.

 

Після депутатських звернень до Генпрокуратури, прокуратура Ірпеня винесла протести на прийняті перед виборами селищною радою рішення. На сесію приїхав заступник прокурора Ірпеня Роман Кимлик, щоб особисто роз'яснити депутатам законодавче обґрунтування протестів.

 

 

 

 

 

Зі сцени він зачитав людям, що для того, щоб місцева влада роздавала землі, треба мати генплан, який затвердить і облрада і Верховна Рада. А генплан Коцюбинського у встановленому порядку не зареєстровано.



Зараз же в обліковій картці селища на сайті Верховної Ради площа становить менше 100 гектарів, а роздали вже понад 600 гектарів лісу.



За Фрейдом, депутати, що виступають за дерибан визнають, що роздають ліс.



"Ми на цю територію претендуємо. Була зустріч з губернатором. Це територія спірних інтересів, 4 тисячі гектарів лісу... не лісу, території, віддати," - пояснює ситуацію депутат селищної ради Владислав Євстифеєв.

 

Читати повний текст

 

 

 

Коментар консультанта програми ENPI-FLEG Олега Листопада:

 

Репортажі дуже хороші, позиція авторки як захисника лісу та її титанічна робота заслуговують на повагу.

 

Ірина багато уваги приділила розкриттю інтересів селищної ради, позицій судів та прокуратури, але мені ще було б цікаво більше дізнатися про те, чому КМДА та Київрада так мало приділяють уваги цій ситуації. Так само як цікавою щодо усіх подібних випадків була б позиція центральних органів влади, коментарі ексертів лісового господарства, профільних юристів тощо.

 

Загалом же мені як одному з організаторів конкурсу дуже хотілося б бачити матеріали, які б узагальнювали подібні випадки (Харківщина, наприклад, де так само старждає Данилівський лісгосп), глибше аналізували причини виникнення таких ситуацій, показали б шляхи розв язання цих проблем, проаналізували на цих прикладах лісове та суміжне законодавство, практику його застосування, практику управління лісами, запропонували б шляхи удосконалення і законодавства, і практики лісоуправління.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Федорів
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3666
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду